USD 39.60 40.00
  • USD 39.60 40.00
  • EUR 39.65 39.95
  • PLN 9.70 9.90

Лучанам пояснили, як вибрати безпечне укриття

12 Лютого 2023 06:42
У Молодіжному центрі Волині 10 лютого громадська організація «Озон» провела навчання моніторингу укриттів.

До початку повномасштабного вторгнення РФ в Україну ГО «Озон» моніторила мирні зібрання на факти порушення поліцією прав людини. А згодом розпочала національну кампанію моніторингу укриттів. Перевіряли укриття в Черкасах, Києві, Миколаєві та Сумах.

Тож хто відповідальний за облаштування укриттів і які вимоги до укриттів існують?

Як розповіла проєктна менеджерка Promote Ukraine, учасниця правозахисної організації «Центр громадянських свобод» та ГО «Озон», координаторка Групи громадського моніторингу ОЗОН Іванна Мальчевська, вона особисто стикалася з ситуацією, коли укриття були в незадовільному стані. Наприклад, без базових потреб, таких як каналізація, електрика чи вентиляція. Чи коли в укриття не пускали, чи виганяли звідти. Вирішальним став допис киянки у соцмережах, де вона обурювалася поведінкою жительки будинку, в якому знаходилося укриття. Мешканка виганяла звідти людей під час ракетного обстрілу, своїми діями порушуючи правовий кодекс.

Тож ГО «Озон» як велика волонтерська спільнота, яка стежить за діями влади, взяла на себе відповідальність моніторити ситуацію, щоб зробити зріз найсуттєвіших проблем систем укриттів і допомогти владі їх вирішити.
Читати ще: Скільки на Волині вже облаштували укриттів

Хто відповідальний за облаштування укриттів?

Зі слів лекторки, за належний стан укриттів відповідальні МВС, ДСНС, Державна адміністрація, місцева влада та поліція. Перші чотири безпосередньо дотичні, бо у них є функції з реалізації цивільного захисту. Поліція до укриттів має частковий дотик, тобто, якщо в укриття не пускають чи виганяють, то викликають поліцію, і цим займається вже вона.

Який вигляд має ідеальне укриття?

Іванна Мальчевська зазначає, що в укритті мають бути місця для сидіння, електрика, вентиляція, запас води, каналізація. Ідеальне укриття регулюється вимогами, які затверджені наказом Кабінету Міністрів «Вимоги щодо утримання та експлуатації захисних споруд цивільного захисту». Але ГО «Озон» виокремлює основні з них.

Які вимоги до укриттів існують?

Доступність. Коли про це йде мова, то важливо наступне:

– можливість легко знайти укриття.

– безперешкодно до нього дійти.

– легко в нього увійти.

Якщо укриття зазначене на онлайн мапі, яка є в кожного міста, це означає, що воно зареєстроване і стоїть на балансі міста. Але траплялися випадки, коли за зазначеною адресою в Києві знаходилося звалище сміттєвих відходів.

Мають бути вказівники до бомбосховища. Також має бути контактний номер телефона, щоб укриття відчинили, якщо воно все ж зачинене.
В укритті також повинні бути пандуси для людей з інвалідністю. Але, на жаль, зараз цього не дотримуються. Насправді це велика, системна проблема, бо пандуси часто небезпечні або взагалі відсутні, розповідає Іванна Мальчевська.

В ГО «Озон» також вказують на базову якість укриттів - на наявність вентиляції, запасу питної води, справних електропостачання та туалету, місць для сидіння.

Коли тривала окупація Київщини, люди довго не виходили з укриттів, і їм могло не вистачати кисню через погану або відсутню вентиляцію, тому виконання цих норм надважливі, наголошує Іванна Мальчевська.
Як перевірка укриттів допомагає зберегти демократію в стані війни?

Зі слів лекторки, моніторинг так чи інакше допомагає тримати владу в рамках закону. Бо громадські організації показують народним обранцям чи держслужбовцям, що їх контролюють і стежать за правовим підґрунтям їхніх дій.

Також Іванна Мальчевська розповіла про правила моніторингу укриттів. Волонтерів, які хочуть контролювати поточний стан сховищ, вчили, як це робити безпечно. Крім того, їм розповіли, як отримати волонтерське посвідчення.

Надія БУТЕЄЦЬ
Знайшли помилку? Виділіть текст і натисніть


Підписуйтесь на наш Telegram-канал, аби першими дізнаватись найактуальніші новини Волині, України та світу


Коментарів: 4
Ігор Показати IP 12 Лютого 2023 09:02
Стаття ні про що. Чому влада боїться визнати, що укриттів просто на всіх не вистачить. Були укриття в школах, перед навчальним роком написали, що під час навчального року доступ в укриття для не працівників і учнів школи - ЗАБОРОНЕНО.Не варто пояснювати як обрати укриття, якщо їх просто немає
Луцьк Показати IP 12 Лютого 2023 10:45
Тема однозначно актуальна ! Але "Озон" розпочав свою роботу трішки не з того. Для повноти результатів спочатку мали би ініціювати роботу з органами і влади, і з правоохоронними по інвентаризації захисних споруд ! Вияснити: скільки їх було, скільки залишилось, скільки розпродано корупційним шляхом, скільки перепрофільовано і під що, скільки не вистарчає по нормативах, скільки і хто будує нових і т. д. і т. п. ! ! ! І паралельно проводити ту роботу, яку проводять. Спочатку повернути до первинної функції всі перепрофільовані споруди, нормативно розрахувати потребу і збудувати нові, а тоді уже розвішувати таблички ! P.S. А правоохоронним службам наказати усіх нерадивих "расхітітєлєй соціалістічєской собствєнності" !
Анонім Показати IP 12 Лютого 2023 12:09
Франція, Великобританія, Монако, Туреччина...
Підпільник Кіндрат Показати IP 12 Лютого 2023 20:57
Для тих, хто має будувати укриття: - В Луцьку, в Вересневому (Цукровий з-д) на території бувшого цеху механізації ( бурякопункт), є закинуте бомбосховище , збудоване в 60-ті роки на випадок ядерного удару. А також, кому цікаво, і "контрольорам" з "Озону" також, знайдіть його і подивіться , яким має бути справжнє укриття! Дуже корисно !!

Додати коментар:

УВАГА! Користувач www.volynnews.com має розуміти, що коментування на сайті створені аж ніяк не для політичного піару чи антипіару, зведення особистих рахунків, комерційної реклами, образ, безпідставних звинувачень та інших некоректних і негідних речей. Утім коментарі – це не редакційні матеріали, не мають попередньої модерації, суб’єктивні повідомлення і можуть містити недостовірну інформацію.


Система Orphus