USD 39.75 40.04
  • USD 39.75 40.04
  • EUR 39.80 40.10
  • PLN 9.85 10.00

Купили і знищили: як волинська профспілка за копійки розпродує майно

18 Травня 2020 17:29
Вітальні листівки, відрядження та оптовий розпродаж решток профспілкового майна. Для чого існують профспілки на Волині, кого вони захищають, а головне – скільки грошей отримують з профспілчан?

Про організацію, яка стала непотрібною, – у сюжеті телеканалу «Аверс».

Волинської профспілкової бібліотеки імені Фуріва, що на проспекті Молоді, уже фактично немає. Приміщення бібліотеки займало понад тисячу квадратних метрів. А територія під ним і поруч – це майже гектар землі, яка, звісно, теж пішла бонусом новому власнику. І варто відзначити, що купівлю-продаж провернули уже тричі. За стандартною схемою: щоб третій покупець був добросовісним набувачем. Бо ж першочерговий продаж бібліотеки профспілкою викликає низку питань.

Аби продати будівлю, обласна організація профспілок спочатку передала її на баланс Києва, а потім за допомогою цікавого документу, в якому за єдиним підписом голови обласної федерації Іванни Дубинки-Філозоф на продаж бібліотеки дали зелене світло. Хоча для такого рішення повинні були зібрати збори.

Сума, яку вторгували за понад тисячу квадратних метрів і за майже гектар землі, доволі дивна – чотири мільйони гривень, з яких один мільйон у вигляді ПДВ повернувся покупцеві.
Що змусило директора профспілок піти на таку комерційно невигідну умову? Докладніше про «договірняки» в середині профспілок розповіла екс-керівниця навчально-методичного центру профспілок Волині, заслужений працівник профспілок України Галина Даниленко.

Жінка у профспілковій сфері все життя. Каже, що бібліотеку хотіли купити ще десять років тому, але колишнє керівництво профспілок на це не пішло, бо зробити це в законний спосіб на так вже й просто. А теперішня голова провернула усе швидко і тихо. І буцімто не задарма.

«Нібито їй пообіцяна квартира», – зауважує Галина Даниленко.

Тобто десять років тому за бібліотеку пропонували дев’ять мільйонів гривень. А зараз продали за чотири, мінус ПДВ.

Галина Даниленко ностальгує: колись профспілки були потужною організацією, яка мала вплив і значну комерційну базу. А Волинська профспілка була чи не найбагатшою в Україні.

«Не секрет, що профспілкове майно розтягнули по приватних руках. А гроші, виручені від нього, схоже, теж осіли у чиїхось кишенях. Вже сьогодні, як бачимо, допродують залишки колишньої розкоші. А тенденція останніх років свідчить про те, що функції профспілки звелися до банального збору профспілкових внесків. Принаймні тяжко пригадати випадок, де профспілка захистила або ж підтримала профспілчанина. Дійшло до того, що у новому трудовому кодексі навіть не передбачили такого пункту, як діяльність профспілок. Що свідчить про те, наскільки корисною останніми роками була ця організація», – йдеться в сюжеті.

Тим часом гроші з профспілчан справно відраховуються. Кошти розходяться від первинних осередків на місцях по всій гілці профспілки. Бюджет адміністрації волинського осередку профспілок минулого року становив три мільйони гривень, 60 тисяч з яких пішло тільки на вітальні листівки.

«Виходить, що основна мета профспілок – утримувати адміністративний штат. Ось тільки виникає цілком логічне запитання – навіщо? Може, для того, щоб розпродати рештки профспілкового майна? До слова, подейкують, що на профспілковий готель теж уже кинули оком підприємливі покупці», – підсумовується в сюжеті.
Знайшли помилку? Виділіть текст і натисніть


Підписуйтесь на наш Telegram-канал, аби першими дізнаватись найактуальніші новини Волині, України та світу


Коментарів: 5
лучанин Показати IP 18 Травня 2020 18:21
Життя без профспілок і облспоживспілок буде набагато життєрадіснішим.Ліквідувати і чим скоріш.
шланг Показати IP 18 Травня 2020 18:37
"Дочка юриста" Дубинка-Філозоф успішно продовжує справу Івана Карпомиза. Тільки останній мав партійну совість, а в цієї немає нічого. Цинізм, помножений на зухвалість. Щодо власне профспілок, то вони на сьогодні є мішком цементу на худій шиї держави. Розсадник криміналу.
111 Показати IP 18 Травня 2020 19:02
Облспоживспілка, як і профспілка в їх нинішньому вигляді - це просто паразити. В такому вигляді як вони є вони нікому не потрібні. Але! Нашій країні потрібна справжня профспілка, незалежна, не з майном, а зі знанням законів і вмінням відстоювати права працівників, боротись за їх зарплати, вміти організувати страйк для жлобливого власника, який хоче, щоб для нього працювали за окраєць хліба. Така профспілка потрібна людям. Інакше ніколи нам не бачити номальних заробітних плат тощо. В тому то й біда, що власники заводів, фабрик, магазинів, лікарень або не мають профспілок взагалі і молять бога щоб вони і не з'явились, або тримають "на пайку" щоб не дай бог не вимагали у власника більшої зарплати тощо. Якось так з тими профспілками.
69 до 111 Показати IP 18 Травня 2020 20:00
Не дасиш їм вмерти - не дадуть людям жити ! Тільки афтаназія .., !
профсор Показати IP 18 Травня 2020 22:29
Карфаген має бути знищений і посипаний сіллю.Так казали римляни про наші профспілки

Додати коментар:

УВАГА! Користувач www.volynnews.com має розуміти, що коментування на сайті створені аж ніяк не для політичного піару чи антипіару, зведення особистих рахунків, комерційної реклами, образ, безпідставних звинувачень та інших некоректних і негідних речей. Утім коментарі – це не редакційні матеріали, не мають попередньої модерації, суб’єктивні повідомлення і можуть містити недостовірну інформацію.


Система Orphus