USD 39.60 39.90
  • USD 39.60 39.90
  • EUR 39.73 40.00
  • PLN 9.76 9.92

У Волиньраді вважають неприпустимими зміни до Бюджетного кодексу

12 Жовтня 2016 17:03
Неприпустимими назвали автори звернення до центральних органів влади зміни до Бюджетного кодексу, що передбачають утримання приміщень загальноосвітніх навчальних закладів та їх технічного персоналу, оплати комунальних послуг та енергоносіїв закладів охорони здоров’я за кошти місцевих бюджетів.

Про це йшлося під час 8 сесії Волинської обласної ради 12 жовтня.

У зверненні до Президента України, Кабміну та Верховної Ради депутати наголошують на неприпустимості прийняття змін до Бюджетного кодексу України в частині передачі з Державного бюджету України на місцеві бюджети повноважень щодо утримання приміщень загальноосвітніх навчальних закладів та їх технічного персоналу, оплати комунальних послуг та енергоносіїв закладів охорони здоров’я.

«Освітня субвенція з Державного бюджету України місцевим бюджетам, з якої фінансуються державні та комунальні загальноосвітні навчальні заклади, у 2017 році відповідно до запропонованих змін до Бюджетного кодексу України має спрямовуватися виключно на заробітну плату освітянам.

На сьогоднішній день з освітньої субвенції фінансуються усі поточні видатки, а саме: заробітна плата педагогічних та технічних працівників, оплата комунальних послуг, енергоносіїв та харчування. У наступному 2017 році Кабінет Міністрів України пропонує утримувати приміщення шкіл та технічний персонал коштом місцевих бюджетів. Крім того, якщо у попередні роки кошти освітньої субвенції можна було використовувати на капітальні видатки (за умови, що покрито усі поточні видатки), то у запропонованих змінах до Бюджетного кодексу така можливість відсутня.

З освітньої субвенції пропонується фінансувати здобуття повної середньої освіти не лише у загальноосвітніх навчальних закладах, але також у професійно-технічних навчальних закладах.

У сьогоднішніх реаліях абсолютно неприпустимим є передача на місцевий рівень утримання технічних працівників у загальноосвітніх навчальних закладах та оплати комунальних послуг, зважаючи на зростання цін на енергоносії. Фінансова спроможність місцевих бюджетів утримувати свої школи буде недостатньою.

Якщо освітні заклади окремих міст області ще зможуть функціонувати за рахунок ресурсів міського бюджету, то сільські та районні вимушені будуть закриватися через неможливість забезпечення повноцінної роботи.

Ще однією непосильною ношею для місцевих бюджетів є оплата комунальних послуг та енергоносіїв закладів охорони здоров’я. Ми не маємо права ризикувати життями сотень і тисяч людей області через відсутність необхідного бюджетного ресурсу на місцевому рівні», - йдеться у зверненні.

Як зауважив голова фракції «УКРОП» Вячеслав Рубльов, цим зверненням можновладців закликають звернути увагу на фінансування освіти і те, що утримання освітніх закладів постійно передається на обласний рівень, що не сприяє якості освіти та фінансуванню цих закладів. Також він наголосив, що не варто огульно масово закривати школи, переводячи учнів на індивідуальне навчання.

Депутати облради підтримали звернення.

Нагадаємо, раніше повідомлялося, що за станом на кінець вересня цього року, в області реорганізували 64 загальноосвітні навчальні заклади. З них: закрили – 10 шкіл І ступеня, призупинили діяльність – 26-ти ЗОШ І ступеня та чотирьох ЗОШ І-ІІ ступенів, реорганізували шляхом пониження ступеня двох ЗОШ І-ІІІ ступенів та трьох ЗОШ І-ІІ ступенів, створили 4 опорні школи, в складі яких 15 філій.
Знайшли помилку? Виділіть текст і натисніть


Підписуйтесь на наш Telegram-канал, аби першими дізнаватись найактуальніші новини Волині, України та світу


Коментарів: 0

Додати коментар:

УВАГА! Користувач www.volynnews.com має розуміти, що коментування на сайті створені аж ніяк не для політичного піару чи антипіару, зведення особистих рахунків, комерційної реклами, образ, безпідставних звинувачень та інших некоректних і негідних речей. Утім коментарі – це не редакційні матеріали, не мають попередньої модерації, суб’єктивні повідомлення і можуть містити недостовірну інформацію.


Система Orphus