USD 39.00 39.35
  • USD 39.00 39.35
  • EUR 39.15 39.45
  • PLN 9.71 9.93

«Краще дати вудочку, а не рибу»: у Луцьку дітей Героїв навчають ІТ

4 Лютого 2022 14:02
У Луцьку дітей волинських Героїв, які боронять країну від ворога на сході, а також тих, чиїх татусів забрала війна, навчали базових знань із ІТ.

Днями стартував новий соціальний проєкт «Успіх – у твоїх діях», який вдалося реалізувати за сприяння IT Step School та Жіночого руху «ЗА Майбутнє». Проєкт має дві складові. Упродовж місяця група дітей бійців Небесного легіону проходитиме навчання на базі IT Step School, після завершення якого діти навчаться створювати 3D-моделі будівель, транспорту і персонажів, свої перші космічні локації за допомогою раніше створених моделей у програмі Tinkercad, отримають цікаві знання та навики у розробці ігор від Microsoft-Kody Game Lab та вивчать основи алгоритмів і дизайну, зможуть розробляти прості ЗD-ігри.
Зі слів координаторки Жіночого руху «ЗА Майбутнє» у Волинській області, депутатки Луцької районної ради Ольги Максим’як, її знайомство з загальноосвітнім навчальним закладом IT Step School відбулося спонтанно.

«Одного разу в соцмережах психологиня загальноосвітньої школи Олена Король розповіла, що у них є традиція запрошувати мотиваційних спікерів, аби вони могли спілкуватися з дітками і розповідати про свій життєвий шлях. Тож у дні, присвячені боротьбі проти гендерного насильства, мене запросили прийти у заклад, аби розказати про себе та про методи запобігання домашньому насильству.Так ми познайомилися з дітьми, а опісля – з директором Володимиром Ковальчуком. Я була вражена, наскільки мені сподобалася ця школа: яскрава, сучасна, дружня. Ідей було багато, тому я поділилася ними з керівником школи. Він, певно, був здивований, бо жартома попросив почати з чогось одного. І ми зупинилися на проєкті «Успіх – у твоїх діях», – розповідає обраниця громади.
Вона зазначила, що, на її думку, важливо не просто дати дитині знання, а й вона сама має зробити крок, щоб ці знання прийняти. Натомість саме дорослим треба докласти хоча б мінімальних зусиль, щоб нова інформація захопила і стала корисною.

«Коли ми говоримо про ІТ, це ж не лише про професію, це про опанування навиків, які для нас є корисними і в повсякденному житті. Ми всі користуємося смартфонами. Не секрет, що сьогодні багато батьків кажуть, що дитина більше знається на техніці, ніж вони. Але з іншого боку, ми не завжди контролюємо, які програми вони встановлюють чи яку інформацію зчитують. А тут учням дають безпечні та корисні знання. Дітям потрібно максимально показувати їхні можливості саме у маленькому віці і розширювати кругозір. Чудово, що є такі люди, які пішли назустріч і підтримали цю соціальну ідею», – тішиться депутатка.

Заразом директор Володимир Ковальчук зазначив, що загальноосвітню школу IT Step School відкрили на базі Комп'ютерної Академії ШАГ, яка функціонує в Луцьку з 2013 року.

З його слів, більш ніж 20 років успішного досвіду Академії ШАГ надихнули засновника Дмитра Корчевського на створення нового продукту для дітей шкільного віку – IT Step School, у якій використовують уже набуті унікальні авторські методики, сучасні технології і підходи у навчанні.

«Для цього ми, окрім якісного навчання, даємо кожному можливість розкрити свій соціальний потенціал, вчимо бачити взаємозв’язок подій та речей, формуємо критичне мислення, вчимо застосовувати на практиці отримані знання, бути впевненими в собі, конструктивно взаємодіяти тощо. Станом на сьогодні у нас здобувають середню освіту учні 5-9 класів. Це – школа майбутнього, адже наші учні за допомогою ІТ-інструментарію отримають потужну базу знань з різних предметів», – каже очільник приватної освітньої установи.
Зі слів співзасновниці, наставника і керівника проекту IT Step School, директора Академії ШАГ в Луцьку Інни Кондратюк, у школі сьогодні навчається 45 дітей, натомість у комп’ютерній академії – понад тисяча студентів.
«Наступного року в нас буде 10 клас, а ось одинадцятикласників не набираємо – «вирощуємо» своїх. Це робимо для того, щоб кожен наш учень чи учениця могли успішно скласти ЗНО, адже це – показник якості навчання, і відповідати за результат будемо ми. Використовуючи новітні технології, підходи, інструменти і практичні навички, ми прагнемо того, щоб діти отримували радість від навчання та стали успішними й щасливими. Ну і, звісно, мали гарний атестат.

До державного компоненту програми загальноосвітньої школи ми додали ІТ, відповідно до віку та інтересів дітей: чи це розробка сайтів, чи розумного будинку. Але першочергово ІТ – це інструмент, що допомагає засвоювати матеріал. Інтегровані заняття показують дитині, що весь світ цілісний і є взаємозв’язок речей та предметів. Також практикуємо уроки з особистого розвитку, під час яких ми даємо дітям десять навичок майбутнього, необхідних для того, щоб бути успішними: критичне мислення, вміння спілкуватися з людьми, бути в команді, розв’язувати нестандартні завдання тощо», – наголосила вона.

