USD 39.75 40.20
  • USD 39.75 40.20
  • EUR 39.90 40.40
  • PLN 9.75 9.98

Відгуки луцьких студентів, які «пройшли» дорогу Кобзаря

27 Травня 2014 22:17
Подорож до Тараса здійснили студенти та викладачі Східноєвропейського національного університету імені Лесі Українки за підтримки благодійного фонду «Фонд Ігоря Палиці – Новий Луцьк».

Мандрівка у Канів, відвідини «Тарасової світлиці», історико-культурного заповідника «Батьківщина Тараса Шевченка» у Моринцях, екскурсія по музею Тараса Шевченка у Кирилівці, візит до маєтку Енгельгардтів у Будещі - географія подорожі. Таку дорогу до Кобзаря подолали лучани.

Особливо цікава екскурсія в Керелівці

Лариса Семенюк, доцент кафедри української літератури, розповіла: «Екскурсія дуже насичена, пізнавальна. Студенти, я сподіваюся, залишилися задоволені, як і мии - викладачі. Збагатили себе цікавою інформацією про місця, де жив Шевченко, що пов’язані з ним. Особливо захопливою видалася екскурсія в Керелівці (навіть хочеться сказати саме Керелівка, як звучало колись). Раді, що приєдналися до ходи, яка відбулася у Каневі, де спочиває Тарас Шевченко. Здивували і вигляд, і експонати новоствореного музею в Каневі. Модернізація не зовсім пішла йому на користь.

Такі екскурсії, безперечно, річ потрібна для студентства. Адже вони мають можливість дізнатися про важливі речі не тільки з книжок, від викладачів, але й від тих людей, які працюють із автентичними джерелами, документами. Можливість безпосередньо доторкнутися до раритетів, побувати і походити по місцях письменницьких – це великий плюс для студентської освіти і виховання. Вважаю, що для найбільш талановитих, обдарованих студентів, які прагнуть чогось і багато працюють над собою, такі екскурсії хоч раз в рік потрібні. Дуже дякуємо фонду за надану можливість».

Сподобалася поїздка і студентам Інституту філології та журналістики СНУ імені Лесі Українки.

Вразила хода до Тарасової гори в Каневі

Тетяна Красько зазначила: «Дуже сподобалася поїздка, море позитивних емоцій. Вразила хода до Тарасової гори в Каневі. Найбільше імпонує патріотичний дух, майже всі були у вишиванках. Не менш емоційною була поїздка у Кирилівку, Моринці, Будеще. Хороші екскурсоводи. Дякуємо благодійному фонду. У час, коли йде підготовка до сесії, ця поїздка була для нас відпочинком і додала наснаги».

Своєю чергою, Ірина Бачинська розповіла: «Про Шевченка я не дізналася чогось нового, адже його біографію ми вивчали ґрунтовно в університеті. Але те, як ми перейнялися духом його життя, доби, – справило найбільше враження. І та хата, де він жив, інтер’єр, його вшанування на Чернечій горі».

Своїми емоціями від подорожі поділилась і Матвійчук Мар'яна: «Поїздка була пізнавальною. Коли ми йшли п'ять кілометрів на Чернечу гору, то відчули, як важко долати відстань асфальтованою дорогою, а його труну несли тоді, коли не було ще такого шляху, виконуючи волю поета. Справді, Шевченко є великим поетом українського народу. Вражає, скільки людей приїхало вшанувати його пам'ять з різних куточків України».

Місце, де можна осягнути нові істини і почерпнути більше натхнення

«Атмосфера поїздки була захоплюючою, протягом двох днів склався дружній колектив, побували скрізь, де й планували, – у всіх визначних місцях і пам'ятках, залишилися дуже задоволеними, - ділиться враженнями Галина Микитюк. – Такі поїздки є актуальними, особливо для філологів. Батьківщина Тараса Шевченка – це місце, де можна осягнути нові істини і почерпнути більше натхнення».

Ірина Неведюк додала: «Вперше ми виїхали групою так далеко, отримали море емоцій».

Це – свято піднесення українського духу

«Ми побували у місцях, пов'язаних з біографією Тараса Шевченка. Заглибились у його дитинство, юнацькі роки, краще зрозуміли теми творчості і де поет брав натхнення. Це – свято піднесення українського духу», – розповіла Надія Лайтарук.

«Поїздка дуже потрібна. Останнім часом я здійснював паломницькі поїздки. Але коли ми приїхали в Керелівку, за допомогою екскурсовода я відчув той дух, в якому провів дитинство наш геній, Тарас Григорович, і це дуже близько до паломництва. Відчувалася та велич, таке духовне наповнення, яке є в храмах, подих Творця, який ми бачимо у релігійній творчості Шевченка. Він там бачив Бога, там його відчував і з ним познайомився. Там благодатне місце, де справді хотілося і малювати, і писати», – розповів Віктор Михалевич, протоієрей, капелан СНУ імені Лесі Українки.

«Милість Божа в таку дату потрапити у ті місця, де жив наш поет, геній, світоч нашого народу, наш український пророк. Ми відслужили панахиду в Успенському соборі, молилися на Чернечій горі, заходили до храму. Це ознака того, що Господь любить нас і дбає про нас. Поїздка дуже сподобалася, дякуємо фонду, що її організував», - додав протоієрей.

Студенти та викладачі повернулися до буденних справ. На них чекають заліки, екзамени та щоденний труд. Але кожен з них привіз з собою часточку живого Тараса і пам'ять про місця, де народився і виріс геній українського духу.
Знайшли помилку? Виділіть текст і натисніть


Підписуйтесь на наш Telegram-канал, аби першими дізнаватись найактуальніші новини Волині, України та світу


Коментарів: 1
адріана Показати IP 6 Червня 2014 16:58
не скільки тої доброї справи зроблено-скільки шуму в пресі підняли. яку газету не відкрий-про це тільки й написано. піарщики працюють на славу.

Додати коментар:

УВАГА! Користувач www.volynnews.com має розуміти, що коментування на сайті створені аж ніяк не для політичного піару чи антипіару, зведення особистих рахунків, комерційної реклами, образ, безпідставних звинувачень та інших некоректних і негідних речей. Утім коментарі – це не редакційні матеріали, не мають попередньої модерації, суб’єктивні повідомлення і можуть містити недостовірну інформацію.


Система Orphus