USD 39.00 39.40
  • USD 39.00 39.40
  • EUR 39.25 39.70
  • PLN 9.76 9.95

Луцький біолог – про «екологію Альцгеймера»

22 Липня 2016 10:07
Питання існуючої та планованої вирубки дерев у Луцьку заполонило багато видань. При цьому з’явилася маса інформаційних спекуляцій. У деяких матеріалах журналісти намагаються підняти екологічні питання та з’ясувати, яким чином позначиться вирубка на естетиці міста та здоров’ї лучан. Інші ЗМІ роблять акцент на потребі у реконструкціях, вдосконаленні, задля яких можна пожертвувати кількома сотнями дерев.

З огляду на це, стала цікавою думка фахового біолога Лева Фоменка, - пише ВолиньTimes.

- Пане Леве, прокоментуйте, будь ласка, в цілому, наскільки є потреба у вирубці і які наслідки для здоров’я населення вона може мати?

- Потреби у вирубці дерев взагалі не може існувати апріорі. Є потреба у видаленні старих, невиліковних дерев або аварійно-небезпечних. Таких на вулицях міста або у дворах дуже небагато. Їх більше у зелених масивах — парки, сквери, «ботанічний сад», меморіал і т.д.

А винищувати вже гарно розвинені дерева на вулицях міста — це справжній злочин. Так, ці дерева, звичайно, не дають стільки кисню, щоб уся вулиця ним дихала. Але, крім того, дерева виконують багато інших функцій – естетичну, створюють тінь, є поглиначами шкідливих викидів, навіть елементарно механічним бар’єром від пилу і вихлопних газів. Крім того, дерева є «будинками» для багатьох птахів, які активно винищують шкідників (комах, гризунів) і просто гарно співають.

А щодо здоров’я, то можу сказати, що хоч я не лікар, та впевнений – якщо люди не стануть всі разом на захист міста проти цього безчинства і не покажуть, хто в місті справжній господар, то я буду мати всі підстави вважати, що обговорювана нами проблема вже вплинула на здоров’я лучан. На психічне, як мінімум.

- А тепер давайте торкнемося питання окремих вулиць. До прикладу, Лесі Українки. Головний еколог міста зазначає, що дерева, які там ростуть, є старими, тож існує доцільність їх заміни. Як Ви оцінюєте стан лип та чи вважаєте обґрунтованими слова чиновника?

- По-перше, я всього пару днів тому нарешті побачив, як виглядає головний еколог міста. До цього щось його не було ані видно, ані чути.

По-друге, за деревами в місті ніхто ніколи не доглядав. Більше того, їх навмисне щорічно травмують, завдаючи їм шоку. Непрофесійно, варварськи обрізають, не боряться зі шкідниками цих дерев, з хворобами.

ЧИТАТИ ЩЕ: ЛУЦЬК У БИТВІ ЗА ЗБЕРЕЖЕННЯ ЗЕЛЕНИХ НАСАДЖЕНЬ: ЛЮДИ ПРОТИ МЕРІЇ

Взагалі ситуація виглядає, як цілеспрямоване винищення дерев – доказів цьому вистачає на вулицях міста. Переважну більшість хворих дерев в місті можна вилікувати та привести до необхідного стану. Не за рік, звичайно, але можна, якщо поставитися до цього професійно та по-господарськи. Як до свого особистого.

Тому слова чиновника вважаю підтвердженням того, що він не має жодних підстав обіймати свою посаду.

ЧИТАТИ ДЕТАЛЬНІШЕ: КРОНУВАННЯ В ЛУЦЬКУ: РІЗНІ ЦИФРИ, А ЕСТЕТИКА ТА ЗАТІНОК НА ДРУГОМУ ПЛАНІ

- Часто, говорячи про потребу вирубки лип, учасники дискусій зазначають, що дерево є алергеном. Ви вважаєте цей аргумент вагомим чи спекулятивним та чому?

- Липи є набагато меншим алергеном, ніж автомобільні вихлопні гази. Набагато меншим, ніж викурена цигарка. Цей аргумент — повна маячня.

- Нещодавно Анатолій Гламазда зазначив, що на набережній Стиру планується вирубка близько 360 дерев, 70 з яких лежать у воді. При цьому доцільність такого «розчищення» берегу пояснюється тим, що начебто Стир стане судноплавним. Що Ви можете сказати як біолог відносно таких тверджень?

- Цікаво, що це взагалі за судноплавство буде? Стир обмілів – настільки, що дуже просто можна натрапити на глибинну бомбу – «ехо війни», так би мовити. Взагалі, коли мова про судноплавство, хотілось би конкретики.

Дерева з води дійсно треба діставати. Скільки таких, сказати не можу, але порахувати неважко. Скільки там тої Набережної? Кілометри півтора. Через кожні 200 метрів дерево? Треба глянути, це не важко.

Але як залежать успіхи у судноплавстві від ще майже трьох сотень дерев, я не уявляю. Нехай спочатку русло підготують до судноплавства, щоб громада побачила, що це не чергова брехня. А так розчистка узбережжя, імовірно, стане ще одним майданчиком під різного роду «розливайки» та «продавайки».

- Наскільки можна зрозуміти з Ваших слів, питання екології у Луцьку дійсно стоїть гостро. Що, на Ваш погляд, слід зробити для реального покращення ситуації та як проводити потрібні реконструкції та модернізацію міста без шкоди для природи?

- Усе просто – не треба винищувати те, що є, а варто прикласти всі зусилля для його збереження та відновлення. Це можливо. Першим кроком для цього має бути звільнення всіх некомпетентних осіб, а їм на заміну мають прийти професіонали. З амбіціями – ентузіасти, якщо бажаєте. Такі теж є.

Працювати безпосередньо з рослинами мають не лісоруби, що дрова пиляти вміють, а люди, які мають знання та навики у цих видах робіт. Це мають бути люди, які знаються на особливостях росту та розвитку тих чи інших рослин, на їх фізіології. Садівники, грубо кажучи.

А проектами озеленення повинні займатись молоді креативні ландшафтники, а не пенсіонери, які не соромляться писати дурниці в офіційних зверненнях. Адже поки що, коли вони озвучують свої проекти, асоціативно приходить на згадку прізвище ще одного старого – Альцгеймера...
Знайшли помилку? Виділіть текст і натисніть


Підписуйтесь на наш Telegram-канал, аби першими дізнаватись найактуальніші новини Волині, України та світу


Коментарів: 2
kEXFYRF Показати IP 22 Липня 2016 10:42
Пр.Волі 29 , в дворі на дитячому майданчику над пісочницею стоїть гниле дерево з величезним дуплом . яке неможливо добитися щоб зрізали , бо екологія не дозволяє! А коли завалиться на дітей - будуть шукати винних! Звернення мешканців не мають ніякої реакціїї. А 600 дерев зріжуть і гроші на це найдуться , а чи зріжуть чи ні , чи 600 чи 200 - схема відмивання державних коштів!
Анонім Показати IP 23 Липня 2016 17:38
Спасибо ВН за публикацию профессионального и внятного комментария.

Додати коментар:

УВАГА! Користувач www.volynnews.com має розуміти, що коментування на сайті створені аж ніяк не для політичного піару чи антипіару, зведення особистих рахунків, комерційної реклами, образ, безпідставних звинувачень та інших некоректних і негідних речей. Утім коментарі – це не редакційні матеріали, не мають попередньої модерації, суб’єктивні повідомлення і можуть містити недостовірну інформацію.


Система Orphus