USD 39.40 39.75
  • USD 39.40 39.75
  • EUR 39.60 40.00
  • PLN 9.75 9.90

КРУ дізналося в Мінохорони здоров’я, як стають мільйонерами

19 Травня 2010 12:57
На закупівлі ліків через посередників держава втратила 40 мільйонів гривень – «дякуючи» підприємливим чиновникам із Міністерства охорони здоров’я. Дохід від цих операцій залишався в іноземних посередників в офшорних зонах.

Про це пише сайт Головного Контрольно-ревізійного управління України.

ГоловКРУ виявило факти неефективного використання державних коштів у Міністерстві охорони здоров’я під час закупівлі ліків та медичного обладнання у 2008-2009 роках. Зокрема, лише 12% товарів та послуг купувалися у вітчизняного товаровиробника. При цьому 62% цих закупівель здійснено через посередників.

Перевіркою виявлено, що лікарські засоби та вироби медичного призначення іноземного виробництва Міністерство охорони здоров’я закуповувало виключно через посередників. Внаслідок цього додаткові витрати державного бюджету становили 41,4 мільйона гривень.

Наприклад, ТОВ «Три-Центральний аптечний склад» протягом 2008-2009 років поставило Міністерству охорони здоров’я препарати виробництва Бельгії та Данії на загальну суму 125,4 мільйона гривень. А закупило їх в компанії «Eurostate corporation limited» із Великобританії за ціною на 9,5 мільйона гривень менше.

Аналогічно ТОВ «Інтерфарм» у 2008-2009 роках поставило Міністерству охорони здоров’я імунобіологічні препарати виробництва Франції. ЇХ придбало у компанії «OLDEN GROUP LLC» (США) на 2,5 мільйона гривень менше.

Прикладом «економно-підприємливого» витрачання бюджетних коштів Мінохорони здоров’я є придбання у 2008 році протитуберкульозних препаратів виробництва столичного НВЦ «Борщагівський хіміко-фармацевтичний завод» у посередника ТОВ «Сумська аптечна компанія» з переплатою в 700 тисяч гривень бюджетних коштів.

Крім того, за результатами порівняння цін придбання виробів медичного призначення з цінами іноземних виробників установлено, що їх вартість зростала щонайменше удвічі. При цьому основний дохід від цих операцій залишався в іноземних посередників в офшорних зонах.

Наприклад, протитуберкульозний індійський препарат «Капреоміцин» Міністерство охорони здоров’я закупило у ТОВ «Фармацевтичні препарати регіонів» за ціною 163,99 гривні за флакон на загальну суму 7,8 мільйона гривень. Тоді як, за інформацією МЗС. ціна виробника-нерезидента за одиницю цього препарату становила лише 40,81 гривні. Таким чином, для України цей препарат був проданий з націнкою 400%.

Наразі матеріали ревізії передано до Генеральної прокуратури України.
Знайшли помилку? Виділіть текст і натисніть


Підписуйтесь на наш Telegram-канал, аби першими дізнаватись найактуальніші новини Волині, України та світу


Коментарів: 0

Додати коментар:

УВАГА! Користувач www.volynnews.com має розуміти, що коментування на сайті створені аж ніяк не для політичного піару чи антипіару, зведення особистих рахунків, комерційної реклами, образ, безпідставних звинувачень та інших некоректних і негідних речей. Утім коментарі – це не редакційні матеріали, не мають попередньої модерації, суб’єктивні повідомлення і можуть містити недостовірну інформацію.


Система Orphus