USD 39.60 39.84
  • USD 39.60 39.84
  • EUR 39.65 40.00
  • PLN 9.75 9.90

Луцькі ЖЕКи мають думати, «як жити далі»

23 Березня 2016 09:55
Пропозиції про те, яким чином ЖКП міста працюватимуть після 1 липня (дата, коли вступить в силу закон, який руйнує монополію ЖЕКів), збиратимуть у міській раді.

Про це стало відомо під час засідання міськвиконкому сьогодні, 23 березня.

Нагадаємо, Верховна Рада прийняла закон, який руйнує монополію ЖЕКів і дає змогу мешканцям багатоквартирних будинків ефективно управляти спільним майном. Однак, що саме визначає цей закон сьогодні роз’яснюють нечітко.

Так, уже відомо, що до 1 липня 2016 року українці мають час, щоб або створити ОСББ, або обрати управителя. Якщо цього мешканці не зроблять, то тоді орган місцевого самоврядування призначатиме «управдомів» сам. Однак, що це означає на практиці? Чи залишаться ЖЕКи? Що буде з тими будинками, мешканці яких таки не зможуть домовитися про форму господарювання?

Ще минулого року частина депутатів міськради минулого скликання пропонували департаменту ЖКГ розробити програму і план заходів щодо демонополізації ЖЕКів на ринку комунальних послуг. Проте їх колеги повважали, що це питання не на часі, і залишили лучан сам на сам зі своїми комунальними проблемами.

ЧИТАТИ ЩЕ: РЕФОРМА ЖКГ: ЩО ЧЕКАЄ ЛУЦЬКІ БАГАТОПОВЕРХІВКИ НАСТУПНОГО РОКУ

Та чим ближче дата, коли вступає в силу закон, в міській раді почалися наради із керівниками ЖКП. Так, член міськвиконкому Роман Бондарук запропонував, аби керівники ЖКП міста подали своє бачення, як вони втілюватимуть в життя реформу і як вони бачать свою роботу після 1 липня.

На це перший заступник міського голови Тарас Яковлев розповів, що в міській раді вже починають збирати пропозиції

від керівників ЖКП. Адже, переконують в міській раді, питання стосується переважної більшості мешканців, які не створили ОСББ. Фактично, найближчим часом має відбутися нарада з керівниками ЖКП. А лучанам, додав Луцький міський голова Микола Романюк, «треба роз’яснювати ситуацію».

Однак, чому в міській раді це питання підняли «на-гора» за 3 місяці до вступу в силу закону, а не готувалися заздалегідь, як їм пропонували ще минулого літа – залишається відкритим. Адже лучанам, які донедавна не цікавилися реформуванням ЖКГ і долею свого будинку, доведеться вирішувати це питання оперативними темпами.

ДОВІДКОВО:

У Луцьку діє Програма сприяння діяльності об’єднань співвласників багатоквартирних будинків на 2015 - 2019 роки, прийнята депутатами міськради. А про позитивний досвід створення ОСББ у Луцьку свідчить розвиток таких будинків і навіть цілих дворів. Аби спростити процес переходу до більш якісного управління будинком, в Офісах розвитку кварталу Фонду Ігоря Палиці «Тільки разом» надають юридичну, фінансову, консультативну допомогу об’єднанням співвласників багатоквартирних будинків.
Знайшли помилку? Виділіть текст і натисніть


Підписуйтесь на наш Telegram-канал, аби першими дізнаватись найактуальніші новини Волині, України та світу


