USD 39.55 39.84
  • USD 39.55 39.84
  • EUR 39.65 40.00
  • PLN 9.75 9.90

Луцький «лісоповал» чи очищення парку?

2 Квітня 2015 18:36
468 дерев мали вирубати у Центральному парку культури і відпочинку імені Лесі Українки до 1 квітня. Насадження перебувають у незадовільному стані, тому потребують вирубки, - так вирішила спеціально створена комісія міської ради. До слова, таке санітарне очищення в парку відбувається вже не перший рік, втім його результати у багатьох викликають більше питань, аніж захоплення. Так, парк «посвітлішав», втім чи надовго? Про це йдеться в матеріалі Хронік Любарта.

Без сумніву, проводити санітарне очищення дерев у парку варто. Експертом бути не потрібно, аби побачити, що багато рослин заражені омелою, сухі, а деякі ділянки й узагалі нагадують справжні джунглі. Тут не те, що прогулюватися годі, а навіть пройти через чагарники – завдання не з легких. Хоча чимало лучан, напевно, уявляли, яким в ідеалі може бути парк: з чистими газонами, рівномірно посадженими деревами, доглянутим пляжем та різноманіттям розваг. Нині ж у міському Центральному парку пристойний вигляд має хіба що головна алея та території, які орендують підприємці.

НА ВЛАСНІ ОЧІ

Аби побачити на власні очі, як відбувається вирізка, ХЛ 19 березня відгукнулися на пропозицію депутата міської ради Павла Данильчука прогулятися парком. Маршрут обрали від замку Любарта до спорткомплексу «Спартак». Обранець пояснює: на його думку, це могло би бути вихідною точкою туристичного маршруту, який можна було б поєднати з парком. До слова, побачити, як відбувається вирубка, депутат запрошував через соцмережі й міських чиновників, втім ніхто інтересу не виявив.

Одразу ж біля замку впадають у вічі стихійні сміттєзвалища, повалені дерева та імпровізовані городи. Це те, каже депутат, що бачить турист. Уже за кілька десятків метрів від замку видно, як вирізають дерева в парку. Працівники кажуть, що просто виконують свою роботу та усі питання просять адресувати до міської влади. Виконавці представляються працівниками КП «Парки та сквери Луцька» й підприємця Бойка.

«Вирубка відбувається якось незрозуміло. Суцільно вирізують деякі ділянки. Ясно, що вони захаращені. Відбувається вирізка на території всього парку, десь більше, десь менше. Територію біля Старого ринку перетворили на суцільний лісоповал. Яка буде їх подальша доля?» – розмірковує Данильчук.

Дрібні гілки просто спалюють, великі поліна залишають та вантажать. До слова, спалювання трави й гілок заборонено законодавством. Тим паче, у зеленій, санітарних зонах, або ще гірше – в орнітологічному заказнику «Пташиний гай». Міські чиновники неодноразово публічно закликають лучан не порушувати законодавство, а самі це покривають?

І справді, що ближче до центральної алеї, то більше дерев залишаються незрубаними. А ось що далі вглиб – самі пні. Подібну картину можна було ще рік тому бачити на території біля спорткомплексу «Спартак».

Нині тут замість дерев – одні чагарники, а влітку, якщо не зміниться ситуація, буде ще й височезна трава. До слова, деякі насадження, які заражені омелою, або ж цілковито сухі, залишаються на місці. Назріває питання: кому потрібна така очистка і чи приносить вона користь лучанам?

«Території, які вирізають суцільно від деревини, – заростають. Якщо вже щось вирізати, треба мати план: який вигляд матиме ця територія в подальшому. Підходи дуже совкові, незрозумілі. Немає якоїсь плановості у вирубці дерев», – каже обранець.

Нині він підготував депутатський запит до прокуратури Волинської області, аби провести перевірку законності вирубки дерев та екологічний і санітарний стан території біля «Спартака».

ЗРУБАТИ ПІВТИСЯЧІ

У міській раді в відповіді на запит ХЛ повідомляють, що вирубка відбувається на підставі рішення постійної комісії, яка обстежувала територію в жовтні 2014 року.

