USD 39.00 39.40
  • USD 39.00 39.40
  • EUR 39.25 39.50
  • PLN 9.76 9.94

Лучанин сфотографував понад тисячу пам’ятників Кобзаря

7 Березня 2014 13:11
Лучани зустрілися із фотографом-монументалістом, який об’їздив 40 країн світу у пошуках пам’ятників Тарасові Шевченку.

Творча зустріч з шевченкознавцем Русланом Теліпським відбулася у приміщенні Волинської обласної бібліотеки для юнацтва. Захід під назвою «Світ з Шевченком», на який запросили студентів Луцького педагогічного коледжу та журналістів, присвятили 200-річчю від дня народження великого Кобзаря.
Так, спочатку гість запропонував присутнім ознайомитись із власним незвичайним хобі, переглянувши 20-хвилинний відеоролик. Тоді усі охочі могли запитати у Руслана про все, що цікавить – починаючи від Тараса Шевченка і закінчуючи правилами автостопу.

Також під час зустрічі презентували поштівки з «Монументальноюу Шевченкіаною», які могли придбати усі охочі й тим самим долучитися до будівництва пам’ятника Кобзарю у Ризі.

До слова, керівник Конгресу українців Латвії Микола Павлюк свого часу звернувся до Руслана Теліпського за порадою щодо кандидатури скульптора, і він порекомендував відомого українського митця Ігоря Гречаника.
Загалом, дослідження пам’ятників Тарасові Шевченку фотограф зайнявся досить давно. Руслан Теліпський пройшов пішки понад 1000 кільометрів з Луцька до Канева у пошуках місць перебування українського поета. Потім були Європа та Азія, Канада. Зі слів мандрівника, він часто подорожує автостопом. Як пояснює дослідник, це дозволяє ближче спілкуватися із людьми, дізнаватись цікаві речі.

На сьогоднішній день чоловік відвідав понад 40 країн світу, де «познайомився» із тисячею Кобзарів.

«Пам’ятники бувають різних розмірів, різні вони й за мистецькою вартістю та іпостасями. Але найбільше мене цікавить ставлення українців до великого сина українського народу», - каже монументаліст.

Тож, зі слів громадського діяча, мета його мандрів - дослідити і створити каталог пам’ятників великому Кобзарю.

Пригадав Руслан Теліпський і волинських «кобзарів», зокрема, виокремив ковельського Шевченка із бронзи.
Пригадав шевченкознавець і те, що останнім часом відбувається сакралізація українського поета. Його зображають в образі апостола, янгола або й навіть Ісуса Христа. Тому, зі слів шевченкознавця, дедалі частіше можна почути мову про канонізацію Тараса Шевченка, як «патрона» української нації.

До слова, посмертну маску Кобзаря зберігають у Церкві Різдва Христового, що у Києві.

«Є різні пам’ятники – і у радянському стилі, що більше нагадують Леніна з вусами, і більш модернізовані. Є Шевченко, поруч із яким «оселили» Степана Бандеру та Романа Шухевича, тим самим прирівнюючи його до національних героїв. Немає лише гарантій довговічності монумента. Часом історія знищує пам’ятники. Але руйнують їх й українці – або вандалізмом, або ж власною байдужістю», - резюмував дослідник.
Знайшли помилку? Виділіть текст і натисніть


Підписуйтесь на наш Telegram-канал, аби першими дізнаватись найактуальніші новини Волині, України та світу


Коментарів: 2
ANUHA Показати IP 7 Березня 2014 18:05
Дешево, дуже....... фі**я я б сказав! Хто спонсор поїздок ?
25 до ANUHA Показати IP 8 Березня 2014 20:22
Ну, фоторепортаж не ідеальний. Але сама діяльність Руслана таки заслуговує на повагу. Його виставки Шевченкіани були ще з 2007 у кількох музеях, він багато дослідив і написав. Бачив колись фільм про нього на ВТ чи то на Аверсі, дуже хороше враження. А щодо спонсора - цитата з інтерв’ю газеті "Волинь" від 7 липня 2007: "На наше зауваження, що захоплення Руслана не з дешевих, а отже — потрібні спонсори, хлопець відповідає: — Поки що я спонсорую себе сам. Люблю жити в мандрах і легко жертвую комфортом. Можу півроку працювати за кордоном на будові, щоб потім за три тижні витратити зароблене, мандруючи по світу. Працював у Португалії, Польщі, Москві... Інший, можливо, купив би за ці гроші автомобіль і не один, а я витрачаю на мандри і не жалкую"

Додати коментар:

УВАГА! Користувач www.volynnews.com має розуміти, що коментування на сайті створені аж ніяк не для політичного піару чи антипіару, зведення особистих рахунків, комерційної реклами, образ, безпідставних звинувачень та інших некоректних і негідних речей. Утім коментарі – це не редакційні матеріали, не мають попередньої модерації, суб’єктивні повідомлення і можуть містити недостовірну інформацію.


Система Orphus