USD 39.00 39.40
  • USD 39.00 39.40
  • EUR 39.20 39.40
  • PLN 9.71 9.93

МандроСвіт з Луцька: Гаага і Роттердам - ідеальний каучсерфінг

7 Січня 2015 19:00
Дівчата з Луцька продовжують мандрувати країнами Європи. Сьогодні пропонуємо нашим читачам історію їхньої подорожі до Нідерландів.

Ніколи раніше не думала, що хороший каучсерфінг може завадити автостопу, але в Нідерландах саме це з нами і трапилося, - ділиться Юля з МандроСвіту.

ГААГА

Все почалося з того, що їдучи з Амстердама в Гаагу, я виявила, що забула свій мобільний телефон в Амстердамі вдома в іншого каучсерфера Пола. Але ж чужий застоплений автомобіль не розвернеш, тому ми з Лєною вирішили на наступний день стопити назад в Амстердам, щоб забрати телефон.

Приїхали за адресою, де нас чекали наступні каучсерфери – хлопці Сохайль і Роб.
Гаага. Сохайль і Роб
Гаага. Сохайль і Роб
Зайшли в їхню красиву простору квартиру в парламентському районі міста, покидали рюкзаки. Сохайль почав розпитувати, як справи, як дорога. Кажемо, мовляв, усе добре, але є одна проблема, на що Сохайль авторитетно заявив: «Розказуйте! Я тут, щоб вирішити всі ваші проблеми». Ми розповіли про забутий в Амстердамі телефон, а він каже: «Це зовсім не проблема. Ось, візьміть наші з Робом проїзні картки, по них можете безкоштовно поїхати потягом в Амстердам і назад, або куди вам заманеться, хоч по всій країні катайтеся». Таку картку може мати кожен громадянин Нідерландів, вона дає безкоштовний чи майже безкоштовний проїзд потягами по країні, суттєві знижки на проїзд по Євросоюзу, також із нею можна безкоштовно орендувати велосипеди.

Тому наш досвід автостопу по Нідерландах не дуже багатий. Між Амстердамом, Гаагою та Роттердамом ми їздили потягами, як «білі» люди. Проте це було не зовсім безкоштовно, час від часу ми поповняли ті картки на кілька євро, але, враховуючи високу вартість проїзду по країні (3 євро – разовий квиток на трамвай), це було майже задарма.

Роб та Сохайль переконали нас взяти на прокат ще й велосипеди, але за два дні в Гаазі ми на них майже не каталися, бо місто невелике, всюди можна дістатися пішки.
Лише раз я з Сохайлем поїхала в супермаркет допомогти йому скупитися і привезти продукти додому. Цю поїздку я буду довго пам’ятати! До мандрівки Нідерландами ми з Лєню мріяли про те, щоб в Україні велосипеди стали такими ж популярними, як в Європі, але після Нідерландів ми зрозуміли, що до катання «по-європейськи» треба звикнути. Навіть не знаю, що небезпечніше – їхати на велосипеді по дорозі поряд із маршрутками чи фурами, чи гратися з життям, маневруючи між сотнями інших велосипедистів, автівок, пішоходів та інших учасників «броунівського руху» в європейському місті.

Перших кілька днів такого катання – це суцільний стрес для нервової системи. І як тільки ти розслабляєшся, наївно думаючи, що все під контролем, як хтось перед тобою різко гальмує, а ти, звикнувши в Україні користуватися ручними гальмами, різко стискаєш кермо обома руками і на повній швидкості врізаєшсяв того, хто попереду! Так, на орендованих велосипедах у Гаазі гальмувати можна тільки обертаючи педалі назад. Я про це знала, але в стресовій ситуації автоматично «шукала» ручні гальма, звісно, не знайшла їх, збила бідного Сохайля, перелетіла через кермо і впала на асфальт в парламентському районі Гааги. Збіглися люди, запитували, чи я ціла, співчували, пояснювали про гальма, радили бути обережнішою. Маю сказати, трималася я добре і нікому не зізналася, що я з України, аби не спаплюжити репутацію українців у світі.

