USD 39.00 39.40
  • USD 39.00 39.40
  • EUR 39.25 39.50
  • PLN 9.76 9.94

Лучан «відселили» від Стиру. Люди нічого не знають про своє «переселення»

27 Січня 2014 17:45
Укріпленням урвищ уздовж берегів річки Стир у Луцьку передувало чимало конфліктів. Про те, що місцина руйнується, скаржилися люди, писала преса. Влада зрештою зреагувала, береги укріпили. ОДА поспішили повідомити, що укріплення супроводжувалося відселенням понад сотні лучан. Однак такий факт спростувала міська рада.
Виходить, обласна влада приписала собі добрі справи, які в дійсності місця не мали.

Отож.
«Після зміни русла Стиру частина нинішньої вулиці Героїв УПА у Луцьку, в районі Вишкова, опинилася над урвистим берегом. Цьогорічна зима прискорила процес руйнування. В одному місці розмоклий ґрунт зсунувся. Там, де нещодавно був плавний схил, довелося побачити різке урвище. Тріщини пішли вздовж берега. Навіть той клапоть, на якому ми стоїмо, раніше чи пізніше поповзе у воду», - саме таку картину довелося побачити кореспонденту Волині-нової торік у квітні.

Тоді лучани взялися потрохи розбирати господарські споруди, які будь–якої миті могли зсунутися просто в річку. І водночас писати листи в різні інстанції, які від того клопоту як уміли відхрещувалися. Свою допомогу запропонували студенти четвертого курсу географічного факультету Східноєвропейського національного університету імені Лесі Українки, які розробили план укріплення берега. Правда, недешевий, що, либонь, і не сподобалося владі.

Справа зрушила з місця тільки після оприлюднення інформації про зсув берега стариці Стиру, вздовж якої пролягає вулиця Героїв УПА, у мас–медіа. Спочатку хотіли обмежитися більш прийнятним із фінансового погляду варіантом. Проте після детального вивчення ситуації дійшли висновку, що саме студентське розв'язання проблеми є оптимальним. На укріплення урвищ Кабмін виділив 17 мільйонів гривень.

Будівельники пересипали старе русло, аби можна було під’їхати до місць зсуву та укріпити берег палями. Для цього завезли близько 30 тисяч кубів ґрунту. Відтак встановили палі зі стінкою, що підпиратиме ґрунт на відкосах і разом служитиме опорою для шпунтів, якими укріпили, власне, берег. Крім того, проклали каналізацію. Під час робіт будівельники виявили 14 самовільних стоків, що, на думку фахівців, і є однією з причин зсуву.

Очільники області не раз хвалилися зробленим. Ще в середині літа на офіційній інтернет–сторінці облдержадміністрації з'явилася новина, що «… з небезпечної зони відселено понад сотню лучан з більш як 40 будинків». Хоча, як з’ясувалося, ніхто з місцевих про відселення не знає.


До ОДА надіслали запит, у якому поставили владцям запитання:

1. Скільки саме лучан відселено з небезпечної зони по вулиці Героїв УПА?
2. Зі скількох саме осель було відселено мешканців?
3. Куди відселяли мешканців?
4. Скільки часу тривало відселення?
5. Скільки коштів пішло на оплату проживання відселених сімей?
6. Як забезпечували охорону майна у відселених оселях?
7. Які будинки потрапили до списку відселених?

Журналістський запит адміністрація переадресувала Луцькій міській раді як розпоряднику запитуваної інформації.

А от відповідь міської влади була несподіваною. Перший заступник луцького міського голови Лариса Соколовська ствердила, що роботи на вулиці Героїв УПА відбувалися без відселення мешканців.
Знайшли помилку? Виділіть текст і натисніть


Підписуйтесь на наш Telegram-канал, аби першими дізнаватись найактуальніші новини Волині, України та світу


Коментарів: 10
дідо Показати IP 27 Січня 2014 17:48
Чинуші гроші вже потратили, це означає,що відселили. Пару нових будиночків виросли у "царсьеому селі"
Горохівець Показати IP 27 Січня 2014 18:20
Що Вам ті будиночки! Клімчук же ставав на коліна! Є за що....
він Показати IP 27 Січня 2014 18:22
Деза конкретна.відселення не планувалось. Ще і студентів приліпили. Розраховано на дідо.
Павло Лобанов Показати IP 27 Січня 2014 20:34
дідо купи ділдо
сара Показати IP 28 Січня 2014 00:10
ай маладец всех абманул еще стань на калени
Саня Показати IP 28 Січня 2014 15:35
От вміють людей...!:(
Іван Показати IP 28 Січня 2014 15:36
А де факти? Чому люди не розказали про своє відселення? Хто з’ясував? і ким?
Іван Показати IP 28 Січня 2014 15:38
А чому не написати, що людям зробили добру справу і тепер вони не бояться, що їх будинки можуть рухнути в будь-яку хвилину. А вони все-таки відселялись на деякий час. Можливо треба у когось з них запитати?
Баба Ганя Показати IP 28 Січня 2014 15:43
Ого-го, роздули сенсацію, придерлися до слів. Більше немає де "правди" шукати, як тільки там, де людям допомогли. Чомусь як народ там тихенько каналізацію свою в схил виводив і какульки спускав в річку, ніхто з журналістів не написав критику в бік людей, мовляв такі-сякі, самі себе до біди доводять. А як допомогли тим "мудрагелям", за державні гроші, міждупрочім, то зразу журналістська братія відшукала в словах сенсацію. Люди ж то самі зіїхали, поки круча не зїіхала разом з людьми. А тут, опа, не перевіривши слова, не знайшовши тих,хто говорив першим, роздули сенсейшен. ага
Антон Показати IP 26 Лютого 2015 23:01
за те що каналізацію в стир спускали,хай би хатами і поплатились.І ще думати треба було де будуватись а вже потім кричати"" Рятуйте ато хати зсовуються"".Скажу нашому народу ще до європи далеко,і не чиновники в цьому винні ,а ми.

Додати коментар:

УВАГА! Користувач www.volynnews.com має розуміти, що коментування на сайті створені аж ніяк не для політичного піару чи антипіару, зведення особистих рахунків, комерційної реклами, образ, безпідставних звинувачень та інших некоректних і негідних речей. Утім коментарі – це не редакційні матеріали, не мають попередньої модерації, суб’єктивні повідомлення і можуть містити недостовірну інформацію.


Система Orphus