USD 39.40 39.70
  • USD 39.40 39.70
  • EUR 39.55 40.00
  • PLN 9.70 9.88

Макрон став президентом Франції. Остаточні результати

8 Травня 2017 09:16
Центрист Еммануель Макрон впевнено переміг на виборах президента Франції, випередивши лідерку «Національного фронту» Марін Ле Пен. Свої голоси за нього віддали 66,1% французів.

Про це повідомило Міністерство внутрішніх справ Франції на основі підрахованих 100% голосів, передає канал 24.

Зокрема, за Макрона проголосували 20 мільйонів 753 тисячі 798 виборців.

При цьому його опонентка від ультраправої партії «Національний фронт» Марін Ле Пен отримала 33,9%. Тобто за націоналістку проголосували 10 мільйонів 644 тисячі 118 людей.

Еммануеля Макрона уже привітала канцлер Німеччини Ангела Меркель, прем'єр-міністр Британії Тереза Мей, президент США Дональд Трамп і прем'єр-міністр Канади Джастін Трюдо.

Президент Франсуа Олланд також привітав переможця. За його словами, результат виборів показав, що французький народ прагне об'єднатися навколо «цінностей республіки».

39-річний Еммануель Макрон став наймолодшим президентом в історії Франції.

Він також став першим президентом, який не належить до жодної з двох основних французьких партій з моменту заснування сучасної республіки 1958 року.
У своїй промові Еммануель Макрон заявив, що в історії Франції відкривається новий розділ. «Сподіваюся, це буде розділ надії та відновленої довіри», - сказав він.

Новий французький лідер також пообіцяв стати гарантом "єдності нації і... захищати Європу".

Читати ще: Макрон та Ле Пен – про Україну: ключові цитати

Загалом у другому турі виборів, які відбулися 7 травня, могли проголосувати 47 мільйонів 568 тисяч 588 виборців. Однак участь у виборах взяли лише 35 мільйонів 467 тисяч 172 людини, що складає 74,56%. Окрім того, 11,47% бюлетенів були зіпсованими або порожніми.

Розрив у понад 33% між кандидатами виявився більшим, ніж прогнозували проведені перед виборами опитування громадської думки.


У штабі Макрона почали святкувати перемогу ще до закінчення підрахунку голосів. Його прихильники зібралися біля Лувру у центрі Парижа, згодом до них приєднався й Еммануель Макрон.

У своєму виступі, новообраний президент звернувся до своїх прихильників зі словами: «Сьогодні ви перемогли, перемогла Франція. Усі нам казали, що це неможливо, але вони не знали Франції».

Своєю чергою Марін Ле Пен подякувала 11 мільйонам людей, які проголосували за неї.

Пані Ле Пен сказала, що вибори показали розподіл країни на «патріотів і глобалістів», і закликала до появи нової політичної сили. Під час голосування у Парижі були посилені заходи безпеки. Повідомлялося, що поліція застосувала сльозогінний газ до кількох сотень протестувальників.

Нагадаємо, на початку 2017 року проросійський кандидат Марін Ле Пен назвала антиросійські санкції «абсолютно безглуздими». В разі своєї перемоги на виборах глави держави Ле Пен пообіцяла визнати Крим частиною Росії, оскільки не вважає анексію Криму незаконною. Окрім того, повідомляється, що партія кандидата в президенти Франції Марін Ле Пен "Національний фронт" отримала в 2014 році кредит €9 млн в російському банку ПЧРБ в обмін на публічну підтримку політики Росії в Україні.

Офіційні підсумки голосування оголосять 11 травня.
Знайшли помилку? Виділіть текст і натисніть


Підписуйтесь на наш Telegram-канал, аби першими дізнаватись найактуальніші новини Волині, України та світу


Коментарів: 3
*** Показати IP 8 Травня 2017 12:39
Чого у Франції вчора вибори, сьогодні вже офіційні результати, а у нас по два тижні рахують...
Анонім до *** Показати IP 8 Травня 2017 12:48
Тому, що у нас головне не як і за кого голосують, а хто рахує
Кактус до *** Показати IP 8 Травня 2017 14:43
А Ви перегляньте історію Франції. Скільки разів там вставав народ і вимагав належного ставлення до себе.

Додати коментар:

УВАГА! Користувач www.volynnews.com має розуміти, що коментування на сайті створені аж ніяк не для політичного піару чи антипіару, зведення особистих рахунків, комерційної реклами, образ, безпідставних звинувачень та інших некоректних і негідних речей. Утім коментарі – це не редакційні матеріали, не мають попередньої модерації, суб’єктивні повідомлення і можуть містити недостовірну інформацію.


Система Orphus