Очолює цю комісію заступник міського голови Лариса Соколовська, заступник – начальник відділу екології міської ради Анатолій Гламазда, секретарем зазначений начальник управління ЖКГ департаменту житлово-комунального господарства Антон Кальков. Серед членів два депутати міської ради: Євгеній Ткачук (група «Рідне місто»), Артур Василевський (фракція «Батьківщина», заступник директора ДКП «Луцьктепло»), представники КП «Зелене господарство» і КП «Парки та сквери м. Луцька», управління містобудування та архітектури, Державної екоінспекції, Луцького спецкомбінату, товариства охорони природи, відділу земельних відносин.

Зокрема, згідно з актом від 6 жовтня 2014 року, комісія ухвалила рішення видалити 468 дерев, які перебувають у незадовільному стані в п’яти умовних секторах Центрального парку (на фото знизу). Серед них 351 клен, 66 ясенів, 21 ялина, 17 верб та 8 тополь. При цьому вік більшості дерев сягає 60-70 років. Серед них були і 90-річні клени з діаметром 100-120 см. Окрім цього, згідно з копією акта обстеження зрізуванню підлягає 1270 самосійних та порослевих насаджень.



Ордер на видалення надали комунальному підприємству «Парки та сквери м. Луцька». Очистити територію підприємство мало до 31 грудня минулого року. Втім йому вдалося очистити лише частину дерев, а саме 237. Тому 23 січня вже нинішнього року видано новий ордер на видалення дерев, які підлягали рубці, але лишилися незрізаними у зв’язку зі складними погодними умовами. Тому до 1 квітня мали зрізати ще 159 кленів, 36 ясенів, 17 ялин, 11 верб, 6 тополь та 2 липи.

ЦІКАВА АРИФМЕТИКА

В акті комісії зазначено, що сплата відновної вартості зелених насаджень не проводиться. Члени комісії таке рішення аргументують дією постанови Кабінету Міністрів України від 1 серпня 2006 року № 1045, яка регулює порядок видалення зелених насаджень.

Справді, нормативний акт передбачає, що сплата відновної вартості зелених насаджень не проводиться у разі знесення аварійних, сухостійних і фаутних дерев, а також самосійних і порослевих дерев з діаметром кореневої шийки не більш як п’ять сантиметрів та досягнення деревом вікової межі. (До слова, в копії акта обстежень зелених насаджень, який надіслала міська рада, діаметр стовбура самосівних та порослих дерев сягає 6-12 см).

Втім цей же порядок передбачає, що у разі знесення аварійних, сухостійних і фаутних дерев (заражених омелою) комісія має з’ясувати причину набуття ними такого стану, про що зазначається в складеному комісією акті. Окрім цього, порядок не заперечує визначення відновної вартості зелених насаджень. Втім таких даних у документі не зазначено. Законно це чи ні, вочевидь мають визначати компетентні органи.



ХЛ у запиті поцікавилися, хто ж здійснює вирубку дерев та на яких умовах. Виявляється, схема нагадує бартерні умови та підкріплена рішенням виконавчого комітету.

«З метою економії бюджетних коштів на видалення уражених омелою, сухостійних та аварійних дерев, рішенням виконавчого комітету міської ради від 21.11.2012 «Про захист зелених насаджень від омели білої» дозволено балансоутримувачам об’єктів благоустрою міської комунальної власності на підставі ордера на видалення зелених насаджень, отриманого у встановленому порядку, залучати до видалення таких дерев підприємства, установи, організації, приватних підприємців, з компенсацією їх витрат за рахунок видаленої деревини».

Тобто на бартерних умовах мали вирізати дерева, заражені омелою. Втім акт комісії не ілюструє, які з дерев були фаутні, а які старі чи сухостійні.

У мерії повідомили, що до робіт із видалення дерев КП «Парки та сквери м. Луцька» залучено ПП «Ампер-3» з компенсацією їх витрат на проведення робіт з деревиною, що утворилася при знесенні дерев у секторах 2, 3, 4 та 5. Згідно з даними Єдиного державного реєстру, підприємство заснував Бойко Ігор Антонович. Компанія заготовляє ліс, провадить будівельні, столярні роботи.

