USD 39.73 40.00
  • USD 39.73 40.00
  • EUR 39.70 40.00
  • PLN 9.76 9.92

Львів'янка, яка створила унікальний блог про бізнес в Instagram, їде до Луцька

27 Лютого 2018 09:00
Бізнес в соцмережах лише набирає обертів. Унікальна аудиторія Facebook та Instagram в Україні на початок 2018 року досягла 20 мільйонів користувачів.

Всього ж у Facebook зареєстровано 2 мільярди аккаунтів, в Instagram - 1.1 мільярда.

За таких умов не дивно, що бізнес іде в соцмережі, блогерство - на піку популярності, і що перший, що другі хочуть стати успішними.

SMM, або маркетинг в соціальних мережах, - це якраз про той успіх. І в Україні про нього пише львів'янка Яна Іванова. Дівчина створила унікальний проект, експертний блог @instablog_secrets, читачами якого вже за півроку стали 70 000 осіб.



Ми поспілкувалися з Яною, щоб розібратися, як соцмережі стали майданчиком для самореалізації та бізнесу. До слова, Яна вже цієї суботи планує відвідати Луцьк.

Отож, Яно, почнемо з суті. Бізнес в Instagram. Він про що?

Інстаграм - це не онлайн-магазин, барахолка чи простий сайт. Це соцмережа. Люди приходять сюди не купувати, а відпочити, подивитись на інших, показати себе.

Закономірно, що туди, де скупчується велика кількість платоспроможної аудиторії, проникає бізнес. Так і сталося.

Користувачі бачать гарні картинки і в них включається дзвіночок "я теж таке хочу". Є попит - є пропозиція. Так і з'являються комерційні сторінки.

Абсолютно передбачувано, магазини почали замовляти рекламу у блогерів - тих, за ким люди стежать, з кого роблять кумирів, чиїй думці довіряють.

Ці читачі того чи іншого блогера - це цільова аудиторія комерційних сторінок, їхні потенційні клієнти.

Якщо по-простому, магазини продають товар, блогери - рекламу.

Чому Instagram? Чому SMM, а не лайфстайл, який - найпопулярніший?

Тому що ВК шалено втрачав популярність, з ФБ я не здружилася з самого початку, а Інстаграм в Україні тільки набирав оберти. Щоб стати успішним lifestyle блогером, треба мати дійсно цікаве "лайф" і "стайл", який запам'ятовується. Ну і фотораба, котрий буде робити вдалі кадри (сміється, - ред.). Я реально оцінила свої можливості, сильні і слабкі сторони, і почала займатися тим, що у мене виходить найкраще.

Твій блог - він про що?

Він про те, як завдяки одній соцмережі, одному каналу стати лідером думок або продавати (товари/послуги) та заробляти достойні гроші. Я пишу про те, з чого почати, як позиціонуватись, як писати тексти і робити фото, ділюсь цікавими кейсами, - і все це з власного досвіду. А ще, кажуть люди, я мотивую і надихаю (знову усмішка, - ред.)

Ти ж не лише експерт, а ще й інстамама. З чого почалася Твоя історія інстадіви?

Інстадіва - це дуже голосно сказано, не вважаю, що слово підібрано вдало.

Скажу відверто - все почалося з бажання заробити. Я розуміла, що, маючи дитину, офісна робота по 9 годин - це точно не мій варіант.



Декрет відсіяв значну частину людей, з якими я спілкувалася. Інстаграм став ідеальним рішенням: я могла самовиражатись, заводити нові знайомства, спілкуватися з близькими мені по духу людьми. А в довгостроковій перспективі - розвинути блог і монетизувати його за рахунок продажу реклами.

За півроку з нуля я зібрала 7 200 підписників.

В якийсь момент ведення блогу стало займати надто багато часу, тема материнства почала набридати і вичерпувати себе. Я розуміла, що потрібно або кардинально щось міняти і робити ривок, або шукати себе в іншому. Так і з'явився @instablog_secrets.

Перед декретом і всією цією історією з соцмережами, ти працювала тоді ще в MTS, який нині - Vodafone, в колцентрі. Потім якийсь час займалася рекламними проектами, піарменеджментом. Повертатися плануєш?

Рік я працювала в медіа-холдингу, який займався продажем реклами на 8 радіостанціях Львова. Придумувала сценарії роликів, деколи їх озвучувала, шукала клієнтів і планувала рекламні кампанії. Згодом півроку працювала в рекламному агентстві. Ми були посередниками і надавали весь спектр послуг - від поліграфії до реклами на ТБ. Пізніше 3 роки я працювала в Vodafone, звідки і пішла в декрет.

