USD 39.75 40.04
  • USD 39.75 40.04
  • EUR 39.80 40.10
  • PLN 9.85 10.00

Майже 9 років за ґратами: винесли вирок водію, який на смерть збив єпископа Ведмеденка в Луцьку. Оновлено

22 Лютого 2022 11:16
Вісім років та шість місяців позбавлення волі з позбавленням права керувати транспортними засобами на дев’ять років – таку міру покарання призначив суд Роману Савичу, який у стані алкогольного сп’яніння в листопаді 2021 року за кермом авто збив єпископа Олега Ведмеденка.

Суддя Ігор Ясельський оголосив вирок у справі 22 лютого в залі засідань Луцького міськрайонного суду.

Романа Савича обвинувачували у вчиненні кримінальних правопорушень, передбачених ч. 1 ст. 135, ч. 3 ст. 286-1 Кримінального кодексу України (завідоме залишення без допомоги особи, яка перебуває в небезпечному для життя стані і позбавлена можливості вжити заходів для самозбереження, та порушення правил безпеки дорожнього руху особами, які керують транспортними засобами в стані сп’яніння, що спричинило смерть потерпілого).
Нагадаємо, ввечері 14 листопада на проспекті Василя Мойсея в Луцьку трапилася моторошна дорожньо-транспортна пригода. П’яний водій легковика Mazda збив на тротуарі засновника та постійного ведучого Біблійної школи духовного вдосконалення 60-річного Олега Ведмеденка, який наступного ранку помер у лікарні.

Водієм виявився 22-річний житель села Жидичин Роман Савич. Рівень алкоголю в його крові перевищував норму в шість разів.

Чоловік і раніше мав проблеми з законом. У 2020 році Роман Савич із газовим балончиком напав на працівників муніципальної варти Луцька. Тоді йому призначили мінімальне покарання у вигляді трьох років обмеження волі. Також його притягували до відповідальності за керування автомобілем, на якому були номерні знаки іншого транспортного засобу.

Читати ще: «Хочу повести донечку до школи»: водій, який на смерть збив єпископа Ведмеденка, сказав у суді останнє слово. Відео

Під час судових дебатів прокурор Наталія Гаврусь просила призначити обвинуваченому Роману Савичу міру покарання в розмірі дев’яти років позбавлення волі з позбавленням права керувати транспортними засобами на 10 років.

Суворого і справедливого покарання для Романа Савича вимагала потерпіла сторона. Син єпископа Василь Ведмеденко водночас наголосив, що сім’я загиблого не піднімає питання про моральне відшкодування чи компенсацію.

Адвокат потерпілого Роман Хомич переконаний, що зібрана доказова база, а також письмові докази, показання свідків, записи з камер відеоспостережень доводять винуватість обвинуваченого у вчиненні злочинів, передбачених ч. 3 ст. 286-1 та ч. 1 ст. 135 ККУ.

Натомість захисник обвинуваченого Павло Полетило та його підзахисний заперечували в суді вину у вчиненні правопорушення, передбаченого ч. 1 ст. 135 ККУ (завідоме залишення без допомоги особи, яка перебуває в небезпечному для життя стані і позбавлена можливості вжити заходів для самозбереження). За словами Романа Савича, він не знав, що збив людину, допоки не побачив швидку.

Павло Полетило звернув увагу суду, що обвинувачений активно сприяв розкриттю злочину, не вчиняв дії, аби уникнути відповідальності, одружений, має малолітню дитину, постійне місце проживання та позитивну характеристику з місця проживання.

Читати ще: Пручався та відбивався: свідки – про п’яного водія, який у Луцьку збив на смерть єпископа Ведмеденка

Під час останнього слова обвинувачений зазначив, що отримав урок на все життя, попросив вибачення в родини загиблого єпископа, в самого Олега Ведмеденка та у своїх рідних. До суду він висловив прохання дозволити йому бачити, як росте його донька та бути поряд зі своєю сім’єю.
Читати ще: П’яний водій, який збив на тротуарі єпископа Ведмеденка, не надав йому допомоги і намагався втекти з місця ДТП. Відео аварії

Отож, суд визнав винним обвинуваченого Романа Савича у вчиненні правопорушень, передбачених ч. 1 ст. 135, ч. 3 ст. 286-1 Кримінального кодексу України, і призначив йому покарання в розмірі восьми років та шести місяців позбавлення волі з позбавленням права керувати транспортними засобами на дев’ять років.

Суддя Ігор Ясельський, оголошуючи вирок, зазначив: вину Романа Савича повністю доведено під час судового розгляду.

«Суд критично оцінює показання обвинуваченого Савича про те, що він не помітив, як автомобіль, яким він рухався, здійснив наїзд на пішохода, оскільки сама ДТП відбулася в умовах очевидності на тротуарі, яким рухаються пішоходи. Із досліджених судом відеозаписів моменту ДТП встановлено, що сам контакт транспортного засобу, яким керував Савич, із загиблим Ведмеденком відбувся лівою боковою частиною автомобіля, тобто зі сторони водія та в полі його зору. Від удару Ведмеденка відкинуло на клумбу, що свідчить про потужність удару, який, очевидно, неможливо не помітити. Після удару Ведмеденко продовжував лежати на клумбі, яка міститься на підвищенні відносно пішохідного тротуару, тобто в загальнодоступному та далекосяжному місці. Після ДТП навколо потерпілого зібралася велика кількість перехожих», – наголосив суддя.