Начальник відділу екології міської ради Анатолій Гламазда пояснює, що з підприємством міська рада працює вже не перший рік. Утім від інших партнерів не відмовлялася.

«Будь-хто може бути, заперечень немає. Було рішення виконкому і дозволяли будь-якому підприємству. А чого воно? Деревина там неякісна, а підприємство переробляє, тому воно їм підходить, тому й уклало угоду і забирає деревину. Більше претендентів не було. Уже років півтора-два ми з ним співпрацюємо. Ми думали, що, можливо, комунальні підприємства будуть працювати, можливо, жеки, втім ніхто не хоче, бо там робота невдячна. Добре, що хоч хтось візьметься й почистить парк. І так там затрати не вартують тої деревини», – зазначає Гламазда.

Одначе постає логічне питання: чи справді вартість деревини дорівнює вартості робіт та як дізнатися про це, якщо, судячи з документів, які надала міська рада, оцінку ніхто не проводив? Зважаючи на зростання ціни на газ, перехід комунальних закладів на твердопаливні котли – питання більш ніж доцільне. Та й навіщо наймати сторонню компанію, якщо є власне комунальне підприємство?

До слова, в секторі 1 видалення дерев проводило саме КП «Парки та сквери м. Луцька», яке скеровувало отриману деревину для забезпечення одиноких, малозабезпечених лучан, сімей загиблих військовослужбовців, а також на власні потреби.

***

Останню масову висадку проводили в березні 2014 року, коли в трьох секторах було висаджено 2550 великомірних саджанців ясена, вільхи, беріз, ялини, сосни, червоного дуба, тополі, липи, акації, верби та горобини. Окрім цього, висадили 100 кущів бузку. У період з жовтня 2014-го до березня 2015 року на території парку молоді дерева не висаджували. Чи будуть підсаджувати дерева на місці вирубаних, поки що відповіді немає.

Тетяна ГРІШИНА
Знайшли помилку? Виділіть текст і натисніть


Підписуйтесь на наш Telegram-канал, аби першими дізнаватись найактуальніші новини Волині, України та світу