Повертатись не планую, тому що я знайшла справу, від якої кайфую і яка приносить дохід. Я сама собі начальник і це - неймовірна свобода.



Яно, звідки знання про те, про що пишеш, бо ж за освітою Ти - економіст.

Моя економічна освіта дуже помічна в теперішній роботі. Інстаграм - це не тільки натхнення і гарна картинка, а ще й алгоритми, статистика, аналіз ефективності реклами і т.д.

Інформацію черпаю з іноземних джерел, закритих чатів в Телеграмі, пройшла плюс-мінус 15 різних платних курсів.

Водночас, найцінніші знання - з практики. Інстаграм дуже швидко змінюється. Те, що працювало сьогодні, завтра може бути неактуальним. Будь-яку теорію потрібно перевіряти, чим я і займаюся.

Поділися кейсами своїх клієнтів: скільки можна заробляти в Instagram, а) якщо Ти - блогер і б) якщо Ти - магазин

Це питання із розряду "за скільки можна продати машину?". Все відносно. Можна провалитися і не заробляти нічого, а можна щомісяця отримувати декілька десятків тисяч долларів.



Як виглядає робочий день блогера?

Всі блогери різні і у кожного робочий день виглядає по-різному і триває теж. Якщо конкретно про мене, то більшу частину дня я займаюся дитиною. Паралельно можу відповідати в дірект (особисті повідомлення в Instagram, - прим. ред.) чи робити якусь іншу рутинну роботу. Мій робочий час - це обідній сон доці і глибокий вечір - з 21 і до 2-3 ночі.

Саме тоді пишуться пости і генеруються нові ідеї.



Що в тренді в соцмережах?

В тренді спражність, відкритість, щирість, взаємодія з читачами, формування їхньої довіри і лояльності. Якщо говорити мовою інструментів - це відеоформат, створення і укріплення особистого бренду, нестандартні форми взаємодії, унікальний контент. Якщо раніше велика увага приділялася кількості аудиторії, то зараз на першому місці її якість, тобто рівень залученості в контент, який створюється. % продажів через соцмережі постійно збільшується. Вплив блогерів і масштаби проектів з ними будуть тільки рости.

Якби я тільки реєструвала сторінку і хотіла на ній заробляти, яку б сферу Ти порадила?

Все дуже суб'єктивно, у кожного свої таланти. Якщо говорити про попит, то професійних smm-спеціалістів направду бракує.

Ще якісь поради блогерам-початківцям, окрім як стежити за Твоїм аккаунтом і інформативними постами?

Працювати, вдосконалюватися, не стояти на місці. Пробувати, експериментувати, бути кращим за себе вчорашнього.

Розмовляла: Марічка КУЛІШ (instagram - @marichkakulish)
Знайшли помилку? Виділіть текст і натисніть


Підписуйтесь на наш Telegram-канал, аби першими дізнаватись найактуальніші новини Волині, України та світу


Коментарів: 5
Сеня Показати IP 27 Лютого 2018 10:29
Понти
Клава Показати IP 27 Лютого 2018 15:43
І в чому унікальність? Хіба вона перш? Таких блогерів вже ого-го.
Анна до Клава Показати IP 27 Лютого 2018 20:16
В Росії багато, а в Україні вона ніби перша зараз
Vozniyk Nata Показати IP 28 Лютого 2018 18:53
A щось краще не могла придумати
Валерій Показати IP 30 Листопада 2022 11:30
Чудова стаття. Дізнався багато чого нового про Інстаграм і про те, як тут можна заробляти. Ваші поради, дуже корисні. До речі, недавно прочитав класну статтю: https://valerchik.top/soczialni-merezhi/yak-staty-blogerom-v-instagrami/, яка чудово допонить цю. Із неї дізнався, Що потрібно, щоб стати блогером в Інстаграмі; 4 питання, які потрібно собі поставити перед стартом блогу; 15 простих кроків як стати блогером в Інстаграмі; Як стати успішним блогером в Інстаграмі; Як уникнути помилок!

Додати коментар:

УВАГА! Користувач www.volynnews.com має розуміти, що коментування на сайті створені аж ніяк не для політичного піару чи антипіару, зведення особистих рахунків, комерційної реклами, образ, безпідставних звинувачень та інших некоректних і негідних речей. Утім коментарі – це не редакційні матеріали, не мають попередньої модерації, суб’єктивні повідомлення і можуть містити недостовірну інформацію.


Система Orphus