USD 39.00 39.40
  • USD 39.00 39.40
  • EUR 39.25 39.50
  • PLN 9.76 9.94

Луцьк у 2018-му. Місто стає комфортнішим для людей, які потребують підтримки

14 Лютого 2019 12:48
Одним із напрямків роботи Луцької міської ради є соціальна підтримка людей, які найбільше цього потребують, а це: малозабезпечені, одинокі громадяни, багатодітні сім’ї, сім’ї з дітьми, громадяни, які постраждали внаслідок аварії на ЧАЕС, особи з інвалідністю, ветерани війни та праці, внутрішньо переміщені особи з окупованих та анексованих територій України, учасники бойових дій з числа учасників АТО/ООС та члени їх сімей, йдеться на сайті Луцької міської ради.

Щоб забезпечити комфортний соціальний клімат для людей, що потребують підтримки, у міській раді діє п’ять соціальних програм, які фінансуються з міського бюджету. Для їхної реалізації у 2018 році було виділено понад 63,2 млн грн.

Зокрема, Програма соціальної адаптації осіб з інвалідністю, яка передбачає працевлаштування у департаменті соціальної політики людей з інвалідністю. Вони допомагають відділам прийому громадян, призначення державних допомог, автоматизованої обробки інформації, надають первинні консультації, відповідають на телефонні дзвінки, формують особові справи. Надання послуг здійснюється з урахуванням можливостей та особливостей кожного. Минулого року було укладено 96 угод цивільно-правового характеру з людьми з інвалідністю. Значна частина договорів укладається повторно.

Програмою соціального захисту населення міста на 2016-2020 роки у 2018 році передбачено понад 55 млн грн для надання адресної грошової допомоги: учасникам бойових дій, видатним та почесним громадянам міста, ветеранам ОУН-УПА, сім’ям загиблих воїнів в Афганістані, мешканцям міста, які опинились в складних життєвих обставинах, на лікування, медико-соціальну реабілітацію, протезування, подолання наслідків стихійного лиха та техногенних аварій, вирішення соціально-побутових проблем тощо.

Однією з важливих в умовах сьогодення є Комплексна програма соціальної підтримки учасників бойових дій, бійців-добровольців, членів їх сімей, а також сімей загиблих військовослужбовців, які зареєстровані в м. Луцьку. В межах Програми надаються пільги на оплату житлово-комунальних послуг з бюджету міста, забезпечується санаторно-курортне лікування, проходження психологічної реабілітації, професійне навчання на водіїв тощо. Окрім цього, діти, батьки яких перебувають у зоні ООС, забезпечені безкоштовним харчуванням у загальношкільних та дошкільних закладах освіти. Також користуються безкоштовним проїздом у електротранспорті.

У 2018 році для 22 дітей загиблих учасників операції об’єднаних сил, що виховуються в 19 сім’ях, виплатили допомоги на суму понад 400 тис. грн.

Луцьк – одне із перших міст в Україні, де успішно реалізовується Програма забезпечення житлом на умовах співфінансування учасників бойових дій, інвалідів війни та членів сімей загиблих під час проведення АТО/ООС. У цьому році такі сім’ї придбали 18 квартир за формулою 50 на 50. А це означає, що 50 відсотків їх вартості сплатили з бюджету. На це було спрямовано близько 8 млн грн з міської казни.

У 2018 році розпочато роботи зі створення реабілітаційного центру для учасників АТО/ООС та їх сімей. У приміщенні відділення водолікування Центру надання первинної медико-санітарної допомоги на пр.Волі, 66 триває реконструкція. Незабаром тут буде сучасний центр, де учасники АТО/ООС та їхні родини зможуть отримувати належну допомогу та реабілітацію. З бюджету міста на це виділено 5 млн грн.

Територіальний центр соціального обслуговування – один із закладів міста, що надає соціальні послуги одиноким громадянам похилого віку, особам з інвалідністю, громадянам, які перебувають у складних життєвих обставинах і потребують сторонньої допомоги.



Протягом дня Центр відвідують близько 300 осіб. Окрім гарячих обідів, відвідувачі можуть скористатися послугами перукаря, пральні, швачки, відвідати фізіотерапевтичний кабінет, лікувальної фізкультури з комплексом тренажерів, отримати одяг, взуття, інші предмети домашнього вжитку.



У 2018 році зроблено капітальний ремонт даху та підсилення фасаду Територіального центру, на що виділили кошти з міського бюджету, а це – 1 млн 361 тис. грн. Терцентр знаходиться у приміщенні на вул. Данила Галицького з 1994 році, з того часу дах не ремонтували. Попередньо тут була звичайна шиферна покрівля, яка місцями протікала і псувала внутрішні приміщення. Тож старий шифер замінили на металочерепицю, горище утеплили сучасними теплоізоляційними матеріалами, що дозволить покращити енергоефективність будівлі.



«Сьогодні ремонт даху – це не лише комфорт та естетична сторона, а й питання збереження будівлі. Якщо протікає дах, то починають руйнуватися і стіни. Тому ремонт – це стратегічна інвестиція в майбутнє, для того, щоб зберегти приміщення, а його відвідувачам та працівникам було комфортно тут знаходитись. Безумовно, це також і питання енергозбереження. Утеплення належним чином дозволить економити кошти міського бюджету», – розповів радник міського голови Ігор Поліщук.

Минулоріч Луцька міська рада взяла активний курс на підтримку громадських організацій, які виховують дітей з особливими потребами.

