USD 39.00 39.40
  • USD 39.00 39.40
  • EUR 39.25 39.50
  • PLN 9.76 9.94

Люди вдихають їдкий дим: Луцькрада поскаржилася на цукровий завод у міністерство

6 Серпня 2021 11:25
Луцькі депутати підготували звернення до Міністерства захисту довкілля та природних ресурсів України, аби вирішили проблему із забрудненням повітря викидами Гнідавського цукрового заводу.

Про це йшлося 6 серпня під час позачергового засідання сесії Луцької міської ради, на якому розглянули проєкт рішення Про звернення щодо вирішення екологічної проблеми Луцької міської територіальної громади та прилеглих до неї населених пунктів, пов’язаної із забруднення атмосферного повітря промисловими викидами від діяльності ПрАТ «Гнідавський цукровий завод».

Нагадаємо, чорний дим з труби, розташованої на території цукрового заводу, видно здалеку. Щоранку мешканці прилеглих мікрорайонів стирають з припаркованих автівок кіптяву і бояться уявити, чим дихають вони самі та їхні діти. Натомість звернення до місцевих контролюючих органів не дають ефекту – завод і далі використовує мазут як пальне. Тож на території міста почали збір підписів мешканців з проханням вплинути на ситуацію.

Читати ще: Нове екологічне лихо? Лучани скаржаться на їдкий дим із цукрового заводу

У зв’язку з ігноруванням проблеми цукровим заводом депутати громади вирішили звернутися до міністерства захисту довкілля та природних ресурсів.

Як нагадали, протягом останніх трьох місяців 2021 року тисячі мешканців Луцька, району Вересневе, ДПЗ та прилеглих населених пунктів потерпають від викидів в атмосферне повітря, спричинених роботою котельні ПрАТ «Гнідавський цукровий завод». Люди вимушені вдихати їдкий чорний дим від роботи котельного обладнання заводу. На рослинах, будівлях, припаркованому в житловому районі транспорті мешканці спостерігають сажу від викидів котельні.

На жаль, проведені позапланові перевірки діяльності підприємства головним управлінням держпродспоживслужби у Волинській області та державною екологічною інспекцією у Волинській області не призвели до позитивного результату. Перевищень допустимого рівня викидів у період перевірок не було виявлено.

«Вважаємо, що заходи державного контролю є неефективними, проведені в період, коли котельне обладнання працювало не на повну потужність та на альтернативному пальному (природний газ), не утворюючих шкідливих викидів, а діяльність підприємства призводить до забруднення довкілля та, як наслідок, збільшення захворюваності, адже мешканці району масово скаржаться на погіршення стану здоров’я внаслідок викидів підприємства ПрАТ «Гнідавський цукровий завод». Громадяни масово звертаються до міської ради, на урядову гарячу лінію зі скаргами», – наголошено у зверненні.

Незабаром розпочнеться сезон цукроваріння та відновиться робота підприємства на повну потужність, що призведе до погіршення ситуації зі шкідливими викидами.

Тому, на думку депутатів, міністерство має взяти це питання на контроль та вжити невідкладних заходів щодо усунення порушень цукровим заводом природоохоронного законодавства, що призводять до забруднення атмосферного повітря, погіршення соціального благополуччя, здоров’я та самопочуття населення.

Ольга ШЕРШЕНЬ
Знайшли помилку? Виділіть текст і натисніть


Підписуйтесь на наш Telegram-канал, аби першими дізнаватись найактуальніші новини Волині, України та світу


Коментарів: 2
ДПЗ Показати IP 6 Серпня 2021 15:27
Вони починають палити на вечір, коли диму не видно! А контролюючі органи і не знайдуть порушень, бо вже бабло в карман поклали!
Анонім Показати IP 7 Серпня 2021 18:49
Звільнити все керівництво Тец без права займати керівні посади

Додати коментар:

УВАГА! Користувач www.volynnews.com має розуміти, що коментування на сайті створені аж ніяк не для політичного піару чи антипіару, зведення особистих рахунків, комерційної реклами, образ, безпідставних звинувачень та інших некоректних і негідних речей. Утім коментарі – це не редакційні матеріали, не мають попередньої модерації, суб’єктивні повідомлення і можуть містити недостовірну інформацію.


Система Orphus