USD 39.75 40.10
  • USD 39.75 40.10
  • EUR 39.85 40.30
  • PLN 9.75 9.97

Мелодія волинських дзвонів у відродженій Україні

22 Квітня 2015 14:19
Про волинську дзвонарку можна писати книжку, знімати фільм, адже ця багатогранна жінка-легенда несе в собі мудрість, любов, духовність, бажання зробити життя та Україну кращими.

Дзвіночок грає – Божим голосом промовляє! Під такою назвою відбулося відкриття пасхальної виставки сувенірних дзвоників з колекції волинської дзвонарки, керівника науково - методичного центру дзвонового мистецтва при Волинській обласній організації Українського товариства охорони пам’яток історії і культури, магістра теології, кампанолога Галини Марчук у Державному історико-культурному заповіднику міста Дубна.

УСЕ ПОЧАЛОСЯ З МИТТЯ ТРЬОХ ДЗВОНІВ

Після виконання святкових передзвонів на дзвонах, що знаходяться у експозиції замку Галина Степанівна розповідає: «Коли я прийшла

працювати у Луцький історико-культурний заповідник, то мій перший робочий день розпочався

із миття трьох дзвонів, які на той час уже були першими експонатами майбутнього музею дзвонів. І дзвони мене полонили.

А мистецтва гри навчалася у Валерія Лоханського з Ленінграда, який допоміг нам облаштувати

музичну дзвіницю у Владичій вежі замку Любарта .

Разом з ним ми посприяли озвученню

дзвіниці Свято-Троїцького собору, яка вперше, за багато років мовчання, озвалася Великоднім Благовістом у 1989 році. З цього приводу мене викликали в обком партії «на коврик», адже тоді дзвони були у забороні.

«САМА ЛІНА»

У 1991 році до Луцька на Міжнародний Симпозіум приїздила Ліна Костенко. Прийшовши до Луцького замку, вона мене попросила зіграти на дзвонах, щоб вона могла помолитися. Мої руки і ноги почали тремтіти. Адже переді мною стояла «сама Ліна». Я навіть уявити собі не могла що зустрінуся з такою Великою Людиною, а тут…грати для неї. Коли я почала вигравати мелодію у неї змінився вираз обличчя, став таким одухотвореним.

Свою промову у драмтеатрі поетеса почала зі слів: «Сьогодні в Луцьку я вперше почула мелодію дзвонів у відродженій Україні ». Це мистецтво є дуже древнім - оскільки ноти відсутні, дзвонар церкви має відчувати ритм, і вигравати різні канонічні дзвоніння: благовіст, передзвони, урочисті, святкові, буденні, задушні та інші.

Леонід Кічатий, директор Державного історико-культурного заповідника міста Дубна висловив неабияке захоплення колекцією дзвоників пані Галини, сказавши: « Слово культура жіночого роду в ньому присутня жіноча енергія. Зазначивши, що за минулий рік Дубнівський замок відвідали 120 тис. туристів з 123 країн. Поскаржився, що коли Микола Томенко знімав фільм про замки перебуваючи у них висловився у фільмі: « У Дубнівському замку немає що дивитися». Ми дуже хочемо його ще раз запросити, щоб він змінив свою думку» .

ДЗВОНИКИ З УСІХ КУТОЧКІВ СВІТУ

Колекція Галини Марчук налічує 162 дзвоники, які куплені, подаровані та привезені з різних куточків світу, навіть з Ямайки. У її колеги з міста Глухова Сумської області Ірини Колтакової нараховується понад 1700 дзвоників . Ця колекція занесена у книгу рекордів України.

Любов до дзвонарного мистецтва вилилася у організацію вже 20-и фестивалів дзвонарного мистецтва «Благовіст Волині» та багатьох інших заходів, виставок, концертів, зустрічей з цікавими людьми не тільки з України, а й з-за кордону.

«100 від 32»

У Галини Степанівни бездоганне почуття гумору, це пов’язано, мабуть, з її днем народження 1 квітня. Навіть на відкритті виставки, коли їй надали слово, то попросила директора Дубнівського замку почухати спину, тому що , як вона сказала: «Прорізаються крила від приємних слів сказаних на її адресу».

Дуже багато кумедних історій траплялося у її житті. Але це тема для окремої розмови. Ну а на запитання «Скільки вам років?» Галина Степанівна впевнено з гумором відповідає: «100 від 32».

Підтримати волинську дзвонарку приїхали друзі з Олександрії, Рівненської області Наталія Тарасевич, директор школи-інтернату зазначила: «Ми намагаємося навчити дітей робити вироби своїми руками. У нас є музей ремесел Волині, де проводяться майстер-класи для вихованців. Це дає поштовх до вміння виробляти щось своїми руками, проявити свій талант, вміння. Галину Марчук ми запрошували, щоб дітей навчити грати на дзвониках. Відтоді подружилися і товаришуємо дотепер».

Мельник Руслана
Знайшли помилку? Виділіть текст і натисніть


Підписуйтесь на наш Telegram-канал, аби першими дізнаватись найактуальніші новини Волині, України та світу


Коментарів: 0

Додати коментар:

УВАГА! Користувач www.volynnews.com має розуміти, що коментування на сайті створені аж ніяк не для політичного піару чи антипіару, зведення особистих рахунків, комерційної реклами, образ, безпідставних звинувачень та інших некоректних і негідних речей. Утім коментарі – це не редакційні матеріали, не мають попередньої модерації, суб’єктивні повідомлення і можуть містити недостовірну інформацію.


Система Orphus