USD 39.50 39.90
  • USD 39.50 39.90
  • EUR 39.77 40.15
  • PLN 9.76 9.95

«Вагітність – не протипоказ до вакцинації», – луцькі акушер-гінекологи

18 Листопада 2021 22:48
Щодо вакцинації проти COVID-19 у суспільстві дуже багато суперечливих думок. Надто, коли це стосується жінок при надії. Мало того, навіть у медичному середовищі є чимало антивакцинаторів, мовляв, ці вакцини не випробовували на вагітних. Однак гінекологи в цьому питанні одностайні: щеплюватися проти COVID-19 однозначно потрібно. І не варто із цим зволікати.

Волинські акушер-гінекологи запевняють: вакцинація – єдиний дієвий спосіб захисту від коронавірусної інфекції.

Задля того щоб відповісти на питання, що найчастіше турбують вагітних в часи пандемії, активістки Жіночого руху «ЗА Майбутнє» організували вебінар за участі завідувачки поліклінічного відділення перинатального центру Волинського обласного територіального медичного об’єднання захисту материнства і дитинства Надії Щурук та в. о. медичного директора медустанови Андрія Загребельного. Модерувала захід депутатка Луцької райради, координаторка Жіночого руху «ЗА Майбутнє» у Волинській області Ольга Максим'як.
Як повідомив Андрій Загребельний, наразі в стаціонарі перинатального центру перебуває 10 жінок, які хворіють на COVID-19, із них троє – після пологів, а семеро – вагітні на різних термінах. Але ситуація змінюється щодня, тож їх може стати й більше.

У поліклінічне відділення пацієнтки з симптомами ковіду лише телефонують та повідомляють, що захворіли, каже Надія Щурук. Наразі на обліку в перинатальному центрі – 1700 вагітних. І практично кожна п’ята з них або мала ковід до вагітності, або перенесла під час вагітності. Це досить великий відсоток, але здебільшого в пацієнток був легкий перебіг хвороби.

«У 2020 році, коли ковід набирав обертів, вагітних чомусь не включили до групи ризику. Ті, хто ухвалював таке рішення, вважали, що це в основному молоді здорові жінки, які якщо й захворіють, то легко перенесуть коронавірусну інфекцію. І це було помилкою, – вважає Надія Щурук. – Ці жінки і є групою ризику. Адже, виношуючи дитину, вони мають знижений імунітет. 6% інфікованих вагітних жінок потрапляють у стаціонари та потребують і кисневої підтримки, і штучної вентиляції легень. Траплялися, на жаль, і летальні випадки».

Вагітність – не протипоказ до вакцинації, наголошують гінекологи.

Зі слів Надії Щурук, Pfizer та Moderna є найбільш дослідженими, ними можна вакцинувати жінок у будь-якому триместрі вагітності. Вони – найбезпечніші для жінок при надії.

Вакцину AstraZeneca вагітним не рекомендують. Але, якщо жінка отримала її першу дозу до вагітності чи на ранніх термінах, ще не знаючи, що вагітна, то другу дозу відміняти не варто. Щодо CoronaVac, то досліджень цієї вакцини за участю вагітних не проводили, тому в інструкції до неї вагітність є протипоказом до щеплення.
«Єдиний дієвий захист – це вакцинація, – наголошує Андрій Загребельний. – Повірте, якщо й будуть якісь наслідки після щеплення, то точно легші, ніж від ковіду. Ризики для вагітних не вищі, ніж для інших людей».

Він також додає: якщо вагітна має варикоз, то їй тим більше треба щеплюватися, адже ковід може спричинити утворення тромбів.

«Вакцинація – це історія про те, як ми формуємо нашу імунну систему – таку собі базу даних. І в ній ще немає інформації про коронавірус. З’явитися вона може лише в двох випадках: коли людина хворіє або внаслідок вакцинації, – пояснює лікар. – Але у разі захворювання поки організм зрозуміє, що відбувається, й вибудує тактику боротьби з недугою, вірусу в ньому стане вже стільки, що з ним буде набагато важче боротись. Та й не завжди організм може впоратися».
«Варто знати, що сама вакцина не провокує загострення хвороб, не ускладнює наявні захворювання, не впливає на ембріон, не провокує вад розвитку, – додає Надія Щурук. – Вакцина дозволяє організму виробляти антитіла, тобто формувати пам’ять. Окрім гуморального імунітету, в нас є ще й клітинний. Це наші Т-клітини, які в разі контакту з вірусом будуть розпізнавати його і знищувати. Тож вакцинована вагітна перенесе його легко або навіть безсимптомно».

Вона наголошує: якщо ковід у вагітної перебігає в легкій формі, то потреби в застосуванні лікарських засобів немає. Але провітрювання приміщення, самоізоляція, щоб не наражати на інфікування близьких, та дотримання правил гігієни – це те, чим нехтувати не можна.

«Якщо у 2020 році ми не мали достатньо статистичних даних та інформації щодо того, як коронавірусна інфекція може вплинути на вагітність чи перебіг пологів, то нині вже можемо чітко сказати, що вона може спровокувати завмирання вагітності на маленьких термінах. У ковідному відділенні перинатального центру були такі випадки, коли вагітність завмирала на 9-10-тижні при тяжкому перебігу ковіду в жінки, – провадить Надія Щурук. – Коли пацієнтка перенесла коронавірусну інфекцію, є ризик дочасних пологів. Це дуже підступна недуга. І на сьогодні єдиний варіант не захворіти або перенести її в легкій формі – вакцинуватися».

