USD 39.55 39.84
  • USD 39.55 39.84
  • EUR 39.65 40.00
  • PLN 9.75 9.90

Курков у Луцьку: на Майдані відновлюють Запорозьку Січ

13 Грудня 2013 08:30
Українці на Євромайдані відновлюють історичну матрицю України, - вважає відомий письменник Андрій Курков.

Про ставлення до подій на Євромайдані письменник розповів під час зустрічі із читачами, що відбулася 12 грудня у Луцьку. Організаторами заходу були культурне об’єднання «100 Вт» та поліграфічно-видавничий дім «Твердиня».

Відомий в Україні та за кордоном письменник розповів, що наразі існує два Майдани - Майдан романтичний, тобто Майдан вихідного дня, коли збираються півмільйона киян та гостей міста з дітьми, які підтримують тих, хто там стоїть вночі, і коли вони відходять, лишається Майдан професійний, політичний, який під керівництвом трьох опозиційних партій відстоює свої інтереси.



«Я зрозумів для себе одну річ – справа в тому, що у кожної країни є історична матриця, і під час нестабільності країна повертається до цієї матриці, на ній базується побудова нового суспільства. У Росії завжди була матриця великої імперії, тому, що б вони не будували, у них демократії не може бути, тому що у них монархія і імперія. Кожен росіянин дуже легко заводиться, коли йому кажуть «у нас вкрали газ українці», тоді він думає, що це у нього вкрали газ. Він себе ідентифікує практично з Путіним, але думає, що ідентифікує себе з Росією. Україна – це рідкісний випадок країни, де дуже важко знайти історичну матрицю. Те, що називається в підручниках для дітей Козацькою державою – це фікція, в нас була козацька територія. Тобто, з самого початку панувала анархія, але вона була трішки підконтрольна і єдиний порядок у нас був на Козацьких Січах. У нас були гетьмани, але жоден не додумався карбувати власну валюту, українське срібло. Тут платили турецькими монетами, німецькими талерами, російським та польським сріблом, і в цьому сенсі єдине, що було сталим – це традиція Запорозької Січі, якої Катерина так злякалася і вирішила, що треба все це припинити.

Те, що зараз відбувається вдруге у цьому сторіччі на Майдані – це відновлення Запорозької Січі, це форма порядку, яка у нас підсвідомо, генетично закладена, тому що це наша матриця. Коли ми чимось незадоволені, ми відбудовуємо цю Січ, ми захищаємо власну гідність і власні інтереси. Добре, що зараз не так, як в XVI сторіччі, жінки відіграють дуже велику роль, їх пускають на Січ, вони там куховарять, а не за Січчю», - розповів Андрій Курков.



На його думку, те, що першими виступили студенти, які були надто молодими, щоб брати участь в Помаранчевій революції, означає, що кожне покоління студентів буде слідувати цій традиції, тому що закладено алгоритм протесту, алгоритм захисту людської гідності і власних принципів. Письменник щиро підтримує усе, що відбувається на Євромайдані та переконаний, що українське суспільство більш зріле, ніж політики.



«Тому в нас студенти вийшли першими, а потім політики побігли за ними, щоб очолити. У Львові політиків студенти прогнали. Коли перед студентами виліз виступати на сцену депутат від «Свободи» Михальчишин і закричав «йдемо маршем на Київ, ми їм влаштуємо другі Крути», тобто, він, мабуть, погано знає історію, студенти його прогнали зі сцени і попросили політиків більше не підніматися, тому що це протест за Європу, а не проти чогось. Вони не хочуть бути використаними ані опозицією, ані владою, у них є власна думка, власні принципи і я сподіваюся, що так далі і буде і що в соціальних протестах, в громадському суспільстві нові студенти відіграватимуть все більшу та більшу роль», - зазначив письменник.

Знайшли помилку? Виділіть текст і натисніть


Підписуйтесь на наш Telegram-канал, аби першими дізнаватись найактуальніші новини Волині, України та світу


Коментарів: 0

Додати коментар:

УВАГА! Користувач www.volynnews.com має розуміти, що коментування на сайті створені аж ніяк не для політичного піару чи антипіару, зведення особистих рахунків, комерційної реклами, образ, безпідставних звинувачень та інших некоректних і негідних речей. Утім коментарі – це не редакційні матеріали, не мають попередньої модерації, суб’єктивні повідомлення і можуть містити недостовірну інформацію.


Система Orphus