USD 39.60 39.84
  • USD 39.60 39.84
  • EUR 39.65 40.00
  • PLN 9.75 9.90

Міськрада направила звернення до ВР, аби Луцьку повернули гарячу воду

8 Квітня 2016 10:40
Звернення до центральних органів влади щодо засудження дій НАК «Нафтогаз» щодо перекриття газопостачання ДКП «Луцьктепло» ухвалили депутати міської ради.

Про це йшлося під час 6 позачергової сесії Луцької міськради 8 квітня.

Депутати вирішили звернутися до Президента України, Верховної Ради, РНБО та Кабміну щодо засудження дій НАК «Нафтогаз України» та негайного відновлення газопостачання ДКП «Луцьктепло».

У зверненні йдеться про те, що 23 грудня минулого року міськрада, з метою забезпечення стабілізації фінансово-економічного стану ДКП «Луцьктепло», прийняла та направила звернення до Верховної Ради щодо необхідності прийняття проекту Закону №2706 «Про заходи, спрямовані на забезпечення сталого функціонування суб’єктів господарювання у сферах теплопостачання, централізованого водопостачання та водовідведення», підготовленого до другого читання. Ключовою позицією законопроекту є положення, якими передбачається встановити мораторій на нарахування і стягнення неустойки (пені та штрафу) та інших фінансових санкцій у разі несвоєчасного здійснення платежів за використаний природний газ для яких тариф на теплову енергію для всіх категорій споживачів було встановлено державою нижче економічно обґрунтованої собівартості.

За станом на 7 квітня цей законопроект парламент не прийняв, а відтак стягнення на користь НАК «Нафтогаз України» штрафних санкцій у сумі 9,255 мільйона гривень, нарахованих ДКП «Луцьктепло», може призвести до суттєвого погіршення фінансового стану підприємства. Окрім цього, Кабмін не здійснює жодних заходів, спрямованих для стабілізації роботи комунальної теплоенергетики.

Вказана позиція Уряду вже зруйнувала інвестиційну привабливість галузі теплоенергетики та поставила під загрозу зриву реалізацію ДКП «Луцьктепло» масштабного інвестиційного проекту модернізації системи теплопостачання Луцька в рамках програми фінансування ЄБРР на загальну суму 14 мільйонів євро.

1 квітня НАК «Нафтогаз України» одномоментно припинив постачання газу для ДКП «Луцьктепло». Ці дії зумовили різку зупинку підприємства і, як наслідок, припинення гарячого водопостачання у Луцьку. Без води лишилися заклади охорони здоров’я, освіти та весь житловий фонд міста. Ситуація спричинила широкий резонанс та викликала критичне засудження міської громади. Вказані дії можуть призвести до виникнення некерованих соціальних процесів та техногенних катастроф, що загрожує життю та здоров’ю населення.

Зі слів авторів звернення, керівництво НАК «Нафтогаз України» виставило ДКП «Луцьктепло» ультимативні вимоги щодо повного розрахунку за спожитий природний газ та підписання додаткових угод по договору на постачання природного газу на кабальних умовах, які є нереальними для виконання, а тому неприйнятними та такими, що призведуть до подальшого банкрутства вказаного підприємства.

Луцька міськрада засудила дії керівництва НАК «Нафтогаз України» щодо припинення газопостачання підприємствам теплокомуненерго та виставлення їм категоричних ультиматумів, нереальних для виконання.

Кабміну радять припинити надавати однобічні преференції державному газовому монополісту та почати впроваджувати реальні кроки щодо належного реформування галузі комунальної теплоенергетики.

Враховуючи, що проблема є загальноукраїнською, депутати вважають, що Верховна Рада повинна дати оцінку діям «Нафтогазу України» та невідкладно розглянути проект Закону №2706.

Депутати просять вжити заходів щодо відновлення газопостачання ДКП «Луцьктепло», невідкладного вирішення вказаних питань та почати впроваджувати реальні кроки для реформування та модернізації галузі комунальної теплоенергетики.

У проекті рішення депутати закликають представників міських рад інших міст до проведення виїзних засідань сесій у Києві.

