USD 39.50 39.80
  • USD 39.50 39.80
  • EUR 39.60 39.90
  • PLN 9.72 9.93

Луцький лікар розповів про правила надання невідкладної допомоги

17 Березня 2022 22:47
Зважаючи на ситуацію в країні, кожен повинен знати, як допомогти собі й іншим у разі надзвичайної ситуації. Зокрема, в плані надання медичної допомоги до приїзду кваліфікованих медиків.

Луцький лікар Олег Яковенко розповів про основні правила надання першої невідкладної допомоги, йдеться у сюжеті ТРК «Аверс».

Зокрема, він наголосив: у кожного повинна бути під рукою аптечка для надання невідкладної допомоги та ліки, які ви постійно приймаєте.

Найперше, зазначає Олег Яковенко, у критичній ситуації потрібно опанувати себе, не піддаватися паніці, максимально мобілізуватися і допомогти тим, хто поруч.

«Якщо біля вас одна людина – ви допомагаєте одному, якщо є декілька постраждалих – ви рушаєте від людини до людини, але починаєте надавати допомогу тим, хто ближче до вас. У першу чергу треба оцінити стан пацієнта. Чи людина при свідомості, говорить чи ні, чи контактує з вами, перевірити дихання і пульс. Наступний крок – перфузія або симптом білої плями. Тримаєте, наприклад, палець 5 секунд і відпускаєте. Якщо біла пляма за 2 секунди стає червоною – це добре, якщо залишається білою, отже порушене кровопостачання», – наголосив медик.

В першу чергу люди помирають від кровотеч, зазначає Олег Яковенко. Якщо у постраждалого незначна травма або перелом, у нього є час. Якщо ж триває артеріальна кровотеча (світла кров, яка пульсує під тиском) – її треба терміново зупинити. Рани повинні бути закриті від вторинного інфікування та бруду.

Також під час військових дій частими є опіки. У такому разі їх не треба нічим мастити, а просто змити водою і зняти палаючий одяг. Потім ушкоджену ділянку до прибуття хворих треба перебинтувати або прикрити чистою ганчіркою.
Знайшли помилку? Виділіть текст і натисніть


Підписуйтесь на наш Telegram-канал, аби першими дізнаватись найактуальніші новини Волині, України та світу


Коментарів: 0

Додати коментар:

УВАГА! Користувач www.volynnews.com має розуміти, що коментування на сайті створені аж ніяк не для політичного піару чи антипіару, зведення особистих рахунків, комерційної реклами, образ, безпідставних звинувачень та інших некоректних і негідних речей. Утім коментарі – це не редакційні матеріали, не мають попередньої модерації, суб’єктивні повідомлення і можуть містити недостовірну інформацію.


Система Orphus