USD 39.50 39.90
  • USD 39.50 39.90
  • EUR 39.77 40.15
  • PLN 9.76 9.95

Луцьк може залишитися без тепла

10 Лютого 2016 19:00
Ситуація на ДКП – критична. Про це говорять працівники підприємства, депутати міської ради, не заперечують цей факт і керівництво міста та директор самого ДКП «Луцьктепло».

Під час особистих розмов працівники кажуть, що готові до звільнень, вони у відчаї, адже в кожного є сім’я, яку потрібно годувати. Ні сил, ні бажання, ні економічного стимулу працювати в них немає.

Зі слів голови профільного комітету Неоніли Слюсар, мінімальна заробітна плата на підприємстві й досі становить 1218 гривень, незважаючи на те, що законодавець із 1 січня 2016 року визначив її у розмірі 1378 гривень. Однак і цих грошей платити ні з чого.

«За січень ми не отримали заробітної плати (за станом на 8 лютого, – ВН). За лютий, сказали, можете не очікувати грошей. А з травня, заявили нам, готуйтеся перейти на чотириденний робочий тиждень», – кажуть наші співрозмовники з підприємства.

Хоча на початку 2016 року, кажуть у мерії, зарплатного боргу не було.

Голова профкомітету Неоніла Слюсар попереджає: якщо міський голова Микола Романюк до 16 лютого не проведе загальні збори підприємства, то його працівники вже 17 лютого оголосять попереджувальний страйк. Свої вимоги робітники озвучили у колективному листі, який 5 лютого скерували до міськ­ради.

Для містян, каже голова профкому, незручностей, пов’язаних із попереджувальним страйком, не буде, адже підприємство працює у кілька змін. Втім для працівників ДКП це єдиний спосіб, аби їх почули. Та й, зрештою, йдеться про стратегічно важливе підприємство для цілого міста, і негаразди в його роботі можуть торкнутися чи не кожного лучанина.

БОРГОВА ЯМА

На засіданні чергової сесії Луцької міської ради депутат Ігор Поліщук (УКРОП) повідомив, що через великі борги перед «Волиньгазом» та «Волиньобленерго» підприємство ризикує припинити роботу разом із завершенням опалювального сезону.

За станом на початок лютого, згідно з повідомленням прес-служби ПАТ «Волиньгаз», заборгованість «Луцьктепла» лише за доставку (розподіл) газу складає понад 22 мільйони гривень. У випадку, якщо ситуація не зміниться, підприємство буде змушене припинити подачу газу.

Це означає, що, можливо, вже незабаром лучани можуть залишитися без гарячої води та тепла. Більше того, підкреслює Ігор Поліщук, економічних передумов для такого розвитку подій цьогоріч більше, аніж торік. Адже рахунки «Луцьктепла» – на мілині.

«Окрім цього, саме «Луцьктепло» лишається єдиним підприємством серед усіх боржників, яке з початку нового року не сплатило навіть найменшої частки заборгованості», – розповідав заступник голови правління з обліку та балансів ПАТ «Волиньгаз» Андрій Карпомиз.

А доки матеріал готувався до друку, ПАТ «Волиньгаз» уже почало процедуру відключень від подачі газу на деяких котельнях.

«Відповідно до Кодексу газорозподільних систем, оператор газорозподільних мереж області «Волиньгаз» має припинити розподіл природного газу споживачу в разі несвоєчасної або неповної оплати послуг за договором. Відтак, уранці 8 лютого «Волиньгаз» розпочав обмеження газопостачання підприємству шляхом поступового відключення котлів на котельнях», – повідомив Андрій Карпомиз.

До слова, і перед самим «Луцьктеплом» борги лучан чималі. Зі слів заступника директора з фінансово-економічних питань Валентини Малютіної, за станом на 1 лютого борг населення перед підприємством склав близько 45 мільйонів гривень.

ЯК ТАК ТРАПИЛОСЯ?

Передумов для ситуації, що склалася, було достатньо. Втім останньою краплею стала зміна розподілу коштів, які лучани сплачують за вироблене тепло. Якщо раніше частина залишалася на рахунках підприємства, то з 1 лютого, відповідно до змін постанови Кабінету Міністрів України № 217 «Про розподільчі рахунки», гроші у повному обсязі мають іти до Києва в ПАТ «НАК «Нафтогаз України».

Раніше передбачалося, що 13,84% таки залишатимуться на підприємстві на виплату заробітної плати. Однак місто потрапило під «санкції» зі столиці. Зі слів депутата Луцької міської ради Сергія Були (Радикальна партія України), такого розподілу не має жодне інше місто обласного значення Волинської області, лише Луцьк.

