USD 39.50 39.90
  • USD 39.50 39.90
  • EUR 39.77 40.15
  • PLN 9.76 9.95

Криптоюань: що відомо про нову цифрову валюту Китаю і як вона може змінити світ

4 Травня 2020 19:42
Китай запустив національну платформу блокчейнів, яка дозволить ввести в обіг державну криптовалюту. Перші виплати цифровими юанями здійснять вже у травні. Поки це буде відбуватися в тестовому режимі.

Наміри у Пекіна серйозні. Хоча Центробанк поки офіційно не підтвердив графік впровадження кріптоюаня, очікується, що повноцінний запуск відбудеться в середині 2021 року.

Це може змінити світову фінансову систему. Країни можуть вступити в еру державних криптовалют, що сильно вплине і на міжнародну валютну систему, а цифровий юань в перспективі може похитнути панування долара і євро в міжнародних розрахунках. Останнє може мати ключове значення з точки зору не тільки економічних, а й геополітичних розкладів.

«Страна» розбиралася, що собою являє китайська криптовалюта, навіщо її вводять та чи переймуть приклад Китаю інші країни.

Що являє собою криптоюань

Китай розробляє власну криптовалюту з 2014 року. На проєкт власної криптовалюти Пекін виділив близько 45 мільярдів доларів.

У жовтні 2019 року голова КНР Сі Цзіньпін заявив, що розвиток технології блокчейн - пріоритетне завдання держави і закликав пришвидшити розвиток цієї сфери.

З 25 квітня 2020 року Китай запустив національну платформу блокчейнів - BSN. Це фундамент для запуску державної криптовалюти під назвою DCEP (Digital Currency Electronic Payment).

Але валюта буде працювати не тільки на блокчейні. Емісія буде відбуватися в два етапи: від Центрального банку до комерційних банків, а ті, своєю чергою, будуть вводити криптоюань в обіг.

Криптовалюту будуть випускати чотири державні банки Китаю: Agricultural Bank of China (ABC), Industrial and Commercial Bank of China, Bank of China і China Construction Bank.

Криптоюань буде двох видів: для комерційних банків і для фізичних та юридичних осіб.

Одна з головних завдань китайського уряду - щоб цифровий юань використовувався також, як і паперовий. Для його власників обіцяють тверді гарантії ліквідності. Криптоюань буде прив'язаний до звичайного юаню в співвідношенні 1: 1.

Як це працює

У рамках експерименту Китай вже вводить оплату праці в національній криптовалюті. Так, держслужбовцям муніципалітету міста Сучжоу вже в травні виплатять 50% транспортних субсидій в DCEP. Для цього потрібно встановити спеціальні цифрові гаманці. А державні відомства повинні укласти контракт з банками, які випускають криптовалюту. При здійсненні міжбанківського переказу за допомогою нової валюти користувачі не будуть оплачувати транзакційний збір.

За даними китайських ЗМІ, платіжна компанія Alipay вже підтвердила факт участі в проєкті, включаючи механізми випуску та обігу альткоїна (Альткоїни (Altcoins) – слово являється абревіатурою "альтернатива біткоїну". Альткоінами називають усі криптовалюти за винятком біткоїна, - ред.).

Раніше спеціальний додаток, доступний для скачування, було оприлюднено на офіційній сторінці Agricultural Bank of China. Але пізніше за вказаною адресою відображалася сторінка з помилкою. Представлена версія програми дозволяла оплачувати по QR-коду, відправляти і отримувати платежі, обмінювати цифрові гроші, керувати гаманцем, відстежувати транзакції. Одна з функцій називалася "touch and touch" вона дозволяє зробити переказ коштів одним рухом, коли двом користувачам просто було досить торкнутися своїми смартфонами.

Щоб почати користуватися додатком для криптовалюти, попередньо потрібно зареєструватися.
Скріншоти платіжної системи китайської цифрової валюти, які оприлюднили в мережі до запуску

На скріншотах, що потрапили в мережу, видно, що інтерфейс програми для криптоюаня схожий на додатки інших китайських платіжних платформ, як Alipay, WeChat Pay.

До речі, Центральний Банк Китаю вже заявив, що DCEP планується широко застосовувати під час зимової Олімпіади 2022 року, яка пройде в Пекіні.