Ігор Ясельський звернув увагу, що за показаннями свідків, які затримували Романа Савича після аварії, останній пручався, що свідчить, зокрема, про його небажання співпрацювати з правоохоронними органами.

До пом’якшувальних обставин суд зарахував щире каяття обвинуваченого, сприяння в розкритті правопорушення, визнання вини у скоєнні злочину, передбаченого ч. 3 ст. 286-1 Кримінального кодексу України, вибачення перед потерпілими. До таких, що обтяжують покарання, належить рецидив злочину, скоєного особою, яка кермує транспортним засобом у стані алкогольного сп’яніння.

Читати ще: Каже, що не втікав. Як у суді виправдовується п’яний водій, який у Луцьку на смерть збив єпископа

Адвокат потерпілого Роман Хомич прокоментував Інформаційному агентству Волинські Новини вирок суду: «Вважаємо вирок Луцького міськрайонного суду як суду першої інстанції цілком справедливим. Ту міру покарання, яку обрав суд, – цілком достатньою для того, щоб обвинувачений виправився, адже це – основна мета призначення покарання. Ми маємо велику надію, що в умовах кримінально-виконавчої системи обвинувачений усвідомить, до яких наслідків призвело його безвідповідальне ставлення до ПДР».

Потерпіла сторона переконана, що сторона захисту і обвинувачений будуть оскаржувати рішення Луцького міськрайонного суду в суді апеляційної інстанції. Імовірно, таке рішення буде оскаржувати і прокуратура, оскільки прокурор Наталія Гаврусь просила як міру покарання Роману Савичу дев’ять років позбавлення волі.

«Ми також вітаємо судове рішення в частині визнання вини обвинуваченого і за ч. 3 ст. 286-1, і за ч. 1 ст. 135 ККУ. Обвинувачений не визнавав свою винуватість за другою статтею, зокрема, у залишенні в небезпеці людини. Про мене, суд максимально об’єктивно дослідив всі обставини і зробив правильні та послідовні висновки за результатами дослідження всіх доказів, зібраних на досудовому розслідуванні і досліджених під час судового розгляду…

Сім’я потерпілого і я як правозахисник хотіли би, щоб смерть священника не була марною. Щоб це було прикладом для осіб, які легковажно ставляться до ПДР, які дозволяють собі в стані алкогольного сп’яніння сідати за кермо і їздити вулицями міста, серед людей, наражаючи і себе, і їх на небезпеку. Ми хотіли би, щоб це слугувало таким превентивним заходом, а в людей з’явилося більше розуміння: якщо ти випив, то скористайся послугами таксі, громадського транспорту, попроси допомоги в друзів, але ніколи не сідай за кермо, тому що це може спричинити такі страшні наслідки», – наголосив Роман Хомич.

Ольга ШЕРШЕНЬ
Знайшли помилку? Виділіть текст і натисніть


Підписуйтесь на наш Telegram-канал, аби першими дізнаватись найактуальніші новини Волині, України та світу


Коментарів: 10
232 Показати IP 22 Лютого 2022 13:07
Це якщо Ведмеденко, а якщо просто....
Таки так до 232 Показати IP 22 Лютого 2022 20:56
А якщо просто то.... volynnews.com/search/?s=%D0%A3%D0%BC%D0%BE%D0%B2%D0%BD%D0%B8%D0%BC
123 Показати IP 22 Лютого 2022 14:15
Сподіваюсь прокуратура оскаржить цей вирок через очевидну м'якість вироку
Уася до 123 Показати IP 22 Лютого 2022 15:21
Де там м'якість? Я його зовсім не виправдовую, але, 8,5 років - це не мало в подібних випадках. А чому прокуратура буде оскаржувати? Просили 9, суд дав 8,5 - зазвичай, таке не оскарджують,от якби дав 5-6 тоді б прокуратура оскарджувала.
Лучанин Показати IP 22 Лютого 2022 14:18
...Алфьорова
Vasyl Показати IP 22 Лютого 2022 17:27
8 років за вбивство в стані алкогольного сп'яніння - це мало
Олександр Показати IP 22 Лютого 2022 18:13
При всьому-всьому, вирок трішки засуворий... По 8-9 років за навмисне вбивство дають
Олександру Показати IP 22 Лютого 2022 20:47
А чому не взято до відома, що вбивця вже порушував ПДР в неадекватному стані? А чи були б ви таким гуманістичним, якби загиблий був близькою вам людиною? Братом, сином, другом?
Володимир Показати IP 23 Лютого 2022 07:41
Такому ушльопку довічно мало.
Хм.. Показати IP 23 Лютого 2022 11:14
Треба було ДУМАТИ, що хочеш бачити як росте твоя дитина перед тим як сідати п'яним за кермо. А у випадку Алфьорової,то родичі загиблого мабуть отримали якусь компенсацію і просто не мають бажання далі розбиратись з своїм горем.

Додати коментар:

УВАГА! Користувач www.volynnews.com має розуміти, що коментування на сайті створені аж ніяк не для політичного піару чи антипіару, зведення особистих рахунків, комерційної реклами, образ, безпідставних звинувачень та інших некоректних і негідних речей. Утім коментарі – це не редакційні матеріали, не мають попередньої модерації, суб’єктивні повідомлення і можуть містити недостовірну інформацію.


Система Orphus