Андрій Загребельний зауважує: ідеально, коли жінка думає про вакцинацію на етапі планування вагітності.

До слова, щеплюватися проти грипу та ковіду можна в один день. В такому разі вакцину вводять у різні кінцівки, записуючи це в медичну карту пацієнта.

Єдиним протипоказом до вакцинації проти грипу може бути алергія на курячий білок, а проти ковіду – на будь-який з елементів вакцини.

Лікарі додають: ковід у вагітної не є показом для кесаревого розтину. Його проводять за медичними показами, якщо ж їх немає, жінка народжує природним шляхом.

Після народження в перинатальному центрі дитинку не ізолюють від мами. Адже материнське молоко містить антитіла, які її захистять.

Утім варто уточнити, що антитіла до вірусу виробляються у жінки, а до плода потрапляють через пуповину, таким чином захищаючи його.

«Завдяки цьому в дитинки у перші три місяці життя є пасивний імунітет. Тому новонароджені рідко хворіють на інфекційні хвороби, – пояснює Надія Щурук. – Але в організмі дитини вони не виробляються. Тобто мамині антитіла захищають дитину, але просто іншим шляхом».

А загалом, резюмують акушер-гінекологи, вагітним треба дбати про власне здоров’я та здоров’я майбутнього малюка, не створювати домінанти страху, завжди бути на зв’язку зі своїм лікарем, який веде вагітність, а напоготові мати таку собі тривожну валізку на випадок госпіталізації.

Оксана ГОЛОВІЙ
Знайшли помилку? Виділіть текст і натисніть


Підписуйтесь на наш Telegram-канал, аби першими дізнаватись найактуальніші новини Волині, України та світу


Коментарів: 13
Іван Показати IP 18 Листопада 2021 21:55
Вакцинація не гарантує, що людина не може захворіти коронавірусом та не станеться летальний випадок, вакцинація не захищає від коронавірусу, а лише може частково полегшити його перенесення.
Айболит до Іван Показати IP 19 Листопада 2021 07:20
Мдааа... справжнє медичне чудо а не вакцина,ніяких протипоказаннь,всім підходить і старим і малим і не народженим і ніяких побочних ефектів нікому,тільки для чого оті розписки перед вакцинацію,що ніхто ні за що не відповідає????
дідо Показати IP 19 Листопада 2021 05:50
Від вакцинації ще ніхто невмер, а від коронавірусу вмирають пачками щодня.
12345 до дідо Показати IP 19 Листопада 2021 09:14
Ага, десятками тисяч вмирають. Не встигають трупи збирати на вулицях
555 до дідо Показати IP 19 Листопада 2021 09:25
"пачками" щодня тихенько вмирають від раку, інсульту, інфаркту. але ніхто не б"є на сполох, щоб врятувати людей)
Айболит до дідо Показати IP 19 Листопада 2021 10:15
Ви,майбуть, шановні пачками курите щось не те, як таке вважається...
##Монархіст до дідо Показати IP 19 Листопада 2021 10:18
не бреши. просто не бреши.
Анонім до дідо Показати IP 19 Листопада 2021 10:53
та ви шо. те що тромби відриваються на третій четвертий день після уколу не чули? щасливі.
лучани до Анонім Показати IP 19 Листопада 2021 11:17
у тебе в голові троб в голові давно відірвало..і назавжди
Тарас Показати IP 19 Листопада 2021 12:28
ЖОДЕН лікар в Україні не підписав бумагу,що бере на себе відповідальність за наслідки щеплень.Задумайтесь,ЧОМУ?
лучани до Тарас Показати IP 19 Листопада 2021 12:46
Щоб тобі жучки вселити в кров, а потім 5G працював через твою безграмотну голову.
Луцьк за вакцинацію до лучани Показати IP 19 Листопада 2021 13:10
Через голови антивакси ніяке 5G працювати не буде, бо просто не зможе. Хіба що древнє допотопне радейко.
Правда Показати IP 19 Листопада 2021 17:04
Я в цілому не проти вакцинації, але коли про неї говорить не лікар-імунолог, а гінеколог - це виглядає як мінімум дивно. Як бути з тим, що виробники деяких вакцин зазначили в інструкціях вагітність як протипоказання, для застосування цих вакцин, а лікар-гінеколог говорить що можна. То виробник мабуть меньше знає чи тупіший. Чи може хай кожен займається своїм, а то у нас вже пів країни фахівців-вакцинаторів, яких як послухаєш, то вони знають про вакцини просто все. А от української вакцини чомусь ще й досі немає. Може цей гінеколог коли буде мати вільний вечір, то хай сяде нам власну вакцину зробить, бо держава дуже того потребує.

Додати коментар:

УВАГА! Користувач www.volynnews.com має розуміти, що коментування на сайті створені аж ніяк не для політичного піару чи антипіару, зведення особистих рахунків, комерційної реклами, образ, безпідставних звинувачень та інших некоректних і негідних речей. Утім коментарі – це не редакційні матеріали, не мають попередньої модерації, суб’єктивні повідомлення і можуть містити недостовірну інформацію.


Система Orphus