USD 39.55 39.84
  • USD 39.55 39.84
  • EUR 39.65 40.00
  • PLN 9.75 9.90

Курчата, черешні і рододендрони: чим нині торгують луцькі базари. Фоторепортаж

11 Червня 2022 13:09
На низку продуктів зросли ціни, але на жвавості торгівлі на ринках міста це не вельми позначилося.

Кореспонденти Інформаційного агентства Волинські Новини вирішили відвідати декілька луцьких ринків, аби з'ясувати, що і по чім зараз продають, наскільки зросли ціни та чи багато покупців.

Ярмарок біля «Глобуса» ми відвідали першим. Одразу за переходом покупців зустрічає море рослин. Увагу привертають квітучі рододендрони (маленькі по 400 грн, а великі, залежно від розміру, – 2-5 тис. грн). Але й крім них вистачає різних вазонів. Тут вже сформувався своєрідний майданчик для продажу рослин для дому. Не бракувало й розсади.
Тут торгівля йшла жвавіше, аніж на інших ринках. Пучок редиски пропонували по 18 грн, капусту – по 35, помідори – по 45-70, огірки – по 50-75 (біля тих, що по 50 грн, стояла чимала черга). Яйця продавали по 13-23 грн за десяток (залежно від якості). За півторачку домашнього молока просили 30 грн, а домашній сир віддавали по 100 грн/кг. Свиняча лопатка йшла по 110 грн, шинка – по 130 грн. Шацьке масло продають по 260 грн/кг.
Ваблять око полуниці (85-90 грн) та черешні (130 грн). Дешевше вітамінізуватися яблуками – по 15 грн/кг. Була у продажу і сіль (куди ж без неї) розфасована у 10-кілограмові мішки – кілограм коштував 40 грн.

Одна з особливостей ринку біля «Глобуса» – торгівля домашніми смаколиками. Покупцям пропонували домашню випічку по 100 грн/кг. Вибір начинок просто величезний: вишні, полуниця, смородина, ревінь, сир, згущенка та мак.
Завокзальний ринок зранку ще не був надто наповнений покупцями. Але поки ми пройшлися поміж рядами, то людей побільшало. Помідори там пропонували по 45-80 грн, молоду картоплю (невелику) – по 40 грн, моркву – по 25 грн.

Діапазон цін на яйця коливався від 15 до 25 гривень, а на домашній сир – від 70 до 90 гривень. Літрову банку домашніх черешень літня жінка продавала за 30 грн.
Збереглися у місті й кілька точок стихійної торгівлі, однак їх дедалі меншає. Умови там не найкращі, тому люди охочіше йдуть на впорядковані ринки. Свідченням цього є торгові місця (і ті не завжди зайняті) біля залізничного вокзалу, які влучно називають «уламком базару». Тут охочі посмакувати полуницею могли придбати її за 80-90 грн. Черешні коштували 120 грн/кг. Півторалітрова пляшка молока – 30 грн.
Рушаємо до Нового ринку. Дорогою, на вулиці Лесі Українки, зустрічаємо двох юних вранішніх торговців. Хлопчик та дівчинка продають квіти. Букети волошок та ромашок коштують по 50 гривень. І ті, й ті привертають увагу покупців: то пара зупиниться, то молода мама з малюком, то вибагливий покупець, який довго вибирав собі букет і торгувався за зайву десятку.
Новий ринок на вулиці Боженка о цій порі був малолюдним.

– До нас приходять в основному жителі ДПЗ, а так людей небагато, – каже одна з продавчинь. – Усі звикли йти на Старий ринок, хоча покупців останнім часом і в нас побільшало.
Тут можна придбати усі необхідні фрукти-овочі. Так, яблука на Новому коштують 15-17 грн, огірки – 50-70, молода картопля – 40-55, помідори 85 (великі типу бичаче серце – 100), полуниця – 75, морква та цибуля по 25, болгарський перець – 130, капуста – 45. Є тут і різноманітні крупи: рис (50-60 грн), горох (25 грн), пшоно (30 грн), гречка (80-90 грн), булгур (50 грн), манка (25 грн), цукор (35 грн). А от ячна, пшенична та кукурудзяна крупи коштують по 16 грн/кг.
Особливістю Нового ринку є майданчик для продажу домашньої птиці. Тож у дальньому кутку пищать курчата та кукурікає півень. Взагалі, це одна із переваг Нового ринку – зручний доїзд для вантажівок та оптовиків. За короткий проміжок часу тут побували три покупці на автомобілях, які цікавилися цінами на пернатих. А вони залежать і від віку птиці, і від породи. Скажімо, одноденне курча коштує 15 гривень, а дорослі 4-місячні кури – 150 гривень, 5-місячні – 160-170 грн.

Сергій НАУМУК

Фото Олександра ДУРМАНЕНКА
Знайшли помилку? Виділіть текст і натисніть


Підписуйтесь на наш Telegram-канал, аби першими дізнаватись найактуальніші новини Волині, України та світу


Коментарів: 0

Додати коментар:

УВАГА! Користувач www.volynnews.com має розуміти, що коментування на сайті створені аж ніяк не для політичного піару чи антипіару, зведення особистих рахунків, комерційної реклами, образ, безпідставних звинувачень та інших некоректних і негідних речей. Утім коментарі – це не редакційні матеріали, не мають попередньої модерації, суб’єктивні повідомлення і можуть містити недостовірну інформацію.


Система Orphus