USD 39.00 39.40
  • USD 39.00 39.40
  • EUR 39.25 39.50
  • PLN 9.76 9.94

Місцеві громади в Україні змусять «працювати на себе»

11 Вересня 2014 17:11
Які податки, у разі ухвалення змін до бюджетного кодексу, залишатимуться у місцевих бюджетах, розповіли в облдержадміністрації.

Про це йшлося під час наради із розгляду питань бюджетування та уникнення можливих втрат до бюджетів усіх рівнів в облдержадміністрації 11 вересня.

Виконувач обов’язків начальника Головного управління Міндоходів у Волинській області Віталій Чуй повідомив, що наразі у парламент внесли законопроект про внесення змін до бюджетного кодексу України. Якщо найближчим часом законопроект ухвалять, головний кошторис країни на наступний рік може бути сформований на новій базі міжбюджетних відносин. З його слів, серед основних напрямків реформування – забезпечення бюджетної автономної та фінансової самостійності місцевих бюджетів, стимулювання до об’єднання і формування платіжоспроможних територій, закріплення за місцевими бюджетами стабільних джерел доходів, децентралізація видаткових повноважень та чіткий розподіл компетенцій тощо.

У разі, якщо ці умови будуть прийняті, місцеві громади зможуть самостійно формувати власні бюджети, не чекаючи формування центрального бюджету, за умови, що вони будуть сформовані до 25 грудня цього року. Як і раніше, головним джерелом наповнення місцевих бюджетів залишатиметься податок з доходів фізичних осіб. Законопроект також передбачає залишити на місцях 10% податку на прибуток підприємств та організацій, 100% державного мита, 80% екологічного податку. Як місцевий платіж, планується запровадити збір з роздрібного продажу підакцизних товарів, за умови, що місцева громада самостійно встановлюватиме розмір такого збору.

Не залишається також поза увагою податок на нерухоме майно, до існуючої бази оподаткування додадуть комерційне нежитлове майно, офісні та торговельні центри та інші комерційні площі. На регіональних рівнях повністю або частково будуть передані ті податки, адміністрування яких багато в чому залежить від місцевої влади.

Віталій Чуй наголосив, що цими змінами прагнуть зацікавити місцеву владу в наповненні бюджетів, як це робиться у Польщі та Німеччині, хочуть стимулювати місцеві громади заробляти і сподіватися переважно на власні сили.
Знайшли помилку? Виділіть текст і натисніть


Підписуйтесь на наш Telegram-канал, аби першими дізнаватись найактуальніші новини Волині, України та світу


Коментарів: 1
віктор Показати IP 11 Вересня 2014 19:04
скільки не кажи мед солодко в роті від того не стане

Додати коментар:

УВАГА! Користувач www.volynnews.com має розуміти, що коментування на сайті створені аж ніяк не для політичного піару чи антипіару, зведення особистих рахунків, комерційної реклами, образ, безпідставних звинувачень та інших некоректних і негідних речей. Утім коментарі – це не редакційні матеріали, не мають попередньої модерації, суб’єктивні повідомлення і можуть містити недостовірну інформацію.


Система Orphus