USD 39.50 39.82
  • USD 39.50 39.82
  • EUR 39.67 40.00
  • PLN 9.75 9.90

Лучан знайомили із Андруховичем

1 Березня 2014 07:58
Творчий вечір, присвячений письменникові, одному із зачинателів українського постмодернізму Юрієві Андруховичу, під назвою «Ми є, тому що нас не може бути!» відбувся вчора, 28 лютого, у Луцьку.

Декламацію поезій, критичні зауваги стосовно літературного шляху знаного письменника-сучасника організувала Оля Ластівка, учасниця молодіжного новоствореного об’єднання «АЛКО».

- Ми вболіваємо за творчий розвиток наших сучасників, без шаблонів та суворих канонів. Тому і єднаємо людей із цікавими захопленнями. Мистецтво не повинне мати кордони. – запевняє Саша Вейд, очільник МО «АЛКО».

- Як розуміти назву вашої новоствореної організації?, - цікавимося у дівчини.

- Жодних натяків на алкогось, - усміхається Саша, - це абревіатура, що розшифровується «Артистичне луцьке культурне об’єднання».

- Під час заходу було багато авторських відеодекламацій?

- Завжди варто звертати увагу на те, як звучать написані рядки, тим паче коли це поезія. Неповторний стиль Андруховича чи не найкраще передасть відео з його авторським виконанням віршів та пісень. – Пояснює Роман Слободянюк, засновник об’єднання.

- Окрім того, це надає заходу певного «ефекту присутності» та наближує учасників до ідей та настроїв митця, – додає глядачка Наталка Бонюк .

Короткометражна постановка розпочала вечір: жодних передмов та урочистей, лише дія – власне, те, що й є головним у драмі. Фоновий музичний супровід акторської гри – композиція Ігоря Корнелюка «Воланд» (відома як один із саунд-треків кінострічки «Майстер і Маргарита»). «Сама постать Андруховича на українському літературному небосхилі є істинно драматичною!» –підкреслює студент-культуролог Андрій Куцик.

З чого ж усе починалося для цього івано-франківського автора? Як каже сам письменник: «Ми просто любили творити, а згодом і читати вірші: самі собі та один одному, довколишній тиші та дотепним людям». Його дебютна збірка «Небо і площі» просякнута тонким відчуттям життєвого розмаїття, натомість третя - «Екзотичні птахи та рослини» - балаганна й епатажна, втім, така ж, як і тріо «Бу-Ба-Бу», з яким так часто асоціюють Андруховича поряд з постатями Ірванця та Неборака.

- Чим цей захід вирізняється з-поміж багатьох інших місцевих творчих вечорів?

- Ми, учні гімназії №4, організувалися самі, зібравши дійсно хорошу та зацікавлену аудиторію. Сценарій акторських постановок теж наш власний. Також ми вигадали скриньку, з якої кожен присутній як постскриптум зможе витягти маленький аркуш із поетичним побажанням від самого Андруховича, – розповіла Оля Ластівка.

Одним із гасел заходу було безпосереднє поєднання патетики та іронії, що знавці сучасної української літератури вважають творчим методом Юрія Андруховича.

Цікавою частиною заходу став «Вільний мікрофон»: охочі молоді люди мали нагоду презентувати певні власні літературні напрацювання.
Знайшли помилку? Виділіть текст і натисніть


Підписуйтесь на наш Telegram-канал, аби першими дізнаватись найактуальніші новини Волині, України та світу


Коментарів: 0

Додати коментар:

УВАГА! Користувач www.volynnews.com має розуміти, що коментування на сайті створені аж ніяк не для політичного піару чи антипіару, зведення особистих рахунків, комерційної реклами, образ, безпідставних звинувачень та інших некоректних і негідних речей. Утім коментарі – це не редакційні матеріали, не мають попередньої модерації, суб’єктивні повідомлення і можуть містити недостовірну інформацію.


Система Orphus