Про те, що така ситуація складеться і працівники підприємства залишаться без заробітної плати, керівництво ДКП «Луцьктепло» знало, переконує Неоніла Слюсар. Утім, судячи із того, що працівникам навіть за січень не виплатили заробітну плату й не передбачили бодай авансу, із проблемою нічого не діяло, або ж не знало, що робити.

Міський голова Микола Романюк у тому, що сталося, звинувачує лише київські структури: «Сьогодні НАК «Нафтогаз» і НКРЕКП зробили усе для того, щоб з підприємства «Луцьк­тепло» забиралося все до копійки».

Депутат Ігор Поліщук під час засідання тимчасової депутатської комісії щодо діяльності ДКП «Луцьктепло» намагався з’ясувати в директора підприємства Юрія Паращія, у чому причина такого рішення з боку «Нафтогазу». Втім чіткої відповіді почути не вдалося. Немає й стратегії виходу із ситуації.

Серед припущень, якими пояснюють причину такої реакції Києва, – наявність утаємниченої угоди між підприємством і компанією «Захід-ТЕГ», про яку йтиметься далі.

Голова профспілки Неоніла Слюсар стверджує, що Луцьк – єдине в Україні місто, яке зіштовхнулося з такою ситуацією. І ось чому: «Є міста, які мають набагато більші борги, але їм залишили кошти на зарплату – 13,84%. А нам забрали тільки через те, що «Луцьк­тепло» дає давальницьку сировину компанії «Захід-ТЕГ», яка має котельню на Карбишева. Це, мовляв, непрозора схема, і НКРЕКП з 2012 року змушувало розірвати цей договір».

До слова, на запитання Ігоря Поліщука, чи є зв’язок між рішенням про розподільні рахунки й наявністю договору, Юрій Паращій від відповіді теж утримався. А ось міський голова Микола Романюк дещо розповів. «НКРЕКП виставляє свої певні умови. Тому це питання до них. І, по-друге, як мені вдалося дізнатися днями (8 лютого, – ВН), це пов’язано із котельнею на Карбишева. Ми розв’язуємо цю проблему з деякими народними депутатами, звертаємось у Кабінет Міністрів. Думаю, що цього тижня ми це питання знімемо», – з оптимізмом каже мер.

Раніше про те, що національна комісія має певні претензії щодо співпраці «Луцьктепла» із власниками котельні, мер каже, що не знав.

СУМНІВНІ УГОДИ

Як відомо, котельня на вулиці Карбишева, що обслуговує значну частину багатоповерхівок у 40-му мікрорайоні Луцька, вже досить давно перебуває у приватній власності. Раніше це була комунальна власність. Усе б нічого, однак є певні цікаві факти.

Останній відомий власник котельні – ТзОВ «Західна Теплоенергетична Група» (Захід-ТЕГ). Кінцевими власниками цієї компанії є громадяни Кіпру та Британських островів. Її небезпідставно пов’язують із групою кампаній «Континіум». Наприклад, керівник компанії Богдан Іванович Денисюк, за інформацією ресурсу Youcontrol, обіймав свого часу керівну посаду в компанії «Континіум-Траст-Компані», засновниками якої були і Степан Івахів, і покійний Ігор Єремеєв.

Кілька років тому ДКП «Луцьктепло» уклало договір про надання давальницької сировини з компанією «Захід-ТЕГ». Деталі цього договору невідомі. Підписанти посилаються на комерційну таємницю, а ті члени виконкому Луцької міської ради, яким таки дали почитати умови угоди, мали ознайомлюватися зі змістом під підписку про нерозголошення.

У липні 2015 року депутат міської ради Сергій Сівак (ВО «Свобода») припускав, що внаслідок цього договору лучани щомісяця переплачують понад три мільйони гривень за теплоносії. Перевірити цю інформацію важко, адже, незважаючи на те, що компанія «Луцьк­тепло» комунальна, її договори – таємниця для громади.

ЩО РОБИТИ

Трудовий колектив ДКП «Луцьктепло» 5 лютого скерував до Луцької міської ради лист на ім’я міського голови Миколи Романюка з пропозицією знайти час для проведення загальних зборів. На це працівники дають міському голові десять днів.

Однак міський голова, очевидячки, до такого сценарію готовий.

«Хай страйкують. Скільки можна страйкувати? Давайте будемо працювати, а не страйкувати. Раптом щось, то одразу страйкуємо, перекриваємо дорогу. Хай вони роблять свою роботу. І заборгованості із зарплати немає. Лютий лише розпочався», – прокоментував ситуацію міський голова 9 лютого.

Депутат Луцької міської ради Ігор Поліщук вважає, що з’ясовувати це питання треба у Києві. Причому долучати до його розв’язання найвищих посадових осіб, а не менеджера «Луцьктепла», хай навіть і з посадою керів­ника.