Сохайля цей випадок дуже потішив, ми потім два дні за вечерею «смакували» не лише українсько-голандські страви, а й подробиці мого феєричного падіння.

Повертаючись до тих карток, скажу, що Роб і Сохайль запропонували нам лишити їх собі на час усієї подорожі Нідерландами і надіслати їм їх поштою, коли будемо покидати країну. Для цього хлопці навіть дали нам конверт із маркою. Остання нас дуже здивувала, бо то була не звична марка, яку треба лизнути і приклеїти, а просто код, який Сохайль написав на конверті, попередньо заплативши за пересилку через інтернет.
Виїжджаючи з Роттердама в Брюсель, ми чесно вкинули конверт з картами і листівкою в поштову скриньку. Сподіваємося, хлопці його вже отримали.


РОТТЕРДАМ

В Роттердамі розташований найбільший європейський порт, і в кого ж ми могли там жити, як не в моряка? Нашим наступним ідеальним каучсерфером став Іво ван дер Хоек – молодий чоловік років 30, який покинув нудну і депресивну роботу бухгалтера і пішов працювати на вантажне судно. От уже кілька років Іво виходить у море і почувається цілком щасливим. Не зважаючи на те, що на Каучсерфінгу Іво – людина нова, він відчуває дух цього сайту, тому наше перебування в його домі було комфортним і веселим. Ми прикрашали йому ялинку і готували українські супи, а Іво годував нас традиційними нідерландськими сніданками і смажив нам млинці з родзинками.


Одночасно з нами в його домі жив іще один каучсерфер – 18-річний болгарин Любомир. Без перебільшення скажу, що він просто дурів від доступності марихуани, постійно ходив «накурений» і знищував усі запаси їжі в домі. Іво це не дуже подобалося, але він списував таку поведінку на вік. Нас з Оленою це теж не дуже обходило, бо хлопчина був не агресивний. Більше того, він так добре говорив «американською» англійською, ніби виріс у Штатах. На наше запитання відповів, що вивчив мову з американських мультиків. Приємний і корисний лайфхак!

Разом із Любомиром та Іво ми каталися містом на орендованих за кілька євро велосипедах.
Хоча, заради історичної правди, уточню. За один велосипед ми чесно заплатили, а інший дістався нам безкоштовно від знайомого працівника вело-майстерні, в якій обслуговується Іво.
Але Лєна подарувала йому наше саморобне фетрове сердечко, бо «чайові» він брати відмовлявся. Так от, два дні ми каталися по місту. Я постійно зупинялася і відставала, фотографуючи роттердамську архітектуру, бо вона унікальна! Роттердам – це як маленький Нью-Йорк, з модерними хмарочосами і мостами. А все через те, що свого часу Гітлер розбомбив це місто майже вщент. Зі старої забудови лишилося 2-3 будівлі, які тепер, серед наднової архітектури зі скла і металу, виглядають як анахронізм.



Такими для нас були Нідерланди – комфортними і геть не автостопними. Далі на шляху – Брюсель. Стежте за нами!

Юля Камінська
Знайшли помилку? Виділіть текст і натисніть


Підписуйтесь на наш Telegram-канал, аби першими дізнаватись найактуальніші новини Волині, України та світу


Коментарів: 4
Гаага Показати IP 7 Січня 2015 19:13
Які всюду хороші дороги і чистота.
Льоня Показати IP 7 Січня 2015 19:18
Я хочу там жити
анонімус до Льоня Показати IP 8 Січня 2015 00:46
тоді там не буде хороших доріг і чистоти
Льоня до анонімус Показати IP 8 Січня 2015 14:45
Я тебе з собою брати не збираюсь. Тому будуть!!

Додати коментар:

УВАГА! Користувач www.volynnews.com має розуміти, що коментування на сайті створені аж ніяк не для політичного піару чи антипіару, зведення особистих рахунків, комерційної реклами, образ, безпідставних звинувачень та інших некоректних і негідних речей. Утім коментарі – це не редакційні матеріали, не мають попередньої модерації, суб’єктивні повідомлення і можуть містити недостовірну інформацію.


Система Orphus