USD 39.00 39.40
  • USD 39.00 39.40
  • EUR 39.25 39.50
  • PLN 9.76 9.94

У Казахстані протестували проти експансії Китаю

22 Вересня 2019 22:07
Поліція у Казахстані затримала близько 60 людей, які вийшли на акції протесту в двох найбільших містах країни. Учасники акції вимагали припинення економічної «експансії Китаю» у центральноазіатську республіку, пише ВВС.

Сусідній Китай – один з найбільших інвесторів і торгових партнерів Казахстану, але плани Китаю перенести деякі виробництва і заводи до Казахстану частина населення зустріла з невдоволенням.

Один з учасників протесту в розмові з журналістом AFP розкритикував дії влади, яка замість того, щоб допомагати місцевим виробникам, надає перевагу китайським інвестиціям. Журналіст Reuters помітив, як поліція у Нур-Султані затримувала чоловіка з плакатом, на якому казахською мовою було написано «Зупинимо китайську експансію».

До участі у протесті раніше закликав опальний казахстанський банкір Мухтар Аблязов, який перебуває у Франції. Пана Аблязова вважають однією з найбільш значущих постатей казахстанської опозиції, він поїхав з Казахстану ще 2009 року, а у 2017-му суд Алмати визнав його винним у створенні злочинної організації й розкраданні коштів банку і засудив до 20 років позбавлення волі заочно.

«Попри неодноразові попередження прокуратури, окремі громадяни пристали на провокаційні заклики забороненої екстремістського організації», – сказали у МВС Казахстану, маючи на увазі створений паном Аблязовим рух «Демократичний вибір Казахстану», заборонений у країні.

Мітинг у суботу не був санкціонований владою, але, як кажуть правозахисники, у Казахстані отримати дозвіл на проведення мітингів практично неможливо: влада знаходить найрізноманітніші причини для відмови.

На цьому тижні кількох жителів Алмати і Нур-Султана заарештували на 10-15 діб за участь у мітингах 4 і 5 вересня. Тоді протестувальники також виступали проти китайських проектів у Казахстані.
Знайшли помилку? Виділіть текст і натисніть


Підписуйтесь на наш Telegram-канал, аби першими дізнаватись найактуальніші новини Волині, України та світу


Коментарів: 0

Додати коментар:

УВАГА! Користувач www.volynnews.com має розуміти, що коментування на сайті створені аж ніяк не для політичного піару чи антипіару, зведення особистих рахунків, комерційної реклами, образ, безпідставних звинувачень та інших некоректних і негідних речей. Утім коментарі – це не редакційні матеріали, не мають попередньої модерації, суб’єктивні повідомлення і можуть містити недостовірну інформацію.


Система Orphus