USD 39.50 39.82
  • USD 39.50 39.82
  • EUR 39.70 40.00
  • PLN 9.76 9.92

Три міста Волині так і не передбачили фінансування ПТУ

29 Березня 2016 12:14
Профтехосвіта Волині отримала 14,8 мільйона гривень стабілізаційної дотації. Але разом з усіма виділеними коштами з бюджетів усіх рівнів, на 2016 рік не вистачає 67 мільйонів гривень. Головна проблема так і залишається у містах Ковель, Володимир-Волинський та Нововолинськ, де міські ради уперто не виконують Закон «Про державний бюджет України».

Про це стало відомо під час засідання комісії з питань бюджету, фінансів та цінової політики обласної ради сьогодні, 29 березня.

Нагадаємо, у 2016 році заклади профтехосвіти передані місцевим бюджетам: ПТУ в містах обласного значення стали клопотом місцевих рад, а в інших населених пунктах – обласного бюджету.

Єдине місто, яке передбачило гроші на ПТУ, - Луцьк. Гостро проблема стоїть у містах Ковель, Володимир-Волинський та Нововолинськ, які не передбачили в своїх бюджетах на ПТУ ані копійки. Натомість 10 березня під стінами облради зібралися декілька десятків працівників ПТУ цих трьох міст, і просили виділити їм кошти. В результаті, аби зняти напругу, з обласного бюджету цим закладам виділили 6,8 мільйона гривень як тимчасову позику з вільних залишків.

По тому закони, які передбачали фінансування ПТУ з держбюджету, ветував Президент, тож місцеві бюджети повернулися до того, з чого й починали 2016 рік.

Як розповів заступник директора департаменту фінансів обласної державної адміністрації Володимир Селедець, на Волинь надійшла стабілізаційна дотація на ПТУ в обсязі 14,8 мільйона гривень. Її пропонують розподілити наступним чином: 4,1 мільйона гривень виділити бюджету міста Луцька і 10,6 мільйона - обласному управлінню освіти на фінансування ПТУ. Містам Ковель, Володимир-Волинський, Нововолинськ з цих грошей не виділять нічого.

Фактично, на 2016 рік з обласного бюджету та бюджету Луцька на профтехосвіту передбачили 176 мільйонів гривень. Але це не перекриває в повному обсязі потреби ПТУ: Волині треба ще 67 мільйонів гривень, аби ці заклади пережили рік.

Міста Ковель, Нововолинськ та Володимир-Волинський на потреби ПТУ досі не виділили коштів. До слова, під час сесії обласної ради голова облради Ігор Палиця повідомив: якщо мери міст не виконають вимоги Закону України «Про державний бюджет» і не передбачать фінансування ПТУ – міським головам можуть висловити недовіру.

Володимир Селедець повідомив, що згідно з оперативною інформацією, начебто має вирішуватися питання на певний період в Ковелі, але досі немає рішення у Володимирі-Волинському і Нововолинську.

Натомість, обурюються депутати облради, на сесії міських рад представники ПТУ не приходили.

«Є факти, що мери організували автобуси для працівників ПТУ, сформували список тих, хто мав вибивати кошти», - повідомив Валерій Діброва.

«Якщо будемо вестися на такі провокації - в бюджеті не буде грошей», - додав депутат Володимир Бондар.

А депутати Ірина Вахович та Любов Ліпич поцікавилися, чи повертаються 6,8 мільйона гривень, які виділені ПТУ трьох міст у вільні залишки. На жаль, пояснюють фінансисти, вільні залишки не поновлюються, а стабілізаційна дотація є цільовою. Єдиний варіант повернення цих 6,8 мільйона гривень – перерозподіл субвенцій в майбутньому.

Урешті, депутати погодили пропозицію розподілу 14,8 мільйона гривень дотації за формулою: 10,6 мільйона гривень обласному бюджету, а 4,1 мільйона – бюджету Луцька.
Знайшли помилку? Виділіть текст і натисніть


Підписуйтесь на наш Telegram-канал, аби першими дізнаватись найактуальніші новини Волині, України та світу


Коментарів: 1
Віп Показати IP 29 Березня 2016 21:42
Цікаве вийшло "кіно". Кошти, які надійшли в область на ПТУ у розмірі понад 14 млн грн це цільова субвенція з державного бюджету для місцевих на фінансування ПТУ (постанова КМУ 41 від 4.02.2016 р., погоджена Бюджетним комітетом 17.03.2016 р.). У постанові чітко йдеться: "здійснити розподіл коштів, визначених у пункті 1.1 цієї постанови, між обласними бюджетами та бюджетами міст обласного значення для спрямування на видатки на професійно-технічну освіту. ”

Додати коментар:

УВАГА! Користувач www.volynnews.com має розуміти, що коментування на сайті створені аж ніяк не для політичного піару чи антипіару, зведення особистих рахунків, комерційної реклами, образ, безпідставних звинувачень та інших некоректних і негідних речей. Утім коментарі – це не редакційні матеріали, не мають попередньої модерації, суб’єктивні повідомлення і можуть містити недостовірну інформацію.


Система Orphus