USD 39.00 39.40
  • USD 39.00 39.40
  • EUR 39.25 39.50
  • PLN 9.71 9.93

Лобістський закон у дії: забудовники не платитимуть громаді Луцька

6 Січня 2021 18:27
З 1 січня 2021 року відмінений пайовий внесок в місцеві бюджети від забудовників. На практиці це означає, що громади цього року не дорахуються десятків мільйонів гривень надходжень. Рятує частково ситуацію лише те, що старі угоди таки мають виконуватися.

Надходження від пайової участі поступово зводяться до нуля

20 вересня 2019 року був прийнятий Закон України «Про внесення змін до деяких законодавчих актів України щодо стимулювання інвестиційної діяльності в Україні». Одна зі змін вступила в дію з 1 січня 2021 року – з цього моменту пайовий внесок не буде вимагатися.

Як зазначив начальник управління капітального будівництва Луцької міської ради Леонід Карабан, щороку в бюджет Луцька від цієї статті надходили 16-20 мільйонів. У 2017 році Луцьк отримав 14 мільйонів гривень, у 2018 році – 22 млн, у 2019-му надійшли 16 мільйонів, а у 2020-му – 16,8 мільйона. Крім того, відповідно до укладених раніше угод, цього року в бюджет Луцька вже надійшло 1,4 мільйона гривень. Але це, так би мовити, залишки.

«Згаданим законом скасовується пайова участь і вся Україна, особливо міста й Асоціація міст, м’яко кажучи, цим не задоволені. Бо це було суттєве надхоження до бюджету. І якщо для Луцька йшлося про 16-20 мільйонів, то такі міста як Київ, Одеса, Дніпро отримували по 100 і більше мільйонів», – зазначив посадовець.

До слова, у Луцьку з 2017 року діяло положення, відповідно до якого 50% коштів від пайової участі спрямовували на житло для воїнів АТО. Крім того, раніше максимальна ставка пайової участі по житловому будівництву становила 4%, за іншими об’єктами – 10%. Та її на 2020 рік зменшили, а з 2021 року взагалі відмінили.

Відповідно до нового закону, протягом 2020 року замовники будівництва на земельній ділянці міста перераховували до місцевого бюджету кошти для створення і розвитку інфраструктури населеного пункту (пайову участь) у такому розмірі та порядку: для нежитлових будівель та споруд – 4% загальної кошторисної вартості будівництва об’єкта; для житлових будинків – 2% вартості будівництва об’єкта.

Дехто чекав 2021 року, щоб не платити

Зі слів Леоніда Карабана, всі договори, які були укладені до 1 січня 2020 року, будуть виконуватися, і забудовники будуть зобов’язані заплатити. А у 2020 році мало б відбуватися так: якщо забудовник отримав дозвіл на будівництво до вступу в дію закону, він би мав звернутися в міську раду, укласти угоду і таки заплатити пайову участь. Проте не всі так вчинили, можливо, дехто вирішив і зачекати рік й не уклав угоду, щоб вже не платити місту взагалі.

«У законі написано, що замовник будівництва зобов’язаний протягом 10 робочих днів після початку будівництва об’єкта звернутися до відповідного органу місцевого самоврядування із заявою про визначення розміру пайової участі щодо об’єкта будівництва. А орган місцевого самоврядування протягом 15 робочих днів з дня отримання зазначених документів надає замовнику будівництва розрахунок пайової участі щодо об’єкта будівництва. Тобто якщо навіть в 2020 році компанія отримала містобудівні умови і обмеження й дозвіл на початок будівництва, вона мала б заключити з нами договір. Але не всі так зробили, хоч ми й писали їм листи, але... Річ у тім, що пайову участь житлової забудови ми рахували по опосередкованій вартості і договір укладали перед введенням в експлуатацію. Кошторисної вартості ніхто не замовляв. Сьогодні немає жодних роз’яснень про те, що всі, хто взяв дозвіл у 2020 році, мусять сплатити пайову участь, якщо навіть не уклали вчасно угоду відповідно до закону», – зазначив він.

Чи зобов’яжуть забудовників, які отримали дозвіл на будівництво у 2020 році, але так і не звернулися в міскраду у визначені строки таки сплатити пайовий внесок, хай і менший, аніж це було б в попередні роки, – поки невідомо.

