USD 39.75 40.10
  • USD 39.75 40.10
  • EUR 39.85 40.30
  • PLN 9.75 9.97

Крадіжка Audi та Toyota у Луцьку за 1,5 млн: суд виправдав трьох підозрюваних

22 Лютого 2021 23:01
В обласному центрі Волині судили трьох чоловіків за створення банди та дві крадіжки автомобілів – Audi та Toyota у травні та квітні 2019 року на майже 1,5 млн гривень. Усі троє обвинувачених відкидали свою вину, і суд став на їхню сторону, вважаючи, що докази органу досудового розслідування не підтверджують їхню вину. Відтак Луцький міськрайонний суд Волинської області виправдав чоловіків.

В чому обвинувачувалися чоловіки

Орган досудового розслідування обвинувачував трьох чоловіків, двоє з яких раніше судимі, в тому, що вони створили злочинне угрупування, аби викрадати автомобілі у Луцьку.

19 травня 2019 року близько 2 години 30 хвили вони вкрали з прибудинкової території автомобіль Audi Q5 2010 року випуску вартістю 555 тисяч 308 гривень і транспортували його у невідомому напрямку

26 квітня близько 3 години обвинувачені вкрали з двору будинку №12 на вулиці Кравчука Toyota C-HR HYBRID 2018 року випуску вартістю 788 тисяч 923 гривні.

Одного з чоловіків також звинувачували, що він чинив супротив працівникам поліції під час затримання. 20 травня працівники ВКП Луцького ВП ГУНП у Волинській області підполковник та капітан поліції здійснювали опрацювання районів міста, поряд із будинком № 36 на вулиці Кравчука вони виявили автомобіль Audi Q5 сірого кольору, який за зовнішніми ознаками підпадав під транспортний засіб, яким 19 травня незаконно заволоділи невстановлені особи.

Поліцейські заблокували рух авто, однак Audi розпочала рух назад, протаранивши автомобіль, який належав одному з правоохоронців.

Аби припинити незаконні дії, поліцейські постукали у вікно та попросили вийти водія. Однак той, вийшовши з автомобіля, під час затримання почав чинити активний опір, зокрема викрутив пальці підполковнику. Після цього він почав боротися з правоохоронцем, і вони впали на землю. Внаслідок цих дій поліцейський отримав перелом пальця на правій руці.

Окрім того, орган досудового розслідування звинуватив чоловіка в незаконному зберіганні вогнепальної зброї та бойових припасів. 21 травня працівники поліції провели обшук автомобіля BMW 530d на вулиці Профспілковій, який був у користуванні обвинуваченого, та виявили у ньому пістолет та патрони.

Обвинувачені свою вину не визнали, наголошуючи, що поліція сфабрикувала докази

У суді жоден з чоловіків свою вину не визнав, двоє з них стверджували, що навіть не знайомі один з одним. Вони також наголошували, що працівники поліції сфабрикували докази у справі.

Один з обвинувачених заперечив свою причетність як до створення організованої групи, так і до крадіжки авто. Він розповів, що був знайомий із одним з чоловіків та підтримував з ним дружні відносини, а іншого обвинуваченого знав лише візуально, оскільки товаришував з його братом. Ствердив, що жодного разу вони не збирались, ніяких планів не розробляли та не обговорювали, до вчинення будь-яких дій він нікого не залучав. Чоловік пригадав, що 20 травня 2019 року ввечері їхав на автомобілі Land Rover до свого знайомого, який проживає на вулиці Воїнів Інтернаціоналістів. Під час паркування хтось раптово підбіг до його автомобіля, витягнув та кинув на землю. Що відбувалось в його автомобілі – не бачив, оскільки лежав обличчям до землі. Зазначив, що мав із собою в автомобілі дві сумочки, гроші та особисті документи.

Згодом його привезли на вулицю Кравчука, де було багато людей, зокрема і спецпризначенці. Одну із його сумок, що була в автомобілі Land Rover, згодом вилучили з автомобіля Audi. Він також наголосив, що йому невідомо, які дії проводили з його авто, ствердивши, що ключі залишилися всередині. Під час його затримання захисника не було, хоча він заявляв про таку необхідність.

Натомість інший обвинувачений також не визнав свою вину, зазначивши, що не перебував у складі організованої групи, а також не зберігав зброю та не вчиняв опору поліції. Він розповів, що з вищезгаданим чоловіком з одного села, вони підтримували дружні стосунки, але іншого обвинуваченого він не знав взагалі до початку судових засідань.

З його слів, 19 травня 2019 він поїхав на авторинок підшукати та придбати автомобіль (бюджет – п’ять тисяч доларів). Там він вибрав Audi на іноземній реєстрації, домовившись з продавцем про грошовий завдаток дві тисячі доларів, а також про перевірку його технічного стану, поїздивши ним протягом дня. Користуючись автомобілем, він вирішив його помити, щоб побачити можливі дефекти по кузову. На мийці у багажному відділенні побачив номерні знаки української реєстрації, тому зателефонував до продавця і домовився про зустріч, аби усе прояснити. Приїхавши на вулицю Кравчука, чоловік почав паркуватися, однак почув стук, характерний для ДТП. В цей же час до автомобіля підійшов чоловік та постукав у вікно. Він почав відкривати двері, і той раптово витягнув його з автомобіля та кинув на землю, не представишсь та не будучи у формі працівника поліції. Через певний проміжок часу його підняли та поставили спиною біля автомобіля, водночас до нього ззаду декілька разів хтось підходив і шарпав за волосся, яке згодом підкинули у автомобіль. Потім приїхала патрульна поліція, і він з моменту затримання перебував в їхньому автомобілі, через вікно бачив багато людей, зокрема в камуфляжній формі. Ні підстав затримання, ні його прав та обов'язків ніхто не роз'яснював, при цьому у нього забрали особисті документи, ключі від автомобіля BMW, а тому наявність у вказаному автомобілі пістолета з набоями пояснити не може.

