USD 39.40 39.75
  • USD 39.40 39.75
  • EUR 39.55 39.80
  • PLN 9.75 9.90

Майже 200 випускників зібралися на ювілей школи на Волині

1 Червня 2013 08:31
Святкування на честь століття з дня заснування школи І-ІІІ ступенів у селі Піща Шацького району відбулося на Волині.

Про це пише Слово Волині.

Випускники школи приїхали на святкування ювілею з різних куточків Волині, з міст Луганськ, Херсон, Одеса, Охтирка, а також з Росії і Білорусі – всього 189 чоловік.

Розпочалося святкування з молитви, якою благословив добре починання отець Іоанн, настоятель храму ікони Казанської Божої Матері села Піща. Батюшка подарував школі ікону Богородиці. Голова Шацької РДА Володимир Найда та голова районної ради Володимир Голядинець повідомили, що вже виготовляється проект добудови Піщанської школи і, можливо, з наступного року почнеться будівництво.

Розчулив гостей вихід на сцену випускників 1958 року, від імені яких вітальні слова на адресу іменинниці виголосив Петро Бурдило.

Віктор Карпук, директор санаторію «Лісова пісня», вручив педагогам дві путівки на відпочинок у здравниці.

Довідково:

У перші роки ХХ століття її збудували за церковні гроші поруч із храмом ікони Казанської Божої Матері. Навчально-виховним процесом школи, в якій було 4 класи, керував не педагог, а священик. Усі учні навчалися в одному класі. В 1910-1911 роках земство почало зводити стіни нової школи (саме вона збереглася донині), завершивши будівництво в 1913-му.

Для учнів викладали Закон Божий, вчили читати, писати, рахувати, співати. З 1930 року в школі побільшало класів - їх стало 6, з’явилися нові предмети: географія, історія, праця, фізкультура. Викладали польською мовою.

Документи про освіту видавалися лише польським учням, які, на відміну від українських, мали можливість іти вчитися далі. Атестат про середню освіту випускникам Піщанської школи вперше вручили в 1954 році.

Наразі у школі навчається 143 учні, працює 20 учителів, з них 14 з вищою категорією, 1 учитель-методист, 5 старших учителів.
Знайшли помилку? Виділіть текст і натисніть


Підписуйтесь на наш Telegram-канал, аби першими дізнаватись найактуальніші новини Волині, України та світу


Коментарів: 0

Додати коментар:

УВАГА! Користувач www.volynnews.com має розуміти, що коментування на сайті створені аж ніяк не для політичного піару чи антипіару, зведення особистих рахунків, комерційної реклами, образ, безпідставних звинувачень та інших некоректних і негідних речей. Утім коментарі – це не редакційні матеріали, не мають попередньої модерації, суб’єктивні повідомлення і можуть містити недостовірну інформацію.


Система Orphus