USD 39.00 39.40
  • USD 39.00 39.40
  • EUR 39.25 39.50
  • PLN 9.76 9.94

Лучанка попеклася борщівником у парку

6 Червня 2018 13:06
Як переконують посадовці, проблема поширення борщівника в Луцьку поодинока, а у випадку виявлення небезпечної рослини в громадських місцях відповідні служби своєчасно реагують на це. Лучани, однак, скаржаться, що, навіть гуляючи в парку, можна обпектися, сконтактувавши із борщівником Сосновського.

До редакції Інформаційного агентства Волинські Новини звернулася лучанка Інна, яка розповіла, що десь півтора місяці тому під час відпочинку з дитиною у парку 900-річчя Луцька попеклась борщівником.

«Ми прийшли з донькою годувати качок, які плавають Сапалаївкою в парку. На той час на березі річки була скошена трава, вочевидь, саме тоді сік отруйної рослини і потрапив на ногу. Протягом доби ділянка ураженої шкіри збільшилася, і на нозі з’явилися пухирі. Ще й проявилася алергія на опіки», – розповіла лучанка. Та додала, що вже пройшло півтора місяця, а шрами й досі видно.

Як зазначила жінка, минулого року, гуляючи у тому ж місці, вона попекла руку.
Виконувач повноважень керівника КП «Парки і сквери міста Луцька» Богдан Феденчук, своєю чергою, зазначив, що проблему поширення борщівника в Луцьку тримають під контролем. Так, під час приведення до ладу парку 900-річчя поодинокі рослини викорчували. А в центральному парку, за словами Богдана Феденчука, небезпечного бур’яна взагалі немає.

Водночас він пообіцяв, що дасть працівникам підприємства завдання, аби вони ще раз детально обстежили територію парку 900-річчя на наявність там борщівника Сосновського. Також Богдан Феденчук зауважив, що у випадку виявлення борщівника лучани можуть повідомляти про це КП «Парки і сквери міста Луцька».

Директор департаменту житлово-комунального господарства Луцької міської ради Юрій Крась натомість повідомив, що на прибудинкових територіях борщівник не росте, окрім того, комунальники вчасно скошують у дворах траву та бур’яни.

Нагадаємо, не один рік активно з борщівником боролися в Луцьку, а в районах, навіть рекомендували залучити армію.

Небезпека борщівника полягає у тому, що сік його спричиняє важкі опіки на шкірі людини, які можуть скінчитися так само фатально, як і термічні чи хімічні опіки. Причому, ці опіки спричинені не самим соком. Це опіки сонцем, чи то пак ультрафіолетом. Сам сік борщівника тільки підвищує чутливість шкіри до ультрафіолету у багато разів. Бо містить фотосенсибілізуючі речовини, так звані фуранокумарини. Ось саме вони й завдають прикрощів, потрапляючи на шкіру. Виходить, що коли вам потрапив на шкіру сік борщівника – треба негайно це місце замотати щільно тканиною, або одягти одяг, який би не пропустив сонця до ураженої ділянки. Бо речовини продовжують діяти і якщо вийти з ураженими ділянками на сонце наступного дня – можна отримати ті самі опікові пухирі на шкірі, дія речовин зберігається.

Лікарі, своєю чергою, радять у разі контакту – убезпечити уражену ділянку тіла від сонця, промити її водою і мильною піною, а потім нанести на опіки «Пантенол». Після цього ж – обов’язково звернутися в лікарню.
Знайшли помилку? Виділіть текст і натисніть


Підписуйтесь на наш Telegram-канал, аби першими дізнаватись найактуальніші новини Волині, України та світу


Коментарів: 8
Лол Показати IP 6 Червня 2018 13:17
Нема чого лазити по корчах!
хехъ до Лол Показати IP 6 Червня 2018 13:29
а если резко захотелось?
Лучанин до Лол Показати IP 7 Червня 2018 12:03
Це дуже прогресивна позиція: не якісно полікували - нема чого хворіти, послизнувся зимою - а не виходь на вулицю, впав вночі в люк - а чому в ночі ходити. В нас є держава, яка повинна виконувати свої функції, а не бути якимось символом в головах людей..ю
Панько Показати IP 6 Червня 2018 14:13
Бл..я....зібралися експерти...Хотів би я побачити, як би ви чухали свої з*дниці, якби самі попеклись або ваші діти
Еее Показати IP 6 Червня 2018 18:34
Поодинокі? Там щороку обпікаютья тюлені, що на рушниках засмагають. З містка металевого направо- наліво
Міщанка Показати IP 7 Червня 2018 09:04
А що робиться вздовж доріг між селами того ж Луцького р-ну? Наприклад, село Сирники, поворот на Буків, по один бік вулиці хати, по другому боці хащі борщівника щороку більші. Ніхто нічого не робить вже який рік!
Бачив Показати IP 7 Червня 2018 18:40
А те що в самому центрі міста росте борщівник нач.жкг не бачить?біля карамель кафе прямо на клумбі красується
селянка Показати IP 8 Червня 2018 09:44
В селах горохівського району, по дорогах по колишніх фермах росте море цієї рослини. Люди отримують страшенні опіки але чомусь ніхто не бореться з цією небезпечною рослиною.

Додати коментар:

УВАГА! Користувач www.volynnews.com має розуміти, що коментування на сайті створені аж ніяк не для політичного піару чи антипіару, зведення особистих рахунків, комерційної реклами, образ, безпідставних звинувачень та інших некоректних і негідних речей. Утім коментарі – це не редакційні матеріали, не мають попередньої модерації, суб’єктивні повідомлення і можуть містити недостовірну інформацію.


Система Orphus