Третій обвинувачений, який є громадянином Вірменії, також відкинув свою причетність до злочинів, стверджуючи, що одного з чоловіків не знав взагалі, а з іншим вони іноді випадково бачилися у Луцьку. Обвинувачений зазначив, що підстав його затримання ніхто не повідомляв, біологічні зразки відбирали з застосуванням насильства, а адвоката та перекладача залучили лише на розгляд клопотання про обрання запобіжного заходу.

Суд вирішив, що доказів недостатньо та виправдав обвинувачених

Допитаний в ході судового розгляду потерпілий заявив, що потерпілим себе не вважає, жодних претензій ні до кого з обвинувачених не має, від дачі показів відмовився на підставі ст.63 Конституції України. З протоколу прийняття заяви про вчинення кримінального правопорушення вбачається, що 19 травня 2019 року в період з 2.00 по 3.00 невстановленою особою було викрадено належний йому автомобіль, однак заява не містила беззаперечних даних або хоча б підозри, що до вчинення кримінального правопорушення причетні саме обвинувачені.

Потерпілий, який є підполковником поліції, розповів, що на власному автомобілі приймав участь у відпрацюванні території міста, однак при цьому у форменому одязі не перебував. В 22 годині отримав інформацію, що до будинку №36 на вулиці Кравчука заїхав автомобіль марки Audi Q5, який міг бути викраденим. Побачивши його, вони з колегою почали припарковуватися позаду нього, щоб унеможливити рух, однак відбулось зіткнення, оскільки Audi Q5 почав рух назад. Згодо він постукати у вікно Audi, представившись працівником поліції (однак, чи чув це водій, ствердити не може) та почав проводити затримання.

Водночас своє службове посвідчення він не показував, був не у форменому одязі, а автомобіль не містив відповідних ознак розрізнення. Під час затримання він не роз’яснював прав та обов'язків обвинуваченому Ствердив, що швидше за все тілесні ушкодження отримав внаслідок боротьби з обвинуваченим, якого він затримував.

Окрім того, в суді допитали ще шестеро свідків – працівників поліції. Проте суд дійшов висновку, що їхні показання ні прямо, ні опосередковано не підтверджують вину обвинувачених у вчиненні правопорушень, інкримінованих їм органом досудового розслідування, а тому неможливо покласти їх в основу обвинувачення . Жоден із вказаних свідків не підтвердив того, що їх можна було ідентифікувати як поліцію, і що обвинувачений умисно чинив опір при затриманні саме працівниками поліції, а також наніс тілесні ушкодження поліцейському при виконанні ним своїх посадових обов`язків.

Також суд вважав, що докази, зібрані органом досудового розслідування, на які посилається сторона обвинувачення на підтвердження вини чоловіків, є суперечливими та здобуті з порушенням вимог Глав 4 та 21 КПК України.

Врахувавши всі обставини справи, суд виправдав усіх трьох чоловіків.
Знайшли помилку? Виділіть текст і натисніть


Підписуйтесь на наш Telegram-канал, аби першими дізнаватись найактуальніші новини Волині, України та світу


Коментарів: 10
Адвокат Показати IP 23 Лютого 2021 06:11
Цікаво, в скільки лямів оцінив суд свою роботу?????
Москаль Показати IP 23 Лютого 2021 06:27
Машину останавливает полиція. Проверяют документы: — Так это же не Ваша машина! — А вот, доверенность. — А почему у Вас автомат на сидении лежит!? — Вот разрешение на оружие. — Откройте багажник. Водитель открывает багажник, а там труп. — У Вас труп в багажнике! — Вот справка о смерти, разрешение на захоронение. — Но почему у трупа паяльник в за*нице торчит?!!! — Вы не поверите, но вот его завещание…
Alex Показати IP 23 Лютого 2021 07:00
Суддівське дно
Ого Показати IP 23 Лютого 2021 07:12
Оце СУДИЩЕ!!!!!!!!!!
алекс Показати IP 23 Лютого 2021 07:33
жесть.
СС Показати IP 23 Лютого 2021 07:52
Цікаво, яку цифру занесли. Хоча.. пару машин і відіб’ються ...
#123 Показати IP 23 Лютого 2021 08:25
Сума, яку отримав суддя, не розкрита...
Сталін Показати IP 23 Лютого 2021 08:36
У Батькі б поіхали на лагерь рочків на 15,а у нас ...потворна посмішка волинського кривосуддя..
Боб Показати IP 23 Лютого 2021 10:20
З такими суддями держава приречена.
Дідо Показати IP 24 Лютого 2021 01:54
Мігранти знову

Додати коментар:

УВАГА! Користувач www.volynnews.com має розуміти, що коментування на сайті створені аж ніяк не для політичного піару чи антипіару, зведення особистих рахунків, комерційної реклами, образ, безпідставних звинувачень та інших некоректних і негідних речей. Утім коментарі – це не редакційні матеріали, не мають попередньої модерації, суб’єктивні повідомлення і можуть містити недостовірну інформацію.


Система Orphus