USD 39.60 39.90
  • USD 39.60 39.90
  • EUR 39.65 40.00
  • PLN 9.75 9.94

Замість 8 грн – 37: газ подорожчав і бюджетним закладам Волині не вистачає 400 млн

6 Жовтня 2021 19:34
Напередодні старту опалювального сезону бюджетні заклади гарячково шукають кошти на оплату енергоносіїв, адже ціна на газ зросла до рекордних показників.

Ситуацію щодо початку опалювального сезону обговорили під час наради за участю голови ОДА Юрія Погуляйка та голови облради Григорія Недопада.

Як повідомив директор департаменту фінансів облдержадміністрації Ігор Никитюк, нині ціна газу для бюджетних установ уже значно зросла. Тож сьогодні в них є значні проблеми щодо укладання чи розірвання додаткових угод з постачальниками. Ця ситуація спровокує нестачу коштів на оплату газу. І в масштабах області до кінця року ця сума буде близько 400 мільйонів гривень.

«Ми підрахували приблизно незабезпеченість фінансами для оплати за енергоносії. Якщо ціна буде близько 37 тисяч гривень за тисячу кубометрів газу, то незабезпеченість складе 400 мільйонів. Більш точна цифра буде за кілька днів. Голови громад вже знають, що треба до такої ситуації готуватися», – повідомив він.

Читати ще: Нові ціни на газ спровокують сотні мільйонів боргів у бюджетних закладах Волині

З його слів, з Волині у Мінфін вже надіслали листи про незабезпеченість фінансами та відповіді поки що немає.

«Незабезпеченість була і за старими цінами. У зв’язку з цією ситуацією 21 мільйон дотації на обласний бюджет на початку листопада буде спрямовано», – резюмував він та відзначив: цих коштів, звісно, не вистачить. Додає занепокоєння і те, що область – на порозі ухвалення нового бюджету. Раніше Мінфін затвердив показники росту цін на енергоносії в межах 8% на 2022 рік, проте відповідно до нинішніх цін, ріст буде 250%.

Нагадаємо, ціни на газ у Європі б’ють усі рекорди. Як повідомляє Економічна правда, ф’ючерси на газ 5 жовтня встановили новий історичний рекорд – перевищивши позначку в 1400 дол за тисячу кубів (1427 доларів). Відповідно – зростають ціни на газ на українському ринку.

30 вересня Кабінет Міністрів, НАК «Нафтогаз України», Асоціація міст України і Палата місцевих влад Конгресу підписали Меморандум, згідно якого до кінця опалювального сезону тарифи на тепло та гарячу воду не зростатимуть. Так, ціна газу має становити 7,4 гривні за 1 кубічний метр для населення та 13,6 гривні за 1 кубічний метр для бюджетних установ.

Зокрема, в основі меморандуму є домовленість про те, що місцева влада не буде підвищувати тарифи на тепло і гарячу воду в цьому опалювальному сезоні порівняно із попереднім.

Проте не все так просто: постачальники газу переконують, що жодного механізму зниження ціни немає, а якщо вони самостійно це робитимуть – отримуватимуть колосальні збитки. Директор ТОВ «Волиньгаззбут» Микола Тищук розводить руками: ніхто не міг передбачити такого сценарію.

«На Волині 172 бюджетні організації, з них 154 працюють з ТОВ «Волиньгаззбут». Усі ми знаємо яка ціна на біржі – 37 тисяч за тисячу кубометрів, «Нафтогаз» також відпускає за цією ціною. Хоч і вони підписали меморандум щодо вартості газу по 13 гривень, але ніхто не прописав, який має бути механізм зниження ціни і де його взяти. Коли ми виходили на тендер, ніхто не міг передбачити таке різке зростання в 2,5 раза. А постачати по 8 гривень ми не можемо, бо будуть збитки», – переконує він.

Водночас Микола Тищук запевнив, що для населення ціна газу залишиться незмінною – 7,99 гривень за кубометр газу.

