USD 38.80 39.10
  • USD 38.80 39.10
  • EUR 38.80 39.20
  • PLN 9.80 9.97

Луцькі велолюди - з чим їх «їдять». ФОТО. ВІДЕО

24 Травня 2013 19:00
Шостий рік поспіль Луцьком «проїдеться» Велодень-2013 з лицарями на велосипедах. Про ідею та зародження велофестивалю розказали члени Асоціації велосипедистів Луцька: її президент Дмитро Сандалов та активістка Тетяна Толкаченко, які у 2007 році вперше у Луцьку і в Україні організували велопробіг центральними вулицями міста.

Про плани: буде надзвичайне свято!

ВН: Ми вже знаємо, що «Велодень» розпочнеться традиційним велопробігом вулицями міста. Розкажіть, будь ласка, що чекає лучан далі, коли ви повернетесь із велопараду?

Дмитро: Насправді, це буде надзвичайне свято. Це буде зовсім не такий велодень, яким його уявляють, і яким він був раніше. Це буде грандіозне велосвято, присвячене Луцьку, як історичному, європейському, культурному та стародавньому місту. Тобто там будуть і лицарі, і дами у костюмах ХІІ століття, і змагання лучників, які будуть стріляти по мішенях, та лицарський турнір з метання списів. Це свято, в принципі, не тільки для велосипедистів, а й для всієї луцької спільноти.

ВН: Звичайно, це буде дуже цікаво. Я б теж хотіла подивитись на велолицарів, які їхатимуть на велосипеді, крутитимуть педалі та ще й триматимуть лук. Я б сказала, що це така незвичайна композиція.

Дмитро: Свято обіцяє бути класним і для дітей, і для батьків та для велосипедистів.

ВН: А які призи можна буде виграти?
Дмитро: Хай це лишиться таємницею, але ми сподіваємося на наших спонсорів, що призи будуть достойні.
ВН: Скільки людей ви очікуєте цього року на велопробігу?
Дмитро: Ми такого, звісно, не плануємо, але думаємо, що людей 500-800 буде однозначно.
ВН: То це будуть не тільки лучани чи й гості з інших міст?
Дмитро: Це тільки лучани, якщо будуть гості з інших міст, тоді буде ще більше.

Про ідею та учасників: інтернет-спільнота на велосипедах + велоспільнота, яка сидить в інтернеті

ВН: Розкажіть, будь ласка, коли і як саме зародилася ідея робити «Велодень» саме у Луцьку?
Дмитро: Я просто з’єднав Інтернет – спільноту, яка їздила на велосипедах і вело спільноту, яка сиділа в Інтернеті. Об’єднав дві категорії людей, зібрав всіх своїх знайомих і розповів про те, що такого-то числа вся Україна. Зокрема у Києві, хочуть провести велодень: «Давайте й ми в неділю проїдемось».

Мене підтримали. Вперше нас зібралося, незнайомих між собою людей, приблизно 30, які після цього дня стали друзями. Системний адміністратор став дружити з працівником міськради та продавцем магазину велотоварів – все перемішалося і всі зрозуміли, що велосипед об’єднує.

Щоб просто поїхати на природу, не важливо чи ти банкір, чи ти підприємець, чи ти системний адміністратор, який сидить у підвалі в серверній і крутить свої сервери. Ти можеш в будь-який момент кудись виїхати з близькими тобі людьми.


Авто vs велосипед

ВН: Тобто велосипед об’єднує людей так само, як музика, мистецтво та пісня. А чим відрізняється їзда на велосипеді від катання, наприклад, на мотоциклі? Можете порівняти відчуття?

Тетяна: Відчуття, певно – спільні, ця свобода, яку дає пересування не в коробці, а на відкритому, так би мовити, механізмі, мабуть – єдине спільне.

Різне те, що той рух, коли ти сам крутиш педалі і те, що це твоя дія, а не дія механізму. По-друге, це менш складний механізм, який менш залежний від пального, від майстерні.

Все-таки більше свободи дає велосипед, хоча більше потребує зусиль, але при тому це дуже корисно. Є різниця, звичайно, хоча задоволення там своє, тут – своє.