Депутат Андрій Козюра зауважив, що за 25 років незалежності в Україні не прийнято жодної державної програми, що могла б змінити ситуацію в галузі теплоенергетики. Натомість робляться кроки, що провокують занепад та знищення галузі. З одного боку, тариф ДКП «Луцьктепло» покриває лише 90% собівартості, а з іншого боку – держава не поспішає розраховуватися з підприємством за надані пільги та субсидії. Підприємство зараз загнане у боргову яму, на думку депутата, свідомо. Оскільки через припинення подачі гарячої води лучани змушені нагрівати воду на газових плитах, то про економію газу мова йти не може. Тож іншою метою таких дій може бути свідоме доведення підприємства до банкрутства та перепродаж його.

Виконувач обовязків директора ДКП «Луцьктепло» Валентина Малютіна розповіла, що договір з НАК «Нафтогаз» був підписаний на постачання газу на 1 квартал цього року. З 2 кварталу було задеклароване різке підвищення тарифів на газ і опалення. Для підписання договору на постачання газу у 2 кварталі були висунуті умови повного погашення заборгованості, що є нереальним для ДКП «Луцьктепло». Так, підприємству досі держава не відшкодувала заборгованість із надання субсидій. До прикладу, з 32 мільйонів гривень, виставлених до сплати населенню у березні, 18-20 мільйонів становлять пільги та субсидії. Пільги та субсидії держава не погасила досі за січень, а загалом сума невідшкодованої різниці в тарифах становить 13 мільйонів гривень (по бюджетних установах). Борг населення підприємству становить 63 мільйони гривень, НАК «Нафтогазу» підприємство повинно сплатити до 73 мільйонів.
Голова фракції «УКРОП» Ігор Поліщук пропонував доповнити проект рішення, звернувшись до нардепа, обраного від Луцька, Ігоря Лапіна, закликавши його зайнятися у Верховній Раді тим, чим він має займатися і для чого його туди відправили лучани, а саме - згуртувати навколо себе депутатів, яким небайдужа проблема, та ініціювати вирішення питання у Верховній Раді. До того ж, Міністр енергетики та вугільної промисловості Володимир Демчишин є представником «Народного фронту», тобто, однопартійцем Ігоря Лапіна.

Депутат Петро Бойко пропонував додати пункт щодо звернення до Кабміну негайно розробити і подати до Верховної Ради законопроект про боротьбу з неплатниками за комунальні послуги.

Депутати підтримали текст звернення з пропонованими доповненнями.
Знайшли помилку? Виділіть текст і натисніть


Підписуйтесь на наш Telegram-канал, аби першими дізнаватись найактуальніші новини Волині, України та світу


Коментарів: 8
лучани Показати IP 8 Квітня 2016 10:45
У міськраді купа юристів , то б могли засудити боржників ,а не Нафтогаз. Винні боржники, а не постачальник.
Анонім до лучани Показати IP 8 Квітня 2016 11:28
Ти паморок, а чим людям платити, якщо їм не вистачає грошей на проживання?
Андрій Показати IP 8 Квітня 2016 11:28
Лапін може лише бурштин копати, і квартири купувати в центрі луцька ...а про людей чи воборців не думає
Просто лучанин до Андрій Показати IP 8 Квітня 2016 12:00
Маєм те,що вибрали!
НЕЛУЧАНИН Показати IP 8 Квітня 2016 11:30
докралися.
луцьк Показати IP 8 Квітня 2016 11:42
Думаю, Лапіну на нас начхати, а Києву тим більше((((( Порошенко зайнятий бізнесом, у нього проблеми, офшори і всяке таке, от, а Нафтогаз - теж олігархи, тягнуть з людей останнє.
Правдолюб Показати IP 8 Квітня 2016 14:58
Міськрада хоч щось робить, бо гріти чайниками воду в пологовому чи лікарні не діло....
Леонід Показати IP 8 Квітня 2016 21:30
Як в садочках і школах мити руки діткам Льодяною водою , як мити посуд в цих закладах в яких стільки багато діток , ще й стільки місяців не буде гарячої води

Додати коментар:

УВАГА! Користувач www.volynnews.com має розуміти, що коментування на сайті створені аж ніяк не для політичного піару чи антипіару, зведення особистих рахунків, комерційної реклами, образ, безпідставних звинувачень та інших некоректних і негідних речей. Утім коментарі – це не редакційні матеріали, не мають попередньої модерації, суб’єктивні повідомлення і можуть містити недостовірну інформацію.


Система Orphus