«Як воно далі буде, не можу сказати. Бо це вже буде функція держархбудконтролю – вони будуть бачити дозвіл, де і коли отримані документи. В ідеалі інспекція повинна зобов’язати, щоб забудовники звернулися до нас. Але наша інспекція видає дозволи на об’єкти класу наслідків СС1 і СС2, а для класу СС3 (об’єкти промисловості, мости, тунелі, житлові, громадські або багатофункціональні будівлі заввишки понад 100 м та інші) вже видає Київ. Як інспекція буде себе поводити в цій ситуації, наразі невідомо. Ймовірно, місцеві фахівці будуть посилати їх в управління капітального будівництва, щоб забудовники або таки уклали угоду, або отримали довідку про звільнення від пайової участі, але впевненості такої немає», – зазначив керівник управління капітального будівництва міськради.

Темпи будівництва зростають. Як і ціни

Відповідно до даних, оприлюднених Державною службою статистики, у січні-листопаді 2020 року, на Волині було вироблено будівельної продукції на 1,9 мільярда гривень. З них житлових будівель на 278,2 млн грн, нежитлових – на 766,5 млн і на 903 млн грн було зведено інженерних споруд.

Наприкінці року забудовники почали нарощувати темпи будівництва: у січні-листопаді 2020 року індекс будівельної продукції в області склав 104,2% до відповідного періоду 2019 року. Якщо ж порівняти за видами будівельної продукції, то у згаданий період найбільший ріст відбувся у сфері будівництва нежитлових будівель (на 25% більше, аніж у січні-листопаді 2019 року). Натомість в житловому будівництві індекс склав 72,2% до даних 2019 року.

Якщо говорити про ціни будівельної продукції, то в середньому, порівняно до даних листопада 2019 року, вони виросли на 8,5%. Зокрема, житло подорожчало на 6,5%. Проте найбільше подорожчало зведення інженерних споруд – на 12,8%.

Читати ще: Ціни на житло ростуть, а волинські забудовники нарощують темпи після локдауну

Про те, що ціни на будівельну продукцію, у тому числі й на житло, дорожчатимуть, забудовники зазначали ще минулого року. Бо витрати на будівництво мереж за межами ділянки лягли на забудовника, що неминуче мало призвести до здорожчання метра квадратного житла, адже мережі кожен забудовник підводить до об’єкта за свої кошти.

Місцевим громадам не пощастило

Закон, який прийняли у вересні 2019 року за скороченою процедурою, викликав чималий конфлікт між авторами документу і місцевими громадами. Адже чимало малих міст, де інтенсивно ведеться будівництво, донедавна мали можливість зобов’язати забудовників профінансувати будівництво шкіл, садочків, лікарень, доріг. Натомість вони цю можливість втратили, а дієвих компенсаторів так і не передбачили. Податок на нерухомість, який нібито мав би перекрити недонадходження через введення в дію згаданої норми закону, в рази менший, аніж пайова участь.

Луцький міський голова Ігор Поліщук в інтерв’ю напередодні прийняття бюджету, теж відзначив, що звільнення забудовників від пайової участі позитиву не додає.

«Бюджет буде дуже складний. Маємо дуже серйозний спад економіки в нашому місті та загалом в країні. Знизилась купівельна спроможність громадян, величезна кількість людей звільнена з роботи чи переведена на неповний робочий день або меншу зарплату. Разом із тим є такі суб’єктивні рішення, які приймає уряд та монобільшість у Верховній Раді, які погіршують й так непросту ситуацію. Наприклад, прийняли закон про звільнення забудовників від сплати пайової участі. Абсолютно лобістський законопроєкт, прийнятий на догоду забудовникам. Пайова участь і так була не надто обтяжливою для них. Однак за ці кошти в місті можна було зробити чимало. Це дуже серйозна помилка, і ми втрачаємо 20 – 30 мільйонів гривень наступного року», – пояснив він.
Знайшли помилку? Виділіть текст і натисніть


Підписуйтесь на наш Telegram-канал, аби першими дізнаватись найактуальніші новини Волині, України та світу


Коментарів: 4
Категорія А Показати IP 6 Січня 2021 22:45
Скажіть, а на які відрахування міськрада розраховує, якщо рік тому вона ж сама оголосила мораторій на будівництво ?
Байбула Іван до Категорія А Показати IP 7 Січня 2021 16:57
100% в точку.
123 до Категорія А Показати IP 12 Січня 2021 11:48
до того ж, міськрада і так регулярно звільняла забудовників від пайової участі.
До 123 Показати IP 12 Січня 2021 19:35
Сама свиня пліт дере і сама квичить !

Додати коментар:

УВАГА! Користувач www.volynnews.com має розуміти, що коментування на сайті створені аж ніяк не для політичного піару чи антипіару, зведення особистих рахунків, комерційної реклами, образ, безпідставних звинувачень та інших некоректних і негідних речей. Утім коментарі – це не редакційні матеріали, не мають попередньої модерації, суб’єктивні повідомлення і можуть містити недостовірну інформацію.


Система Orphus