Діма: Разом з тим, є дуже багато місць, куди мотобайк не доїде. Там, де велосипед треба нести на руках, кілометрів за 20 до цього зупиниться мотоцикл. Дуже важко, наприклад, в походах у Криму, уявити щоб туди, куди ми їздили велосипедами, доїхав хтось мотоциклом. Там, навіть, вертоліт не сяде.

Важко підніматися 5 днів до якогось високогірного озера на висоту 1800 метрів, де побудеш лише один день, але який потім будеш згадувати ще багато років.
Екстремальна небезпека: є що згадати.


Дружба з іноземними велосипедистами

ВН: А чи приїжджають на велодні іноземці?
Діма: Луцьк - ласа цукерочка, яку треба загорнути в гарну обгортку і гарно продати, тоді до нас будуть їхати туристи. Поки у «Велодень» іноземців з нами не було.

Таня: Минулого року до нас заїжджав ремонтуватись німець, який їхав «своїм ходом» на «Євро 2012» у Одесу вболівати за своїх співвітчизників.

З інших міст гостей у нас теж не буває, бо вони, як правило, беруть участь у заїздах, які організовують у своїх містах. Тому ті учасники, які, як правило, беруть участь у вело параді - або лучани, або мешканці нашої області.

У 2009 році у нас проходив велофорум, на який ми запрошували поляків, які приїхали та брали участь у велофорумі та квесті. Декілька років поспіль ми проводимо денні, а іноді й нічні квести. Організовують їх ентузіасти.

Діма: Велоквести ми проводимо цілий рік, багато хто здивується, але навіть взимку у нас відбувались квести, навіть при -20, -30 – немає значення. Групи закутаних велосипедистів з термосами гарячого чаю їздили і шукати відгадки на завдання по всьому місту.


Домашнє завдання учасникам Велодня:
На завершення нашої розмови Діма і Таня нагадали про домашнє завдання для учасників «Велодня 2013».

Отож, варто: підготувати (взяти, позичити, пошити, зліпити, придбати) костюм на історичну тематику; адаптувати костюм під «потреби» велосипеда (закачати штанину, підв’язати плаття тощо); при можливості оформити велосипед під стиль костюма і доповнити це все логічним атрибутом (меч, лук, мушкет, корзина, музичний інструмент, робочий інструмент). Очікуємо побачити лицарів, прекрасних дам, козаків, дворян, селян, музик, князів/княгинь тощо.

Нагадаємо, згідно з програмою «Велодня 2013», збір учасників розпочнеться у неділю 26 травня о 09.30 на Театральному майдані Луцька.


Звідти колона рушить за маршрутом: Театральний майдан – вулиця Винниченка – проспект Перемоги – проспект Соборності – проспект Молоді – вулиця Відродження – вулиця Рівненська – проспект Волі – Театральний майдан. У «голові» колони рухатимуться велосипедисти у найбільш цікавих та яскравих костюмах.


Знайшли помилку? Виділіть текст і натисніть


Підписуйтесь на наш Telegram-канал, аби першими дізнаватись найактуальніші новини Волині, України та світу


Коментарів: 4
D Показати IP 25 Травня 2013 09:14
Бізнесмени, які продають велосипеди БЕЗПЛАТНО піарять свій бізнес за рахунок таких акцій?
анонімус до D Показати IP 25 Травня 2013 09:43
дозвольте нагадати, що Велодень заснований на чистому ентузіазмі. а якщо рекламують то це й навіть краще.
ВіталійН до D Показати IP 27 Травня 2013 18:34
І БЕЗУМОВНО знайдеться хтось , кому хть щось не сподобається.
Citizen Показати IP 25 Травня 2013 10:33
Супер, супер, менше членовозів з пятилітровими двигунами, котрі возять одну ж.пу, і більше байків!

Додати коментар:

УВАГА! Користувач www.volynnews.com має розуміти, що коментування на сайті створені аж ніяк не для політичного піару чи антипіару, зведення особистих рахунків, комерційної реклами, образ, безпідставних звинувачень та інших некоректних і негідних речей. Утім коментарі – це не редакційні матеріали, не мають попередньої модерації, суб’єктивні повідомлення і можуть містити недостовірну інформацію.


Система Orphus