USD 39.55 39.84
  • USD 39.55 39.84
  • EUR 39.65 40.00
  • PLN 9.75 9.90

Лучанка привезла з Німеччини «Майдан»

14 Серпня 2014 19:00
Благодійна зустріч під назвою «Art-Майдан» зібрала кілька десятків шанувальників художнього мистецтва, серед яких були й кримські татари, які виїхали з окупованого Криму.

Організатором та ініціатором зустрічі стала Юлія Марушко, яка у минулому була радіоведучою. Дівчина вже рік проживає у Німеччині і там пропагує українську культуру, влаштовує україномовні творчі вечори. Разом з однодумцями читає вірші Шевченка і співає українські пісні.

Юлія не називає себе професійним художником, і не намагається своїм мистецтвом заробляти гроші. Вона зізнається, що якби не трагічні події на Інституцькій, то напевно цієї виставки не було б.

Проект «Art-Майдан» зародився ще з перших днів протестів у Києві. І, зважаючи на швидкий розвиток подій в Україні, коли після Майдану відбулася окупація Криму і розпочалися військові дії на Сході, виставка набувала більшого значення.

«Сьогодні допомога необхідна нашим солдатам, тому зібрані кошти передадуть військовим. Збираємо по краплині», - зазначила Юлія.

Лучанка уже намалювала 70 портретів Героїв Небесної Сотні. Але до Луцька вона привезла лише 30. Це здебільшого портрети волинян, які загинули від куль снайперів 19-20 лютого цього року.

Порожні рамки на виставці символізують безвісти зниклих людей, яких закатували у лісах, а їхні тіла не знайшли.


До слова, ця експозиція - уже не перший проект, ініціатором якого виступила наша землячка. Однією з останніх стала мистецька зустріч: «Жінка і революція», зібрані кошти з якої передали дружині загиблого в АТО бійця.

Виставка «Art-Майдан» відбулася в театралізованій формі. Юлія Марушко читала власні вірші, цитувала Ремарка та Хемінгуея і розповідала про свою діяльність за кордоном.

Насамкінець, лучанка роздала відвідувачам фрагменти текстів, що описували останні хвилини життя Героїв Небесної Сотні. Люди зачитували інформацію вголос, не стримуючи сліз. Коли прочитали останній фрагмент, за вікном почала лунати пісня «Плине кача». По іронії долі в цю мить біля Свято-Троїцького Собору проводжали в останню путь 21-річного лучанина Артема Карабана, який загинув під час бойових дій на Савур Могилі.

Знайшли помилку? Виділіть текст і натисніть


Підписуйтесь на наш Telegram-канал, аби першими дізнаватись найактуальніші новини Волині, України та світу


Коментарів: 0

Додати коментар:

УВАГА! Користувач www.volynnews.com має розуміти, що коментування на сайті створені аж ніяк не для політичного піару чи антипіару, зведення особистих рахунків, комерційної реклами, образ, безпідставних звинувачень та інших некоректних і негідних речей. Утім коментарі – це не редакційні матеріали, не мають попередньої модерації, суб’єктивні повідомлення і можуть містити недостовірну інформацію.


Система Orphus