USD 39.50 39.90
  • USD 39.50 39.90
  • EUR 39.77 40.15
  • PLN 9.76 9.95

Лучанам показали цінну виставку-результат походу останнім шляхом Кобзаря

15 Травня 2015 09:21
До Луцька привезли унікальну поштову виставку марок та конвертів, відправлених з усіх населених пунктів України та Росії, в яких зупинялася труна з Тарасом Шевченком під час його останнього шляху для перепоховання у Києві. Філателістичну виставку представили 14 травня, в холі Волинської дирекції УДППЗ «Укрпошта», що на вулиці Кривий Вал, 19, - повідомляє «Слово Волині».

Автор виставки «Останнім шляхом Кобзаря» київський філателіст Олександр Канівець розповів, що вона стала результатом міжнародного поштового походу-реквієм з однойменною назвою. За словами колекціонера, у 2011 році він з однодумцями відвідав усі населені пункти від Санкт-Петербурга до Києва, де свого часу, 150 років тому (нині - 154), зупинялась труна із великим поетом.

У кожному з населених пунктів Олександр Канівець здійснював спецпогашення марок на спеціальних конвертах з зображенням Кобзаря. Нині ці конверти та марки – унікальні та цінні екземпляри виставки.

Зауважимо, що колекціонери повторили подорож останків Шевченка з точністю до дня, а подекуди – й години. Аби бути максимально достовірними, чоловікам навіть довелось частину шляху подолати річковим транспортом.

Підготовка до дійства тривала цілий рік, адже для кожного населеного пункту потрібно було замовити спеціальний тематичний конверт, марку, буклети, поштові картки тощо. Всього було відвідано близько 70 населених пунктів за 40 днів.

«Мені дуже приємно показати вам виставку «Останнім шляхом Кобзаря», яка вже побувала у близько 40 населених пунктах України, щоб дух генія українського народу та нації побував в кожній області та навіть в деяких районах, селах», - відзначив організатор дійства.

Олександр Канівець зазначив, що вже неодноразово бував на Волині, тому йому особливо приємно представити тут свої напрацювання.

«Підготовка тривала дуже довго. Ми відправили більше 100 організаційних листів, зі сторони Російської Федерації участь приймало більше 20 громадських і державних організацій, з сторони України – більше 40», - наголосив чоловік.

По завершенню походу-реквієм громадські активісти побували й на місці народження Тараса Шевченка та вшанували пам’ять його матері. За словами філателіста, ця подорож показала єднання українців-патріотів.

Наприкінці своєї розповіді Олександр Канівець зачитав присутнім «Заповіт» Шевченка.

Окрім унікальних поштових атрибутів, відвідувачам виставки також показали посмертну маску Тараса Шевченка. Зауважимо, що подивитись на філателістичну виставку прийшли ветерани ОУН-УПА, а також просто небайдужі лучани.

Наразі філателіст готує виставку під назвою: «Волинь у боротьбі», присвячену 70-тій річниці Колківської республіки. Цю ескпозицію він обіцяє підготувати приблизно за рік та обов’язково показати на Волині.

Знайшли помилку? Виділіть текст і натисніть


Підписуйтесь на наш Telegram-канал, аби першими дізнаватись найактуальніші новини Волині, України та світу


Коментарів: 0

Додати коментар:

УВАГА! Користувач www.volynnews.com має розуміти, що коментування на сайті створені аж ніяк не для політичного піару чи антипіару, зведення особистих рахунків, комерційної реклами, образ, безпідставних звинувачень та інших некоректних і негідних речей. Утім коментарі – це не редакційні матеріали, не мають попередньої модерації, суб’єктивні повідомлення і можуть містити недостовірну інформацію.


Система Orphus