Голова Волинської обласної ради Григорій Недопад, своєю чергою, попросив газовиків трохи зачекати, мовляв, можливо механізм зниження ціни таки знайдуть. Адже видатки на покриття зростання ціни за газ для бюджетних установ (а це заклади освіти, медицини, культури) з 8 до 37 гривень за кубічний метр, непомірним тягарем ляжуть на обласний та місцеві бюджети.

«Газзбут не має механізму зниження ціни, а комунальні заклади не знають в якому напрямку далі рухатися, тож будемо писати листи. Ми розуміємо що за 9 днів почнеться опалювальний сезон. Давайте почекаємо який механізм зниження ціни буде, і не треба робити різких рухів: ми всі в одному човні», – переконаний він.

В таких умовах, резюмував голова облради, вже у найближчій перспективі комунальним закладам треба шукати альтернативу газу, в тому числі і з відновлювальних джерел енергії.

Водночас є питання й щодо боргів за транспортування газу. Зі слів керівника «Волиньгазу» Мирослава Короті, за доставку газу бюджетні організації боргують 1,3 мільйона гривень, населення – 9,8 мільйона, промислові підприємства – 10 мільйонів, а підприємства теплокомуненерго боргують 29,4 мільйона гривень.

Юлія МАЛЄЄВА
Знайшли помилку? Виділіть текст і натисніть


Підписуйтесь на наш Telegram-канал, аби першими дізнаватись найактуальніші новини Волині, України та світу