Коментарів: 14
Анонім Показати IP 23 Березня 2016 10:16
Власність громади а саме комунальні підприємства ЖКП. Ніякий кабінет міністрів не може знищити.
ТОлік Показати IP 23 Березня 2016 10:16
Поясніть -що те ОСББ дає? хто буде грошики брати яка відповідальність і що буде краще для мешканців -жильців?
Анонім до ТОлік Показати IP 23 Березня 2016 10:41
сам можеш їх збирати і витрачати на потреби будинку. але ж віддати їх директору ЖЕКу простіше! не парься, забудь!
Подорожуючий до ТОлік Показати IP 23 Березня 2016 11:04
Ну це значить, якщо на район був держорган, який доглядав за вами інвалідами, то тепер в кожному будинку буде підприємець, який матиме вас за власним баченням)
Анонім до Подорожуючий Показати IP 23 Березня 2016 11:57
Перспектива за ЖКП - приклад 7-й ЖЕК. МЖКа- це кооператив, його ніхто не ліквідуе,як і жеки. ОСББ -надуманий конгломерат. Від нього люди вже страдають. Вони гроші заберають, приміщення. У жеках можна проаналізувати куди йдуть гроші. Звітність є. Треба населенню лагідно координувати ці гроші. Мати спокійний контакт з керівництвом ЖКП.
лучанин до Анонім Показати IP 23 Березня 2016 12:13
Підримую стопроцентно.Не можна створювати ОСББ-це корупція,яка буде відмивати наші гроші,які ніхто і ніколи не буде контроювати.Але не дай Боже,що станеться зертатися буде ні до кого. Тому,що все буде платне, а гроші в одного придурка і він їх використовує на свій розсуд.Тому,за все потрібно буде платити з власного кармана.А де взяти нормального слюсаря,електрика, затоплення підвалів усю техіку,яку викоритовують з викачування води де? Люди ви подумали. Цей олігарх,що прибере до рук ваш дім буде це робити.Ні. На фоні ЖЕКІВ кооператив і нормально вони працюють.У нашому будинку все зробив ЖЕК № 2.Поторібно звертаися можливо більше,як потріюно але зроблять. Еелктрик прийде і всі структури.Люди думайте,що робите,думайте,бо буде пізно
Хвєдя Показати IP 23 Березня 2016 10:16
З якого боку тут якісь злодійські фонди?
Б Показати IP 23 Березня 2016 12:00
Не надо думать с ними Бог. Он все за них решит.
Анонім 1 Показати IP 23 Березня 2016 12:56
В якому місці має бути корупція? На сьогоднійшній день наш будинок вже готує документи на створення ОСББ, і ми самі собі вибираємо голову ОСББ і бухгалтрера. За кожну здану копійку вони будуть звітуватись, всі ті самі гроші що йшли на Жек (116 грн. особисто я плачу) будуть йти на наш особистий рахунок. Де тут буде корупція?
осбб до Анонім 1 Показати IP 23 Березня 2016 22:08
Все залежитиме від людини яка буде головою обєднання та людей в правлінні,саме головне присікати будь-які прояви самоуправства з самого початку,поки голова не зрозуміє що може лапшу всім на вуха вішати,і крутити грошима всіх мешканців як йому захочеться,купляти без рішення правління всякі покупки і тд...Вимагайте звітувати кожного місяця і виберіть толкову ревізійну комісію
Лучанин,член ОСББ Показати IP 23 Березня 2016 13:18
Нікуди ті ЖКП не подінуться.Наші пасивні люди не дуже й переймаються створенням ОСББ.От і призначить міськрада ті самі ЖКП Управителями вашими будинками,і буде все як було - будете чекати,що хтось прийде і все зробить.Скептикам - у ОСББ є ревізійна комісія,яка перевіряє використання коштів.
дана Показати IP 23 Березня 2016 13:37
Їх давно треба реформувати!!!
Анонім Показати IP 24 Березня 2016 11:28
Люди, ви такі цікаві: ОСББ - то корупція, "невідомо з кого потім спитати", "хто буде звітувати за покупки", "грошики підуть в руки хитропопому підприємцю" і т.д. А ЖЕКи у нас цим усім не страждають? Нема там корупції, дуже ви з них щось там спитаєте? Як вам звітність? =) Тільки-от в ЖЕК ти не приходиш з годрдо піднятою головою господаря, який платить гроші і матиме право обирати іншого підрядника на той же вивіз сміття; в ЖЕК ти не приходиш, як на фірму, яке ТЕБЕ обслуговує і керівника якої ТИ в разі чого можеш звільнити. Прокиньтеся! Вам пропонують самим все зсередини налогодити, КЕРУВАТИ процесом, його контролювати, бачити всі нюанси і вдосконалювати хоч щодня. Це буде нарешті ПРОЗОРО. Адже кожну угоду-покупку узгоджуватимуть, це ж не буде кожні 2 тижні. Важко і баламутно буде лише на початку. Далі має стати легше. ЖЕКи - то все одно упирі, як на мене. Ні капремонтів не роблять, ні сантехніка адекватного прислати не можуть. Сміття в контейнерах гниє тижнями. Куди гроші йдуть, все одно не розбереш. Я лише погоджусь, що ОСББ - то біда для тих мешканців, які живуть в середовищі, де більшість сусідів алкоголіки, непрацюючі або немічні чи агресивні до нового пенсіонери, які пошкодують чи реально не мають грошей на лічильник опалення. У яких вже страшні борги за комуналку і платити вони не планують. Там таки біда. У моїх батьків так... А якщо ви всі такі адекватні і хороші, то від ОСББ лише виграєте. Ще й когось з сусідів працевлаштуєте =) А може, самі зголоситесь.
Татьяна Караман Показати IP 6 Червня 2016 23:58
Как мы боролись с ЖЭКом: http://ktm.mk.ua/%D0%B1%D0%BE%D1%80%D1%8C%D0%B1%D0%B0-%D1%81-%D0%B6%D0%B5%D0%BA%D0%BE%D0%BC/%D0%B1%D0%BE%D1%80%D1%8C%D0%B1%D0%B0-%D1%81-%D0%B6%D1%8D%D0%BA%D0%BE%D0%BC-%D1%87-1/

Додати коментар:

УВАГА! Користувач www.volynnews.com має розуміти, що коментування на сайті створені аж ніяк не для політичного піару чи антипіару, зведення особистих рахунків, комерційної реклами, образ, безпідставних звинувачень та інших некоректних і негідних речей. Утім коментарі – це не редакційні матеріали, не мають попередньої модерації, суб’єктивні повідомлення і можуть містити недостовірну інформацію.


Система Orphus