USD 39.75 40.20
  • USD 39.75 40.20
  • EUR 39.90 40.40
  • PLN 9.75 9.98

Луцьк буденний: вулиця Данила Галицького. ФОТО

26 Жовтня 2013 21:09
Транспортна артерія, що перетинає Старе місто, об’єднала дві давні вулиці.

Вулиця Данила Галицького простяглася від Майдану Братський міст до гнідавського мосту через Стир. Вона об’єднала дві давні вулиці Велику та Широку і два майдани. Велика починалася від Глушецьких воріт, де нині Майдан Братський міст і вела на площу Ринок. Східна сторона Великої переходила на вулицю Ринкову, яка продовжувалася Троїцькою (нині Драгоманова) і закінчувалася біля стирового в’їзду в Луцьк. На південь Ринок простягався аж до вулиці Боніфратської (нині Караїмська). На його околиці був Хлібний ринок. Міська ратуша була розташована у центрі Південної частини майдану (приблизно навпроти Покровської церкви). У середині XVIII століття вона згоріла, після чого південну частину майдану почали поступово забудовувати. Частина його з колишньою Великою стала називатися Базиліанською, у XIX столітті – Покровською.

Вулиця Широка починалася на Ринку північніше Покровської церкви і йшла по Жидівщині (території, яку заселяли євреї) до господарської переправи через Стир. Саме тому зведена поряд синагога за королівським указом Сигізмунда III повинна була мати оборонний характер. Поряд пізніше побудували єврейську лікарню та приміщення для громадських організацій.

З кінця XIX століття Широка називалася Шкільною, а з 1920 року – Берка Йоселевича (полковника єврейської кавалерії під час повстання Тадеуша Костюшка) та майдан Переца (єврейського та польського письменника).
У 1939 році Базиліанську перейменували на майдан Шолома Алейхема (єврейського письменника). Перша Назва об’єднаної вулиці – Староміська. З 1957 року носила назву Пугачова. На честь князя та короля Данила Романовича (Галицького) вулицю перейменували у перші роки незалежності України.













На вулиці збереглися фрагменти забудови XIX століття (будинки № 5, 8, 12, 20, 21). Торцем на вулицю виходить Братський (Василіанський) монастир. Одна з найцінніших споруд – Хрестовоздвиженська церква, яку побудували на початку XVII століття члени Луцького Братства Воздвиження Чесного і Животворного Хреста Господнього. У 1795 році Братська церква, як одна з найбільших у Луцьку, стала соборною. Проте вона згоріла під час пожежі 1803 року та довгий час стояла руїною. Наприкінці XIX століття Братство відновило вівтарну частину у вигляді каплиці. За радянських часів у приміщенні церкви розташовувався планетарій. Храм відновив роботу у 1990 році.






На перетині з вулицею Братковського за часів незалежності постав будинок, відновлений за архівними кресленнями. На ньому відкрили меморіальну дошку, присвячену Данилу Галицькому.







На розі з вулицею Паші Савельєвої розташована Покровська церква.





У колишній єврейській синагозі розташований спорткомплекс «Динамо». На стіні будівлі у 1995 році відкрили меморіальну таблицю (українською та івритом), присвячену пам’яті знищених євреїв Луцького гетто.








У споруді 1960-их років протягом певного часу розташовувалося Генеральне Консульство Республіки Польща у Луцьку.




На вулиці розташовані банк, лазня, кафе, галерея, магазини, Територіальний центр соціального обслуговування міста Луцька, офісні приміщення. Це єдина вулиця Старого Міста, якою ведеться інтенсивний рух, курсують тролейбуси, автобуси та маршрутні таксі.

























Знайшли помилку? Виділіть текст і натисніть


Підписуйтесь на наш Telegram-канал, аби першими дізнаватись найактуальніші новини Волині, України та світу


Коментарів: 3
Сергійко Показати IP 26 Жовтня 2013 21:46
Дуже цікаво! Гарний район і вулиця! Люблю моє Місто, мій Луцьк!))))
MYSTERY Показати IP 27 Жовтня 2013 12:07
Гарний погляд на старовинну вулицю
Лучанка Показати IP 5 Листопада 2013 16:33
Гарні фото, гарна вулиця. Написана інформація про планетарій, який був за радянських часів, а про те,що в Хрестовоздвиженській церкві відкрили братський некрополь, а в монастирі Музей історії Луцького братства немає жодного слова. Жаль.... Лучан7ам певно було б цікаво.

Додати коментар:

УВАГА! Користувач www.volynnews.com має розуміти, що коментування на сайті створені аж ніяк не для політичного піару чи антипіару, зведення особистих рахунків, комерційної реклами, образ, безпідставних звинувачень та інших некоректних і негідних речей. Утім коментарі – це не редакційні матеріали, не мають попередньої модерації, суб’єктивні повідомлення і можуть містити недостовірну інформацію.


Система Orphus