USD 39.55 39.84
  • USD 39.55 39.84
  • EUR 39.65 40.00
  • PLN 9.75 9.90

Луцьк буденний: вулиця Степана Бандери. ФОТО

16 Вересня 2013 21:00
Вулиця у центрі міста, що проходить від вулиці Винниченка до вулиці Шопена, історично об’єднала у собі декілька шляхів.

Її початок, як вулиця Банкова, виник у 1920-их роках у зв’язку з будівництвом Селянського банку (нині - Будинок офіцерів на вулиці Винниченка). Відомий польський архітектор Мар’ян Лялевич запроектував цілий комплекс банкових споруд. Нова Банкова вулиця по суті обгорнула ці споруди і паралельно з теперішньою Винниченка прямувала до річки Сапалаївки. Згодом виник проект провести від початку Банкової ще одну вуличну гілку, але вже на південь з виходом на алею Болеслава Хороброго (сучасний проспект Волі). Здійснити вдалося лише частину проекту – продовжили горизонтально частину Банкової.

ЧИТАТИ ЩЕ: ЛУЦЬК БУДЕННИЙ: ВУЛИЦЯ КРИЛОВА. ФОТО














Ця невелика тупикова вулиця закінчувалася біля садиби маршалка місцевої шляхти, в гостях якого бував письменник Ігнацій Крашевський. Завдяки цьому вулиця під час урочистого ритуалу в день потрійного ювілею – народження, перебування на Волині та смерті була названа іменем Крашевського. Назва Банкова залишилася лише для північної її гілки.

З утвердженням радянської влади на Волині у 1939 році вулицю перейменували на честь російського полководця Олександра Суворова. В роки війни вулиця отримала назву Нічна. Назву Суворова відновили у 1944 році. У 1950-их роках у зв’язку з будівництвом обкому Компартії (нині - головний корпус СНУ на проспекті Волі) її з’єднали з іншою тупиковою вулицею Закоп’янською і продовжили до вулиці Шопена.

Ім’я голови Проводу ОУН Степана Бандери вулиця здобула у 2008 році. Відтоді майже на всіх будинках встановили таблички одного зразка з назвою вулиці. Однак колишня назва – Суворова досі іноді трапляється.

Окрім житлових будинків на вулиці розташовані Державне управління охорони навколишнього середовища у Волинській області, Обласний комітет товариства Червоного хреста України, Управління охорони здоров’я Волинської облдержадміністрації, Міська клінічна стоматологічна поліклініка, банк, ряд магазинів, кав’ярня, салон-перукарня, туристичні агентства.



















Довоєнна забудова збереглася на вулиці Степана Бандери лише частково. Окремі будинки спотворені пізнішими прибудовами, хоча є вдало реставровані споруди.

ЧИТАТИ ЩЕ: ЛУЦЬК БУДЕННИЙ: ВУЛИЦЯ КАФЕДРАЛЬНА. ФОТОРЕПОРТАЖ














Стан тротуарів на вулиці Степана Бандери залишає бажати кращого.








Знайшли помилку? Виділіть текст і натисніть


Підписуйтесь на наш Telegram-канал, аби першими дізнаватись найактуальніші новини Волині, України та світу


Коментарів: 8
комсомол Показати IP 16 Вересня 2013 21:35
Улица фошистского произвола.Нет фошизму в нашем городе
Не надо ля-ля до комсомол Показати IP 17 Вересня 2013 11:12
Якого ще "фошизму"? Ніякого "проізволу" Бандера не міг робити, по тій простій причині, що ті самі "фошисти" якраз і посадили Бандеру до концтабору, за те, що той Візновлення Української Державності проголосив і відмовився підпис відкликати.
Юрко Залупельний Показати IP 16 Вересня 2013 21:57
Как улицу назовешь, такой она и будет. Так, что - не удивляйтесь...
Max Otto до Юрко Залупельний Показати IP 16 Вересня 2013 22:04
Ця вулиця і зі старою назвою не була кращою
Володимир Показати IP 17 Вересня 2013 03:35
В радянський час назву Суворова цій вулиці приліпили, як горбатого до стіни. Всупереч бажанню жителів вулиці та міста Б.Шиба перейменував вулицю на Бандеру, хоча це також тимчасово.
Не надо ля-ля до Володимир Показати IP 17 Вересня 2013 11:13
А вот за всіх жителів не розписуйся
орися Показати IP 17 Вересня 2013 09:43
фото просто жахливі. одна розруха, як після війни. а опис "ця тупикова вулиця" - просто жах
Таня Показати IP 17 Вересня 2013 09:59
Хороша вулиця, тиха. Гуляти там приємніше, ніж по Волі. І треба було ще пофотографувати кав'ярні. Вони там славні. І більше панорамних фото.

Додати коментар:

УВАГА! Користувач www.volynnews.com має розуміти, що коментування на сайті створені аж ніяк не для політичного піару чи антипіару, зведення особистих рахунків, комерційної реклами, образ, безпідставних звинувачень та інших некоректних і негідних речей. Утім коментарі – це не редакційні матеріали, не мають попередньої модерації, суб’єктивні повідомлення і можуть містити недостовірну інформацію.


Система Orphus