USD 39.00 39.40
  • USD 39.00 39.40
  • EUR 39.15 39.45
  • PLN 9.71 9.93

Луцькі депутати забракували звернення «пан» і «пані»

30 Вересня 2015 18:45
Лучани не звертатимуться у офіційних листах та при діловому спілкуванні один до одного «пан» і «пані»

Із проектом рішення «Про впровадження шанобливого звернення у місті Луцьку» під час засідання 78-ї сесії виступив депутат Луцької міської ради Аскольд Пекарський.

«Звертання пан, пані, панове в українській мові в офіційно-діловому стилі вживалось досить активно. Останнім часом сфера функціонування цього звертання розширилась, проте існує думка, що звертання пан, пані - чуже для українців. Особливо ця форма ігнорувалося в радянський період України. Слово пан може чимало розповісти про наше минуле. Насамперед, воно є вражаючим прикладом того, як із синоніма необмеженої деспотичної влади в більшості слов'янських мов цей термін із часом трансформувався в загальновживане офіційне й шанобливе звертання. Крім того, лише фактом свого існування слово пан спростовує улюблену аксіому радянських ідеологів про спільне і одночасне походження української, білоруської та російської мов, з метою впровадження шанобливого звернення у Луцьку», - зазначив обранець громади.

Він зауважив, що нещодавно сам став свідком інциденту, коли у ресторації його 45-річну дружину офіціантка назвала «дєвушка», а його самого «мужчина».

«До жінок, яким 45 років звертатись «дєвушка», як мінімум - негарно. Шановні, ну яка ж вона вам «дєвушка», якщо їй майже 50 років?», - обурився депутат.

«Це ще одна ілюзію, що якщо ми змінимо офіційне звернення, то люди почнуть шанобливо відноситися один до одного. Офіційні звернення можуть бути затверджені лише в ЗСУ, а в повсякденному житті ми можемо його лише виховувати. Згадайте, декілька років тому ми затвердили статут етики водіїв у громадському транспорті. Воно підняло культуру водіїв та кондукторів з точністю навпаки. Вони лише з більшою завзятістю почали лаяти пасажирів. Зніміть це рішення, бо то – посміховисько», - переконаний депутат Луцької міськради Богдан Шиба.


На це член депутатської групи «Новий Луцьк» Андрій Осіпов зазначив, що, хоча він має певні застереження щодо проекту рішення Аскольда Пекарського, однак, підтримає його:

«Я не згоден з жодним словом, яке ви говорите, але готовий померти за ваше право його висловити», - процитував Вольтера обранець громади.
«В нас є серйозніші проблеми, над якими потрібно працювати, тому закликаю вас, колеги, це рішення не підтримати. Будемо вважати, що це – просто жарт», - звернувся до депутатів народний обранець Ігор Поліщук.
Попри три спроби голосування, рішення не прийняли.
Знайшли помилку? Виділіть текст і натисніть


Підписуйтесь на наш Telegram-канал, аби першими дізнаватись найактуальніші новини Волині, України та світу


Коментарів: 17
Просто так!!! Показати IP 30 Вересня 2015 18:53
То ж як до його до дружини все таки звертатись? "Девушка" - вiдпало...
Думка до Просто так!!! Показати IP 1 Жовтня 2015 00:10
ВОЛИНЯКИ ЦЕ НАДОВГО!...
Дмитро до Думка Показати IP 1 Жовтня 2015 00:13
для цього регіону холоп і холопка більше підходить!!!...
дідо Показати IP 30 Вересня 2015 18:59
Совковому люмпен пролетаріату чужі ці звертання.Вони хочуть ,що їх називали мущінками та жєнщінами.
Анонім до дідо Показати IP 30 Вересня 2015 20:23
Да ты просто ничего не знаешь. Ведь для украинца слово "пан" обозначает того, на кого он горбатился, а у поляков - это вежливое обращение к иному человеку.
гаманець Показати IP 30 Вересня 2015 19:14
43 мільйони панів і панянок з порожніми гаманцями....
Зима на носі !!! Показати IP 30 Вересня 2015 19:19
Нагальних проблем, які потрібно вирішувати багато у волинян. А ви тут питання дурні підкидаєте про панів і панянок !!! А про стан котелень в місті не хочуть працівники міської радиі мер розказати ?
Василь Показати IP 30 Вересня 2015 19:52
Молодець депутат! Яка ж вона дєвушка, якщо вже бабця? Може треба було "тьотю"? А дружина то оцінила? Такі компліменти почути... Яреська вас бери! Взагалі то пан - це польське звернення. Власне в мене слово пан викликає відразу. При такому шанобливому ставленні до самих себе скоро нахапаємося (хоча вже далі нема куди) різних термінів, аби не бути схожими на росіян (фішка!) і зрозуміти один одного навряд чи зможемо. Слава Україні!
лучанка Показати IP 30 Вересня 2015 19:56
А що, це компетенція міської ради займатися звертаннями в українській мові? Для цього є науковці, українські філологи, стандарти кожної мови затверджуються компетентними органами на основі висновків спеціальних досліджень.Нема чим зайнятися депутатам у міській раді7 Сором!
123 Показати IP 30 Вересня 2015 20:36
вбила б за звертання "девушка" і не важливо скільки років - 20 чи 50
Дьодік Показати IP 30 Вересня 2015 21:09
Звертання "мужчіна" і "женщіна", які часто можна почути навіть у Луцьку - це найвища форма совкового жлобізму, а від звертання "дєвушка" мені хочеться блювати. "Пан" і "пані" - форми ввічливого звертання нормальних людей і НОРМАЛЬНІ люди на це звертання НОРМАЛЬНО реагують. ПиСи. Шановні депутати, коли буде гаряча вода?
Анонім до Дьодік Показати IP 1 Жовтня 2015 07:49
100%!!!!!!
123 Показати IP 30 Вересня 2015 22:07
ну просто-капець-пекарський-не перестає дивувати-куку-на-муку-більше проблем не має!!!!!!!!!
124 Показати IP 30 Вересня 2015 22:17
шановний-шановна, добродій-добродійко...
просто до 124 до 124 Показати IP 30 Вересня 2015 22:47
цілком підтримую,а то такі пани, що скоро будуть на сімю одні штани
Анонім Показати IP 1 Жовтня 2015 08:24
вихованням треба займатися не на засіданні ради, а з дитинства, з 2-х років
ВОВК Показати IP 1 Жовтня 2015 18:05
Штани драні дупа в глині видно панство із Волині

Додати коментар:

УВАГА! Користувач www.volynnews.com має розуміти, що коментування на сайті створені аж ніяк не для політичного піару чи антипіару, зведення особистих рахунків, комерційної реклами, образ, безпідставних звинувачень та інших некоректних і негідних речей. Утім коментарі – це не редакційні матеріали, не мають попередньої модерації, суб’єктивні повідомлення і можуть містити недостовірну інформацію.


Система Orphus