Навіщо це потрібно

Китай розглядає власну криптовалюту, як засіб протидії новим цифровим валютам. Поки Facebook не зміг запустити свою Libra, Китаю випав шанс стати лідером в глобальній конкуренції криптовалют.

Крім того, на думку Центробанку, випущена всередині країни цифрова валюта допоможе обмежити випуск приватних валют і знизить ризики фінансової нестабільності. Забезпечить відстеження та контроль за цифровою валютою.

Також, за задумом Китаю, впровадження DCEP допоможе знизити вартість емісії грошей і зменшить витрати комерційних банків при здійсненні транзакцій.

Це може служити і міжнародним засобом обміну, що підвищить ефективність транскордонних платежів.

Експерти не виключають, що цифровий юань може порушити монополію долара і євро в міжнародних розрахунках.

Зараз долар займає 40% в системі міжнародних розрахунків, а євро - 34%. На третьому місці йде ще одна західна валюта - фунт стерлінгів (7%). Тобто, на на частку цих трьох валют припадає понад 80% всього торгового обігу.

При тому, що на юань менше 1,7% (хоча частка економіки Китаю в світовому ВВП в 10 разів вища).

Висока частка долара і євро в світовій торгівлі дозволяє США і ЄС емітувати мільярди та трильйони євро і доларів без ризику розгону інфляції в своїх економіках, оскільки попит на валюту існує в світовому масштабі.

Крім того, будь-які платежі і активи в доларах можуть бути відстежені США і стати об'єктом санкцій.

Якщо криптоюань зможе пробити собі дорогу в світовому масштабі та потіснить долар і євро, то це зруйнує практично монопольний нині контроль Заходу за системою світових розрахунків.

Що, своє чергою, значно знизить і залежність від Заходу інших країн світу. У них з'явиться альтернатива долару і євро. До того ж дуже високотехнологічна альтернатива.

Що в інших країнах

Венесуела першою з країн, ще в 2017 році, заявила про створення національної криптовалюти - Petro. Її вартість рівняється ціні бареля венесуельської нафти.

У 2020 році президент Ніколас Мадуро підписав указ, який зобов'язує державну нафтогазову компанію PDVSA продати 4,5 млн барелів нафти за Petro. А два тижні тому Мадуро заявив, що малі та середні агропідприємства отримають кредити в Petro, щоб вони засіяли поля. Їм виділять близько 650 тисяч Petro. Курс Petro становить 8,5 млн боліварів. Тобто розмір кредиту дорівнює приблизно 5,5 трлн боліварів, або $ 40,2 млн.

При цьому Petro це не зовсім те, що збираються ввести в Китаї. По суті, це не криптовалюта, а створений на основі відкритої і безкоштовної платформи блокчейна Ethereum токен (боргове зобов'язання або контракт на надання послуг сьогодні або в майбутньому).

Венесуельцям національна криптовалюта вже принесла незручності. Наприклад, у грудні минулого року виплати пенсіонерів автоматично переводили в криптовалюту, але в магазинах її не приймали до оплати.

У лютому цього року електронну крону почав тестувати Центробанк Швеції. Планується, що в майбутньому вона може стати доповненням до готівки. Цифрові крони можна буде отримати на електронний гаманець, оплачувати ними покупки, поповнювати рахунок і знімати кошти через мобільний додаток або такі пристрої, як "розумні" годинники. Але рішення про випуск електронної валюти в Швеції ще не прийняте. Пілотний проєкт тестуватимуть до лютого 2021 року.

Про початок тестування цифрової платіжної системи в цьому році оголошував і Центробанк Багамських островів. Про власні розробки в сфері державних криптовалют повідомляли в Росії і Південній Кореї.

У США на рівні законодавців обговорюють можливість ввести в обіг електронний долар. Проявляти активність став і Європейський центральний банк. Він розглядає можливість створення системи цифрового євро.
Знайшли помилку? Виділіть текст і натисніть


Підписуйтесь на наш Telegram-канал, аби першими дізнаватись найактуальніші новини Волині, України та світу


Коментарів: 0

Додати коментар:

УВАГА! Користувач www.volynnews.com має розуміти, що коментування на сайті створені аж ніяк не для політичного піару чи антипіару, зведення особистих рахунків, комерційної реклами, образ, безпідставних звинувачень та інших некоректних і негідних речей. Утім коментарі – це не редакційні матеріали, не мають попередньої модерації, суб’єктивні повідомлення і можуть містити недостовірну інформацію.


Система Orphus