USD 39.00 39.35
  • USD 39.00 39.35
  • EUR 39.10 39.50
  • PLN 9.71 9.93

Луцькі депутати проситимуть Разумкова змінити Бюджетний кодекс України

27 Квітня 2021 10:29
Луцькі депутати мають намір звернутися до голови Верховної Ради України Дмитра Разумкова щодо підтримки проєкту Закону України «Про внесення змін до Бюджетного кодексу України щодо подальшого зміцнення фінансової спроможності громад».

Про це стало відомо під час засідання бюджетної комісії Луцької міської ради.

Починаючи з 2022 року, законопроектом «Про внесення змін до Бюджетного кодексу України щодо подальшого зміцнення фінансової спроможності громад», пропонується збільшити відсоток зарахування податку на доходи фізичних осіб до доходів загального фонду бюджетів міських територіальних громад із 60 до 65% за рахунок відповідного зменшення відсотка зарахування податку до державного бюджету.

«Наразі відокремлені підрозділи юридичних осіб сплачують податок на доходи фізичних осіб за місцем реєстрації, а це – левові частки утворення нашого бюджету. До прикладу, фірма працює у Луцьку, а зареєстрована в Києві, тож платить податки у Київ, хоча користується усіма благами та інфраструктурою міста саме за місцем роботи, а не за місцем реєстрації. Тому в цьому зверненні пропонуємо змінити такий порядок і внести зміни до податкового кодексу, які будуть регламентувати сплату податків за місцем роботи відокремленого підрозділу, а не за місцем реєстрації. Аналогічні проекти рішень підтримуються й іншими містами України», – повідомив директор департаменту економічної політики Борис Смаль.

Так, законопроектом пропонується внести зміни до статей 29 і 64 Бюджетного кодексу України щодо перерозподілу зарахування податку на доходи фізичних осіб. Податок на доходи фізичних осіб буде зараховуватися до загального фонду Державного бюджету України – у розмірі 20%, а до доходів загального фонду бюджетів сільських, селищних, міських територіальних громад – у розмірі 65%. Виходить, що для громад збільшення відсотку зарахування ПДФО із 60 до 65 відсотків ­– це отримання додаткового обсягу фінансового ресурсу в сумі 11,1 мільярда гривень.

До прикладу, серед фірм, які працюють на території Луцької громади у разі прийняття змін, підпадуть під дію закону – АТБ та Гнідавський цукровий завод.

Читати ще: У Раді запропонували перерозподілити податок із зарплат: що хочуть змінити

Зі слів Бориса Смаля, станом на сьогодні податок на доходи фізичних осіб розраховують за такою формулою: 60% – на місцевий бюджет, 20% – на державний і 20% на обласний.

«Ми пропонуємо змінити цю пропорцію, зокрема збільшити відсоток зарахування податку на доходи фізичних осіб до доходів загального фонду бюджетів міських територіальних громад із 60 до 65% за рахунок відповідного зменшення відсотка зарахування податку до державного бюджету, оскільки це – отримання додаткового фінансового ресурсу для міст України, і у тому числі для Луцька», – резюмував Борис Смаль.

Вікторія СЕМЕНЮК
Знайшли помилку? Виділіть текст і натисніть


Підписуйтесь на наш Telegram-канал, аби першими дізнаватись найактуальніші новини Волині, України та світу


Коментарів: 0

Додати коментар:

УВАГА! Користувач www.volynnews.com має розуміти, що коментування на сайті створені аж ніяк не для політичного піару чи антипіару, зведення особистих рахунків, комерційної реклами, образ, безпідставних звинувачень та інших некоректних і негідних речей. Утім коментарі – це не редакційні матеріали, не мають попередньої модерації, суб’єктивні повідомлення і можуть містити недостовірну інформацію.


Система Orphus