Натомість завідувач кафедри Малої Комп'ютерної Академії ШАГ, директор департаменту ІТ у Луцьку, Чернівцях, Житомирі, Хмельницькому, Ужгороді та Черкасах Микола Лінчук зауважив, що основною відмінністю саме нашої школи є те, що тут діти за допомогою новітніх технологій та VR-окулярів вивчають різні предмети. У школі багато часу приділяють й особистісному розвитку дітей. Вони не з інтернету дізнаються, що таке soft skills та чому вони важливі, а під час вивчення предметів та роботи над проєктами.

«У нас є проєктні години, де діти працюють з кураторами і повністю виконують домашню роботу в школі. Тобто дитина приходить додому і не має жодних завдань. Насправді це реально круто. Як не крути, ІТ є в кожній сфері, починаючи від стратегічних галузей і закінчуючи прибиранням вулиць, бо й це роблять розумні пилосмоки. Тож наші діти максимально мають можливість використовувати технології. Вони не носять із собою в школу ранця з підручниками. У них є планшет, на який закачано всі потрібні книги. Але і його вони не носять у школу та зі школи, а лише деколи забирають додому на вихідні, якщо потрібно щось підчитати», – каже педагог.
З його слів, звичайною практикою є використання під час занять окулярів віртуальної реальності.

«Це окуляри, які дозволяють перенестися у якесь віддалене місце. Вони проєктують на очі певну картинку, подають звук. Пристрій можна застосовувати на заняттях з різних дисциплін. Наприклад, під час уроку географії. Ми можемо тисячу разів розповідати, яким чудовим містом є Париж, а можна увімкнути один раз десятихвилинний ролик з екскурсією Парижем французькою мовою. Або під вивчення будови серця на біології учні одягають окуляри й бачать, з яких камер воно складається, які процеси відбуваються тощо», – розповідає вчитель.

Як розповів керівник волонтерського руху «Меценати для солдата» Руслан Теліпський, у заході взяли участь 20 дітей Героїв Небесного легіону, батьків яких забрала війна, і четверо дітей ветеранів та чинних бійців ООС. З його слів, Герой – це не лише той, хто помер, а й той, хто захищає.

«Наш волонтерський рух ставить за мету не просто забезпечувати дітям дозвілля, а й давати освітні можливості. Окрім цього, намагаємось прищепити їм почуття вдячності та власної значимості. Звичайно, дітям цікаво і пограти у футбол, і покататись на роликах, але окрім цього, намагаємось їх розвивати, закласти інститут християнства і людяності. Ми вчимо дітей, що насправді у суспільстві ніхто нікому не зобов’язаний. Прагнемо дати не рибу, а вудочку, з допомогою якої її можна впіймати», – акцентував волонтер.
Він подякував IT Step School за запрошення і можливість пройти ці курси.

«Сподіваюся, що плоди цієї співпраці будуть рясними. Навіть якщо одна дитина вийде з цього курсу з думками, які дадуть їй потенційне розширення кругозору, чи вона матиме приціл на поглиблення знань, то це все недаремно», – наголосив він.
Неймовірні враження від занять – у другокласниці Ані Іщук з Луцька. Дівчинка в захваті від графічного моделювання.

«Спочатку ми малювали хатинку, потім навчилися малювати інші деталі – ведмедика, паркан, дерева. Було дуже круто! Мені так сподобалося, хоча спочатку було дещо важко, бо раніше ніколи такого не робила», – не може стримати емоцій дівчинка і каже, що хотіла б відвідати таке заняття ще.
Сподобався новий досвід і першокласнику Ігнату Джаму з села Зміїнець Луцької територіальної громади.
Хлопчик зізнався, що урок із 3D-моделювання став для нього справжнім відкриттям, утім в майбутньому він хоче стати не айтішником, а працювати у СБУ та боротися з терористами.

Насамкінець Ігнат сказав, що радо відвідуватиме заняття у IT Step School.

Вікторія СЕМЕНЮК
Знайшли помилку? Виділіть текст і натисніть


Підписуйтесь на наш Telegram-канал, аби першими дізнаватись найактуальніші новини Волині, України та світу


Коментарів: 3
лучанин Показати IP 4 Лютого 2022 18:16
а чому ж ШАГ перейменувались на STEP? не просто ж так, правда?
ІТ до лучанин Показати IP 4 Лютого 2022 19:26
Не переіменували. Це дві структури однієї кантори. Степ - це приватна загальноосвітня школа. А ШАГ - це курси.
лучанин до ІТ Показати IP 5 Лютого 2022 16:29
от і дізнались, звідки в них ноги ростуть

Додати коментар:

УВАГА! Користувач www.volynnews.com має розуміти, що коментування на сайті створені аж ніяк не для політичного піару чи антипіару, зведення особистих рахунків, комерційної реклами, образ, безпідставних звинувачень та інших некоректних і негідних речей. Утім коментарі – це не редакційні матеріали, не мають попередньої модерації, суб’єктивні повідомлення і можуть містити недостовірну інформацію.


Система Orphus