«Взяття в оренду котельні, що на вулиці Карбишева, призведе до колосального навантаження на «Луцьктепло», а в разі передачі підприємства «Захід-ТЕГ» ми втратимо кредити Європейського банку (підприємство уклало договір для реалізації Проекту модернізації системи централізованого теплопостачання в місті Луцьку, – ВН). Я переконаний, що до кризової ситуації на підприємстві призвів недолугий менеджмент «Континіуму» протягом п’яти років. Ще за попередньої каденції ми просили Миколу Ярославовича навести лад на підприємстві, зокрема, звільнити його колишнього директора Олександра Киричука. Але від такої пропозиції відхрещувались, мовляв, то все вибори і піар. А як тепер залагодити проблему, ніхто сказати не може», – висловився Ігор Поліщук.

До слова, нинішній керівник підприємства Юрій Паращій свого часу працював керівником філії Самбірського управління з експлуатації газового господарства ПАТ «Львівгаз», яке певний період контролювала компанія «Континіум». Втім сам Паращій стверджував, що отримав посаду завдяки рекрутинговому агентству.

Один із виходів з ситуації – це взяти на обслуговування котельню на Карбишева. Маючи договір з НАК «Нафтогаз України», підприємство могло би не давати газ на переробку, а самостійно виробляти теплову енергію. Або ж власники котельні мали би укласти договір з НАК «Нафтогаз України» для купівлі газу й розраховуватися з ними напряму та підпадати під дію постанов уряду, вважає Слюсар.

***

Міський голова Микола Романюк 9 лютого під час оперативної наради зазначив, питанням «Луцьктепла» опікуються на рівні Києва. І запевнив, що лучани з теплом та гарячою водою будуть. Звідки такий оптимізм, якщо газовики вже почали перекривати труби, – невідомо.

Аби вивчити проблеми підприємства ДКП «Луцьктепло», у міській раді з грудня 2015 року рішенням сесії створено тимчасову контрольну комісію. Уже незабаром вона озвучить свої висновки та рекомендації щодо діяльності. Поки що зрозуміло, що обласний центр може опинитися в черговій тепловій кризі. А підприємство і його працівники залишаються «у підвішеному стані».

У 2015 році гарячу воду лучанам відключили в травні у зв’язку з обмеженням газопостачання до котелень міста. Власне, через борги «Луцьктепла» перед «НАК «Нафтогаз України». За станом на 21 травня 2015 року поточна заборгованість підприємства за природний газ складала 39,5 мільйона гривень. Гарячої води в Луцьку не було майже п’ять місяців поспіль.

Природний монополіст і стратегічно важливе підприємство для Луцька має порожні рахунки та мільйонні борги.

Тетяна Грішина
Знайшли помилку? Виділіть текст і натисніть


Підписуйтесь на наш Telegram-канал, аби першими дізнаватись найактуальніші новини Волині, України та світу


