USD 39.50 39.90
  • USD 39.50 39.90
  • EUR 39.77 40.15
  • PLN 9.76 9.95

Куди мандрує львівське сміття?

2 Вересня 2016 18:01
Трагедія, що сталася на сміттєзвалищі під Львовом, відшуміла інформаційно і дуже швидко відійшла на задній план. Тим часом проблема, яку міська влада не вирішувала десятки років, і досі не зрушила з місця. Немає жодної конкретики щодо ділянки під сміттєпереробний завод і новий полігон ТПВ. Сміття з обласного центру возять за сотні кілометрів по всій Україні, за що перевізникам доплачують мільйони гривень з міського бюджету, - інформує ZIK.

Нагадаємо, 30 травня масштабну пожежу на Грибовицькому сміттєзвалищі під Львовом повністю ліквідували. Але водночас стало відомо про зникнення трьох пожежників, яких накрила лавина сміття. Трагедія у Грибовичах викликала обурення діями мера, який роками блокує будівництво сміттєпереробного заводу та всіляко перешкоджає вирішенню цієї проблеми. ЗА 10 років його мерства проблему так і не вирішили.

Пресування сміття накрилося мідним тазом

Незадовго після обвалу на Грибовицькому сміттєзвалищі начальник управління житлового господарства Львівської міськради Юрій Голець, посилаючись на висновки науковців, публічно озвучив пропозицію відновити вивезення сміття на міський полігон, але вже у спресованому вигляді, нібито для укріплення схилу. Таким чином планувалося вбити двох зайців – і сміття вивозити, і водночас забезпечити стабілізацію смітника для його подальшої рекультивації. При цьому для пресування сміття просували приватну фірму ТОВ «Захід Ресурс Плюс» без жодного конкурсу. Підшукали й майданчик на вул. Шевченка – території заводу «Сільмаш», де мали проводитися роботи. Проект планували запустити вже у вересні. Однак, до його втілення не дійшло.

Консультант ТОВ «Захід Ресурс Плюс», керівник національного проекту «Чисте місто» Іван Олексієвець, який раніше розповідав про вирішення сміттєвої проблеми у Львові, зараз утримується від коментарів щодо згаданого проекту.

«Я зараз у Києві займаюся деякими питаннями. Буду у Львові до кінця тижня, тому можете мені зателефонувати. Те, що було, я знаю, а те, що зараз там є – не можу дати точної інформації», – відмахнувся він у телефонній розмові з журналістом IA ZIK.

Про те, що пресування відходів на майданчику на вул. Шевченка й не розпочиналося підтвердив керівник підприємства, яке здійснює вивезення сміття, ЛКП «ТФ «Львівспецкомунтранс» Тарас Стефанишин.

«Щодо територій на вул. Шевченка. На даний час там нічого не робиться, моє підприємство нічого туди не возило. Наскільки я володію інформацією, інші підприємства також», – повідомив він.

Ідею заблокували селяни

Громада села Малехова, що поблизу Грибовицького сміттєзвалища, не підтримала пропозицію Львівської міської ради відновити вивезення сміття на сміттєзвалище для його стабілізації.

Як повідомив депутат Малехова Руслан Дорош, сільська рада організувала громадське обговорення, де були присутні чиновники міста, ЛОДА. Люди відкинули пропозицію міської ради підпирати сміттєву гору новим сміттям.

«Люди не прийняли такої пропозиції. Одноголосно прийняли рішення повністю закрити сміттєзвалище і не виділяти жодних земельних ділянок поблизу для будь-яких робіт щодо сміття. Було рішення сесії сільської ради про повне закриття і рекультивацію сміттєзвалища», – наголосив депутат.

Дорош зазначає: депутати і громада розуміють загрозу нового обвалу на звалищі, однак вимагають розглянути інші варіанти його стабілізації – не сміттям, а, зокрема, глиною чи піском. І така позиція принципова. 26 серпня мешканці сіл Малехів, Грибовичі та містечка Дубляни навіть перекрили трасу Львів-Рава-Руська з вимогою забрати трактори та іншу техніку з території поблизу полігону, де, як вони стверджують, проводяться незаконні земляні роботи – підготовка до вивезення нового сміття. У підсумку для врегулювання ситуації з мешканцями створили робочу групу.