Коментарів: 14
.!. Показати IP 2 Квітня 2015 18:48
машину дров з парку продавали за 1300 грн. От і вся казка!
Отто Показати IP 2 Квітня 2015 18:48
Данильчук вже почав передвиборну гонку. Вже накерував і у "Національному альянсі" і у "Правому секторі", встиг побувати у лавах декількох політичних партій, звідусіль його вдало поперли. Тепер мабуть готується до вступу у "Партію зелених"? Молодо - зелено.
з парку Показати IP 2 Квітня 2015 19:01
Данильчук - спец широкого профілю. Він і в деревах знає. Немає вже за що вчепитись, скрізь спробував себе. Вичерпався.
Андрій Показати IP 2 Квітня 2015 19:20
Дерева зрубують, мабуть будуть парк забудовувати девятиетажками так як біля готелю "Світязь", там таке ж болото як і в парку. А як вам така ідея: перенести Старий ринок на місце парку до вулиць Кривий вал і Градний узвіз, а територію ринку забудувати стилізовано під старе місто, але мусово електропідстанцію перенести, бо псує краєвид замку.
Патріот Показати IP 2 Квітня 2015 20:17
Данильчука ще на огороди загнати він має практику,в Маневих здобув,буде розказувати селянам скільки органічних добрив добавляти . Нехай за такі речі в міські раді бореться,але ж там ніхто його імя і чути не захоче, а тут Данильчук з уст журналістів не сходить.Та й люди його згадують але при цьому аба нецензурно лаються або бовчать щоб в піст не грішити)))
Чемпіон Показати IP 2 Квітня 2015 21:48
Та правильно роблять, що розчищають парк. Там багато старих і аварійних дерев. Багато заражені омелою. Нині їх видаляють, а потім там посадять молоді. Така практика у парку не один рік. Очистять, буде світло і гарно. А ви зразу шум робите, що дерева валять. не чистили парк, всі були невдоволені. Чистять - знов невдоволені. Люди, майте совість.
Веселун Показати IP 2 Квітня 2015 21:51
Розчистять парк від старих дерев. А що ви хотіли, щоб їх пообрізали так як кілька років тому на дамбі біля Стиру. Тоді "великі діячі" Осіпов і Бондарук боролися з омелою і після цього залишгилися від дерев одні стовбури, які всохли. Так що це кращі кроки, ніж їхні геніальні ініціативи
Мася Показати IP 2 Квітня 2015 21:56
Парк продовжують приводити у належний стан. Ні при Кривицькому, ні при Шибі нікому до нього діла не було. Там вже були справжні джунглі. А Романюк обіцяв і таки продовжує наводити лад там. Вже скільки нових дерев висадили, почистили канали з часом сподіваємося там буде справжній порядок
Лариса Показати IP 2 Квітня 2015 23:29
Дуже добре, що вирубують хворі і зайві дерева. Сподіваюсь, що влітку періодично викошуватимуть кропиву та інші бур"яни. Ще б канави почистили!
Андрій Показати IP 3 Квітня 2015 07:57
1. Розчищати потрібно. Та розумно і законно (це вже нехай компетентні органи перевіряють роботу комісії). 2. Те що палять - правда. Не перший раз долав там з донькою димову завісу. Хоча недалеко (біля головного корпусу університету) обласна екологія - їм по... барабану. Цивілізована держава... Все для покращення життя...
Лучанин до Андрій Показати IP 3 Квітня 2015 08:06
1. От що каже еколог-начальник http://www.volynnews.com/news/society/hnidavske-boloto-znovu-namahalysia-pidpalyly/. Паліїв тоді не знайшли))). Так вийдіть у парк через дорогу - там точно знайдете. Чи дупи до крісел прилипли? 2. http://www.volynnews.com/news/economics/volynski-ekolohy-prosiat-50-tysiach-na-reydy/ - а тут він просить 50 тис. на рейди по підпалам. Сміх і гріх). 50 тис. щоб у парк виїзджати (виходити)? Не бачим що під ногами робиться. Соромно...
Лана Показати IP 3 Квітня 2015 12:14
При дорогах краще почистили б від мертвих дерев і самонасаджених кущів.
свидомий Показати IP 5 Квітня 2015 00:04
хай всезнайко данильчук збере своих прихильникив яки визьмуть в руки бензопилки и грабли та наведе порядок бо язиком пи...ти не мишки носити а дрова розвезуть малозабезпеченим що використовують пичне опалення чи вони тильки бити викна кидати каминня и палити примищення для гарнои картинки вмиють я особисто биля свого будинку щотижня прибираю територию сам а не приводжу туди журналистив не тикаю пальцями и не шукаю краиних доречи смитить найбильше молоде "европейське" поколиння а за "совдепу" якщо данильчуку не розповив його батько комунист голова сильськои ради с. Торговиця якраз у всьому була плановисть и порядок до якого привчали з дитинства на всих ривнях
старий ПС Показати IP 6 Квітня 2015 09:07
паша.Рік назад ти запитував про зрізання дерев у парку .Присилав перевірку ПС на фірму та у міську раду .Міліція перевірку провела.Ну невже нормальна людина може собі уявити що в ПАРКУ роблять шкоду деревам на очах екологів міліціонерів працівників міськоі ради.Вони в парку щ одня.паша розберись сам що і чому ролять з деревами.Вибачись перед тими кому знову клопіт даремний створюєш .Знайди собі заняття де ти щось тямиш.

Додати коментар:

УВАГА! Користувач www.volynnews.com має розуміти, що коментування на сайті створені аж ніяк не для політичного піару чи антипіару, зведення особистих рахунків, комерційної реклами, образ, безпідставних звинувачень та інших некоректних і негідних речей. Утім коментарі – це не редакційні матеріали, не мають попередньої модерації, суб’єктивні повідомлення і можуть містити недостовірну інформацію.


Система Orphus