Коментарів: 20
Лучанин Показати IP 10 Лютого 2016 19:06
Хай краще відключать, аніж по 1000 грн платити за опалення в однокімнатній квартирі!
Корінний лучанин Показати IP 10 Лютого 2016 19:32
Шановні працівники ЛУЦЬКТЕПЛО, у вас таке ж фінасове становище як і на ПАТ ЕТМ, Мені знайомі сказали, що недавно працівникам виплатили пів зарплати за грудень 2015, а коли буде друга половина- невідомо. Частина працівників і мінімальну не отримують, а дехто отримав 250грн. Це я вам хотів сказати , що не ви одні такі бідні - "КРУГОМ ПО ВСЕНЬКІЙ УКРАЇНІ, ЛЮДЕЙ У ЯРМА ЗАПРЯГЛИ " НОВОСПЕЧЕНІ українські СКОРОБАГАТЬКИ з "европейським" мисленням.
123 до Корінний лучанин Показати IP 10 Лютого 2016 23:04
Ну и к чему ты ,петушок прокукарекал?
Корінний лучанин до 123 Показати IP 11 Лютого 2016 12:13
Якщо ти такий ТУПИЙ, то тобі одна дорога : ЧЕМОДАН- ВОКЗАЛ- РАССЕЯ, петушок ти путинський. Там таких як ти ,"петушками" и називають. Не вмієш себе поводити на сайті , ХАМЕ!
опра Показати IP 10 Лютого 2016 19:50
Ну скільки можна одне і теж під різними соусами подавати? На "Волинських новинах" криза жанру?
Петро Показати IP 10 Лютого 2016 20:01
Це тому, що лучани на виборах не д у м а ю т ь ! Романюк М.Я. з травня по листопад 2015 року не забезпечив, шляхом прийняття своєчасних управлінських рішень, подачу теплої води, зараз не буде теплопостачання, через півроку, напевно, буде криза з водопостачанням. І я з острахом чекаю, які комунальні підприємства загнуться до кінця каденції Романюк М.Я.(2020 рік) А йому все Київ винуватий. Поганому танцівнику ..... заважають!
Василь Показати IP 10 Лютого 2016 20:18
"Бачили очі що купували..." (С) Відсутність мізків теж не показник - ті, хто їх не має платить тим, в кого вони є. І от з домовленностями так цікаво виходить. А за що можна з депутатами домовлятися? Звідки їм бабло платится буде "за домовленності", адже домовленість це компроміс - з однієї сторони газ, а з іншої що ж тоді при відсутності коштів? А якщо на державному рівні вирішувати, то таких проблем взагалі не повинно було б виникнути.
123 Показати IP 10 Лютого 2016 21:09
Хто може пояснити, що означає "втаємничена" угода між комунальним підприємством, яке належить громаді міста, і ще кимось? Як вона може взагалі бути "втаємничена"? Чому жоден депутат не вимагає її оприлюднити в пресі? В чому таємниця діяльності комунального підприємства?
123 Показати IP 10 Лютого 2016 21:30
а я кажу-задовбали куркулі-павлика морозова-вічне питання-бути чи не бути!!!!!!!!!!!!!
МАЯС Показати IP 10 Лютого 2016 21:34
Хай Поліщук і Слюсар не займаються демагогією і політиканством, а попробують трішки попрацювати
Рома до МАЯС Показати IP 10 Лютого 2016 21:40
Може покажеш як?
Лучанин Показати IP 11 Лютого 2016 00:21
Луцьк може залишатися без тепла. Я плачу майже штуку за опалення. Швидше Луцьк без мера залишиться, ніж я без опалення.. Клоунада..
ввк до Лучанин Показати IP 11 Лютого 2016 13:28
А пя'ятиповерхівка на Шевченка, 88 вже 6-й день без опалення... Але кому яке діло, в місті немає хазяііна...
Теж Лучанин до ввк Показати IP 11 Лютого 2016 18:01
Звідки інформація? Наскільки я знаю їх відключили з понеділка (08.02)
Роман Показати IP 11 Лютого 2016 08:27
Дайте дозвола на відключення від централізованого опалення. А здирницькому застарілому ЛТ туда і дорога.
ШЕФ до Роман Показати IP 11 Лютого 2016 10:05
чекати дозволу на відключення це що за БРЕДЯТІНА..ВИ самі власники будинку приймайте рішення про систему опалення в будинку .Шеф був правий.ІНДИВІДУАЛЬНЕ ОПАЛЕННЯ В КОЖНУ КВАРТИРУ. А МЕР В ЦІЙ СИТУАЦІІ ПОВИНЕН ВЖЕ СЬОГОДНІ РОЗРОБИТИ СИСТЕМУ ПЕРЕХОДУ НА ІНДИВІДУАЛЬНЕ ОПАЛЕННЯ ПО КОЖНОМУ БУДИНКУ. ТИПИ БУДИНКІВ СИСТЕМИ ВЕНТ. КАНАЛІВ ДІАМЕТРИ ГАЗОВИХ ТРУБ.ВІД ЦЬОГО ТИПИ КОТЛІВ ДЛЯ ТИПІВ БУДИНКІВ. ПОВНЕ СПРИЯННЯ МІСЬКОІ ВЛАДИ. ТЕХНІЧНІ НАРАДИ З ПРОЕКТАНТАМИ ВИКОНАВЦЯМИ. Коля роби вже бо заморозиш Луцьк на слідуючий сезон.
W17 Показати IP 11 Лютого 2016 08:38
Та хай уже відключають, на вулиці тепло, весна не за горами та і платити за комунальні послуги буде менше!
Бурий. Показати IP 11 Лютого 2016 09:32
Люди гроші вчасно платять, а вних борги! Цікаво.? Автономне опалення потрібно запровадити і крапка.
Майдаун звичайний Показати IP 11 Лютого 2016 11:21
Слава Україні! Хто не скаче той москаль! Україна це Європа!
Людмила Жукова Показати IP 12 Лютого 2016 02:49
Дорогі депутати! Доки Ви "сотрясаете воздух" навколо теми Луцьктепло і Луцькводоканал, за заявами активісті Комітету народного контролю внесено до ЄРДР відомості відносно службових осіб цих підприємств і розпочато досудове розслідування. Ви навіть Корчука не звільнили.

Додати коментар:

УВАГА! Користувач www.volynnews.com має розуміти, що коментування на сайті створені аж ніяк не для політичного піару чи антипіару, зведення особистих рахунків, комерційної реклами, образ, безпідставних звинувачень та інших некоректних і негідних речей. Утім коментарі – це не редакційні матеріали, не мають попередньої модерації, суб’єктивні повідомлення і можуть містити недостовірну інформацію.


Система Orphus