Чи вдасться львівським чиновникам знайти спільну мову з людьми і, головне, показати їм конкретні пропозиції і бачення вирішення сміттєвої проблеми на перспективу, наразі не відомо.

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ: ЕКС-ДИРЕКТОРА ГРИБОВИЦЬКОГО СМІТТЄЗВАЛИЩА ВЗЯЛИ ПІД ВАРТУ

Таємниця за сімома замками?

Тим часом ані міський голова Львова, ані його підлеглі не розголошують, куди вивозиться львівське сміття.

«Я не скажу вам, куди вивозиться (сміття, – ZIK), бо, якщо я це зроблю, то вже завтра, може, й сьогодні, там будуть бритоголові хлопчики, які не пускатимуть машину», – заявив Садовий журналістам і додав, що кількість полігонів, які приймають відходи зі Львова, є критично низькою.

Не розкриває таємницю і керівник ЛКП «ТФ «Львівспецкомунтранс» Тарас Стефанишин. З його слів, львівське сміття возять на полігони Львівської області і за її межі.

«Я вам не можу конкретно назвати, куди ми вивозимо, щоб не створити собі проблеми. Це у межах Львівської області. Є угоди між підприємством, яке я очолюю, і оператором сміттєзвалища», – додає Стефанишин.

Водночас він заперечує побоювання мешканців сіл, що сміття уночі таємно вивозиться на Грибовичі.

«Я заперечую цю інформацію. Моє підприємство туди не возило. Думаю, інші також. Це виключено, – стверджує керівник підприємства. – Там є муніципальна дружина, цілодобова охорона. Яким чином це можна зробити, я не знаю. Хтось бачив сміттєвози, записали номери?! Щодо свіжого сміття – хіба хтось експертизу проводив, наскільки воно свіже?!».

Львівське сміття мандрує Україною

Львів продукує 600-750 тонн сміття щодоби. З початку червня, коли через трагедію було зупинено роботу Грибовицького сміттєзвалища, Львів «подарував» тисячі тонн свого сміття не тільки містечкам області, а й різним регіонам України. Відходи приймав Житомир, Луцьк, Коломия, Калуш, Рівне. Найбільше – Київ. Однак, столичний завод «Енергія» з 1 серпня закрився на реконструкцію.

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ: ЛЬВІВСЬКЕ СМІТТЯ ЛУЦЬК ПРИЙМАВ ПО 36 ГРИВЕНЬ ЗА ТОННУ

Зі слів голови Львівської ОДА Олега Синютки, і зараз більша частина львівських відходів мандрує за межі області. «Дві третини львівського сміття вивозиться у Рівне, Дніпро (за 1 тис. км) та Одесу (за 800 кілометрів), одна третина – на полігони Львівської області», – повідомив О.Синютка у коментарі IA ZIK.

При цьому, з його слів, полігони у містечках Львівщини вже задихаються від такої кількості відходів. «Це вже останні краплі, тому що таких обсягів не готові сприймати сміттєзвалища районів», – каже керівник області.

Тим часом, щодо земельних ділянок під новий сміттєпереробний комплекс для Львова – жодної конкретики. «Ми дали офіційну пропозицію щодо восьми земельних ділянок, жодної відповіді від міста не надійшло», – додає О.Синютка.

Наталія Шутка
Знайшли помилку? Виділіть текст і натисніть


Підписуйтесь на наш Telegram-канал, аби першими дізнаватись найактуальніші новини Волині, України та світу


Коментарів: 1
Ніка Показати IP 3 Вересня 2016 12:55
Звичайно, бZІК - єдина телекомпанія,яка все знає про Садового.Від самого початку вона була опонентом львівському меру.Тому на обєктивність цих журналістів ніхто не сподівається.

Додати коментар:

УВАГА! Користувач www.volynnews.com має розуміти, що коментування на сайті створені аж ніяк не для політичного піару чи антипіару, зведення особистих рахунків, комерційної реклами, образ, безпідставних звинувачень та інших некоректних і негідних речей. Утім коментарі – це не редакційні матеріали, не мають попередньої модерації, суб’єктивні повідомлення і можуть містити недостовірну інформацію.


Система Orphus