USD 39.75 40.05
  • USD 39.75 40.05
  • EUR 39.85 40.30
  • PLN 9.75 9.96

Волиньрада закликає ВР прирівняти землі водного фонду до сільськогосподарських

15 Липня 2016 16:25
Внести зміни до статті 288 Податкового кодексу та скасувати значне підвищення орендної плати за оренду водойм закликає парламент обласна рада.

Про це йшлося під час шостої сесії Волинської обласної ради 14 липня.

Депутати підтримали проект звернення до Верховної Ради України щодо внесення змін до статті 288 Податкового кодексу України (орендна плата у сфері аквакультури).

Автори звернення зазначають, що Волинь володіє значними ресурсами поверхневих вод. На території області знаходиться 12 водосховищ із загальною площею водного дзеркала 2203,4 гектара, 617 ставків – 4544 гектарів, 265 озер – 13415 гектарів.

За станом на 1 січня 2016 року в оренду надали 635 водних об’єктів: 54 озера, 1 водосховище і 580 ставків.

На водних об’єктах, які надали в користування, створили 49 суб'єктів аквакультури, 8 спеціальних товарних рибних господарств, 14 культурних рибних господарств, а на 9 водних об’єктах розробили науково-біологічні обґрунтування ведення рибогосподарської експлуатації.

Обсяг вилову риби за останні п’ять років підвищився на 301,3 тонни і становив у 2015 році 771,3 тонни. Середня рибопродуктивність на водних об’єктах області становить 343 кг/га. Це, зі слів авторів документа, результат десятилітньої роботи виконавчої влади і органів місцевого самоврядування із залучення водойм в економіку області.

«Заключаючи договори з орендарями водних об’єктів, в області свідомо йшли на встановлення невеликої орендної плати за користування водними об’єктами (200-250 гривень за гектар водного плеса).

Перехід у 2016 році на нові надмірні ставки орендної плати більше 3% від нормативної грошової оцінки землі негативно відобразиться на фінансовому стані орендарів. Розмір орендної плати за водойми, які знаходяться за межами населених пунктів, зростають у 3-4 рази, в межах – десятки разів.

Займатися риборозведенням стає справою нерентабельною. Підприємці скаржаться і готові відмовитися від оренди об’єктів. А це повернення назад до 90-х років, коли водойми були без господарів і без риби. Роботу втратять більше тисячі підприємців і найманих працівників.

Пропонуємо врегулювати це питання на законодавчому рівні шляхом внесення змін до статті 288 Податкового кодексу України в частині прирівнення земель водного фонду, як в межах, так і поза межами населених пунктів, до земель, призначених для сільського господарства, встановити розмір орендної плати в розмірі 3% нормативної грошової оцінки», - йдеться у зверненні.
Знайшли помилку? Виділіть текст і натисніть


Підписуйтесь на наш Telegram-канал, аби першими дізнаватись найактуальніші новини Волині, України та світу


Коментарів: 1
Анонім Показати IP 15 Липня 2016 17:17
Цікаво все робиться, тількі для рибаків ніяких плюсів, ціни за риболовлю ростуть, щеб хто перевірив ставки про оплату оренди, і видав інформацію людям публічно про оплати і оренди.

Додати коментар:

УВАГА! Користувач www.volynnews.com має розуміти, що коментування на сайті створені аж ніяк не для політичного піару чи антипіару, зведення особистих рахунків, комерційної реклами, образ, безпідставних звинувачень та інших некоректних і негідних речей. Утім коментарі – це не редакційні матеріали, не мають попередньої модерації, суб’єктивні повідомлення і можуть містити недостовірну інформацію.


Система Orphus