За кошти міського бюджету (300 тис. грн) було відремонтовано приміщення ГО «Джерело життя», яка функціонує у ДНЗ № 20. Щодня тут займається 20–25 осіб з особливими потребами віком від 14 років. Тож після ремонту члени організації мають гарні кімнати для занять, майстер-класів, репетицій власного театру, невеличку кухню та санвузол, який пристосований для потреб осіб з інвалідністю. Також облаштовано пандус.



Для ГО «Спілка батьків інвалідів з розладами аутичного спектру «Янголята» у 2018 році було виділено приміщення загальною площею 108 кв.м на вул. Огієнка, 20. Цього року тут буде проведено ремонт, на що виділили кошти з міського бюджету.

У квітні ГО «Янголята» побувала на Всесвітньому фестивалі ANCA (м. Аланья, Туреччина). Делегації дітей та молоді з аутичним спектром представляли Україну, Росію, Азербайджан, Румунію, Нідерланди, Туреччину, Словенію, Австралію, Францію, Монакко, Угорщину. Представники Луцька були єдиними представниками України на цьому фестивалі, а Луцька міська рада – єдиним органом самоврядування, який профінансував цю поїздку. Діти мали можливість соціалізуватися, відпочити, зарядитись енергією та позитивом.





Представники громадських організацій «Центр реабілітації осіб з інвалідністю «Джерело життя» та «Батьків дітей з синдромом Дауна» побували на Всеукраїнському фестивалі «Червоноград скликає друзів». Луцьк представляло сорок дітей з особливими потребами.





У м. Хуст (Закарпатська область) 18-22 травня відбувся Х Міжнародний фестиваль людей з інвалідністю «Долина нарцисів». Участь у фестивалі взяли представники ГО «Батьків дітей з синдромом Дауна». У червні діти з цієї організації побували на Міжнародному творчому інклюзивному фестивалі «Разом ми зможем більше», що відбувся у м. Брест Республіки Білорусь.



Аматорська творча студія «Тамі» (ГО «Центр розвитку осіб з інвалідністю «Джерело життя») побувала на V відкритому районному фестивалі творчості для людей з інвалідністю «Радість творчості – душа».

Участь дітей у фестивалях фінансували коштом міського бюджету (понад 137 тис. грн).

Окрім цього, діти особливої долі мали можливість відпочити у курортному містечку Затока. Зокрема, 37 дітей з ГО «Джерело життя», 15 дітей з ГО «Повір у себе», 13 – з ГО «Батьків дітей з синдромом Дауна та іншими порушеннями розвитку». На оздоровлення дітей з міського бюджету було виділено понад 213 тис. грн.

Керівництво міста налагодило хорошу співпрацю з ГО «Генерація успішної дії». Зокрема, минулого року вдруге в Луцьку відбулася акція «День в темряві». Представники міської ради на один день відчули себе незрячими, висловивши таким чином підтримку людям з вадами зору. Разом з цим, показали, що зроблено у місті з моменту проведення першої акції в листопаді 2017 року.

Голова громадської організації Віталій Ткачук відзначив, що «чинна міська влада краще, ніж усі попередні, дослухається до прохань людей з порушеннями зору».

Як розповів радник міського голови Ігор Поліщук, почали масове вкладання тактильної плитки по місту. Така плитка з пониженням вкладена на перехресті вул. Набережна-Шевченка, Потебні-Тімірязева, Кравчука-В.-Інтернаціоналістів, Стрілецька, Ветеранів, Ковельська (від вул. Шевченка до виїзду з міста), Винниченка, Чорновола. Сьогодні озвучено орієнтовно 80% тролейбусів. Проведено зустріч з підприємцями зі сфери громадського харчування. Після цього кількість закладів громадського харчування, де є меню шрифтом Брайля, збільшилось до 30 закладів. За спонсорські кошти виготовлено та встановлено перший в Луцьку тактильний макет Луцького замку. Також шрифтом Брайля, з-поміж інших, випущено книгу «Луцьк. Прогулянки містом», яка дає можливість людям з порушенням зору на дотик відчути контури видатних архітектурних пам’яток Луцька. «Міська влада намагається допомагати на всіх рівнях, від побутового до друку книг. В приміщенні будівлі «Генерація успішної дії» зроблено опалення, також міська рада повністю взяла на себе фінансування супроводу для незрячих. Ми плануємо багато покращень у плані доступності нашого міста», – зазначив Ігор Поліщук.



У рамках конкурсу соціальних проектів, спрямованих на вирішення проблем осіб, які опинились в складних життєвих обставинах, чотири громадські організації будуть реалізувати свої власні соціальні проекти. Зокрема, ГО «Батьків дітей з синдромом Дауна» – «Сильні батьки – сильні діти», ГО «Центр соціальних ініціатив та соціальних досліджень два проекти «Стоп-мобінг» та «Школа відповідального батьківства», БФ «Ерудит» – «Щаслива родина – квітуча Україна».

«Турбуватися і допомагати людям особливої долі та їх рідним – наш обов’язок», – зазначає радник міського голови Ігор Поліщук. – Тож цільові соціальні програми будуть фінансуватися і надалі. В бюджеті міста на 2019 рік передбачено понад 66 мільйонів гривень».
Знайшли помилку? Виділіть текст і натисніть


Підписуйтесь на наш Telegram-канал, аби першими дізнаватись найактуальніші новини Волині, України та світу


Коментарів: 0

Додати коментар:

УВАГА! Користувач www.volynnews.com має розуміти, що коментування на сайті створені аж ніяк не для політичного піару чи антипіару, зведення особистих рахунків, комерційної реклами, образ, безпідставних звинувачень та інших некоректних і негідних речей. Утім коментарі – це не редакційні матеріали, не мають попередньої модерації, суб’єктивні повідомлення і можуть містити недостовірну інформацію.


Система Orphus