Коментарів: 16
БУХой АЛкаш Показати IP 6 Жовтня 2021 19:39
А міськрада теж залишиться без отоплення?
Анонім Показати IP 6 Жовтня 2021 20:24
Всего пару дней назад Зе-Офшорный и Шмы, что говорили? Меморандумы с областями кто подписывал? А народ проглотит и молча схавает… Вот так и живем…
Анонім Показати IP 6 Жовтня 2021 20:29
Можно как вариант покрышки жечь и греться? Нафиг этот газ.
дідо Показати IP 6 Жовтня 2021 20:39
нічого страшного,треба платити...менше показушних дитмайданчиків відкриють чи декілька разів заасфальтують одну ж вулицю.
Сергій Показати IP 6 Жовтня 2021 21:01
А нам пофіг ми і по 50гр.потянем,однаково ніхто платити не буде
Миротворець Показати IP 6 Жовтня 2021 21:23
У всьому Росія винна
Олег до Миротворець Показати IP 7 Жовтня 2021 07:49
Дятел, Януковича ще забув згадати
Олександр до Миротворець Показати IP 8 Жовтня 2021 10:04
Ну без спекуляції точно з її боку не обійшлося - хіба люди так не чинять, коли хочуть отримати прибуток? Питання в іншому. Чому люди скільки років нарікаючи на владу, самі нічого не роблять? Той хто дбає не на словах про свою сім'ю вже давно знайшов заміну і газу, і центральному опаленню, давно утеплив своє житло. І нам ваше здорожчання до одного місця. Справжній чоловік буде діяти, а не валятися на дивані та базікати, чому це не можна зробити та поливати брудом чергову владу.
До майдану залишаєть Показати IP 6 Жовтня 2021 21:49
2 місяці.
Олександр до До майдану залишаєть Показати IP 8 Жовтня 2021 10:14
Як людина не хоче брати відповідальність за себе і свою сім'ю, самому змінювати умови життя, то крім як скакати на майданах вона більше ні на що і не здатна. А після хорошого майдану знову рівень життя на деякий час різко піде вниз і знову ви приведете до влади нових егоїстів, яких потім будете так само і у тому ж звинувачувати. Тут до вас питання. Якщо ви, егоїсти, які лежете на дивані, самі для себе не хочете нічого зробити, то чому вибрані вами більш прудкі егоїсти прийшовши до влади будуть щось робити для вас. Скільки можна наступати на одні і ті ж самі граблі вже стільки років підряд, а самому нічого не робити? Просто сходити на вибори і покричати на майдані це далеко не те, що покращить рівень життя. Треба самому навчитися щось змінювати і працювати для себе, а потім навчитися допомогати оточуючим.
Правда Показати IP 6 Жовтня 2021 22:23
Якого вам ще тепла не хватає,нагрієтесь влітку...хухайте...
Катя Показати IP 7 Жовтня 2021 01:45
Ті зелені вискочки це неуки та брехуни!
Цитата Показати IP 7 Жовтня 2021 08:48
«Перше - тарифи на газ для населення є незмінними. У травні ми запустили річний продукт для людей, ціна протягом 12 місяців становить менше 8 грн. Незалежно від коливать на біржах, ціна лишається незмінною увесь опалювальний сезон, до кінця квітня 2022 року. У цей же час у Європі на біржах ціна перевищує 25 грн за кубометр. Друге - тарифи на тепло і гарячу воду незмінні. Ми забезпечили усі умови, аби підвищення тарифів не було, будемо на цьому наполягати. Житлово-комунальним господарством має займатися місцева влада. Саме тому тарифи на тепло і гарячу воду встановлюють органи місцевого самоврядування. Це правильна світова практика. Уряд формує стратегію, дає інструменти місцевій владі правильно реалізовувати цю стратегію на практиці. Саме так ми і зробили», - наголосив Прем'єр-міністр.
Олександр Показати IP 8 Жовтня 2021 09:57
В коментарях суцільна критика суцільних егоїстів, які складають всю відповідальність на владу, люди у якій є ще більшими егоїстами. І хочуть, щоб все було добре. Парадокс! Як може про тебе піклуватися чиновник, якому ти сто років не потрібен, якщо ти сам не хочеш, а лише ниєш критикуючи владу. Як економіст скажу, що влада і на місцях, і в центрі робить для людей набагато більше, ніж вони самі для себе, однак не без користі для самої влади (не для того туди йдуть егоїсти з роздутою манією величі, щоб тільки допомагати людям). Але замість того, щоб вимагати від когось зробити більше, ніж він може, краще б самі подбали про своє майбутнє. Газ - це завідомо кінечний ресурс, який виснажиться раніше за інші і прогнози ці були ще понад двадцять років тому. 15 років він невпинно дорожчає. І це ж треба бути такими безхребетними, щоб за цей час нічого не зробити для себе ж. Наприклад, багато моїх знайомих (і я в тому числі) оформили спочатку електроопалення, а потім щоб ще зменшити витрати встановили теплові насоси вода/вода (або повітря/повітря у багатоповерхівках). В Україні зараз повно виробників теплових насосів від ультра бюджетних, які виходять дешевше хорошого твердопаливного котла, до наддорогих. Хто ще більше хотів зекономити, то зробив його сам. Просто жах на що перетворився народ. Ледарі і нижчі блазні, які не можуть себе облаштувати. Особливо хотів би виділити чоловіків. Та і хіба це чоловік, який ниє і вимагає від когось чогось, а сам нічого не хоче зробити?
Карантинер до Олександр Показати IP 13 Жовтня 2021 04:31
Я спочатку подумав, що ти ведеш психологічну операцію проти народу в коментарях, аби не ставили вимоги до влади, як і належить в демократії, а були покірні, ніби овечки, лиш податки справно сплачували не маючи від того віддачі та законам підкорялись, не впливаючи на їх формування. Але в кінці виявилось, що ти просто рекламуєш кондиціонери,
Олександр до Карантинер Показати IP 13 Жовтня 2021 13:46
У мене тепличний бізнес. Кондиціонерами я не цікавлюсь, хіба що їх бу запчастинами у вигляді внутрішніх блоків для рівномірного обігріву теплиць замість радіаторів і фанкойлів. А щодо народу, то половина як мінімум - ледарі, які не заслуговують ні хорошого життя, ні хорошої влади.

Додати коментар:

УВАГА! Користувач www.volynnews.com має розуміти, що коментування на сайті створені аж ніяк не для політичного піару чи антипіару, зведення особистих рахунків, комерційної реклами, образ, безпідставних звинувачень та інших некоректних і негідних речей. Утім коментарі – це не редакційні матеріали, не мають попередньої модерації, суб’єктивні повідомлення і можуть містити недостовірну інформацію.


Система Orphus