USD 39.55 39.84
  • USD 39.55 39.84
  • EUR 39.65 40.00
  • PLN 9.75 9.90

Луцьк буденний: вулиця Потебні. ФОТО

20 Жовтня 2013 18:00
Вулиця, що проходить через два мікрорайони – Гнідаву та Красне, виникла наприкінці XIX століття.

Розпочинається на Красному, на перехресті вулиць Сєченова та Баранова, перетинає Львівську та далі прямує через Гнідаву до вулиці Мамсурова та окружної дороги, що веде через село Рованці на Дубнівську магістраль. Вулиця Потебні має 2,5 кілометра завдовжки.









Спочатку вона йшла до перетину з Гнідавською під назвою Гранична, а далі продовжувалася вулицею Перехресною. В міжвоєнний час планували продовжити західну гілку Граничної через омелянівські поля до Володимирської та далі аж до Ковельської. Так мала бути облаштована значна внутрішня магістраль. Задум так і не втілили у життя.









Вулицю впорядкували у повоєнний час. З 1967 року вона носила назву 50 років Жовтня. Про це нині свідчить стела, що збереглася з радянських часів. Сучасну назву вулиця отримала у 1991 році.





Олександр Потебня (1835 - 1891) – видатний український вчений, мовознавець, філософ, фольклорист, етнограф, педагог, громадський діяч, член-кореспондент Петербурзької Академії наук з 1875 року, автор чисельних наукових праць.

До непарного боку вулиці прилягають заповідні луги узбережжя Стиру, де росте чимало рідкісних трав. На території лугу в 1996 році встановили пам’ятний знак десяти тисячам полонянок концтабору Шталюппен (нині місто Нестеров Російської Федерації), яких розстріляли у квітні 1945 року за рішенням штабу 3-го Білоруського фронту. Напрямок до меморіалу перехожим повідомляє вказівник, розташований на вулиці Потебні.












Вулиця забудована здебільшого приватними будинками, хоча є чимало багатоповерхівок та громадських споруд. На вулиці Потебні розташовані Луцьке вище професійне училище будівництва та архітектури, корпус №2 Луцького національного технічного університету, магазини, бари та підприємства. Наприкінці вулиці на розі з вулицею Мамсурова – православний цвинтар. Через горбистий рельєф з окремих ділянок відкривається гарний краєвид Старого Міста.































Знайшли помилку? Виділіть текст і натисніть


Підписуйтесь на наш Telegram-канал, аби першими дізнаватись найактуальніші новини Волині, України та світу


Коментарів: 0

Додати коментар:

УВАГА! Користувач www.volynnews.com має розуміти, що коментування на сайті створені аж ніяк не для політичного піару чи антипіару, зведення особистих рахунків, комерційної реклами, образ, безпідставних звинувачень та інших некоректних і негідних речей. Утім коментарі – це не редакційні матеріали, не мають попередньої модерації, суб’єктивні повідомлення і можуть містити недостовірну інформацію.


Система Orphus