USD 39.55 39.84
  • USD 39.55 39.84
  • EUR 39.65 40.00
  • PLN 9.75 9.90

«Мене надихає саме життя», – виставки Едуарда Бєльського в Луцьку

3 Березня 2018 19:15
У перші весняні дні відразу 2 виставки своїх творів представив луцькій публіці відомий український європейський художник Едуард Бєльський.

Графічною серією мистця «Янголи» яскраво дебютувала нова культурна локація Луцька – арт-галерея «Образ» художниці Наталії Грабовецької. Проникливі погляди янголів з рисунків художника – уважні чи по-небесному відсторонені, мрійливі, задумливі, які заглядають у душі глядачів, дуже природно поєдналися з унікальною атмосферою нової галереї, стіни якої «дихають» самою історією нашого міста – непростою і часто трагічною.



Луцька галеристка Наталія Грабовецька та голова волинського осередку Національної спілки художників України Володимир Марчук стали співорганізаторами масштабної персональної виставки Едуарда Бєльського у Великій залі Галереї мистецтв спілки. Її відкриття та зустріч з автором зібрала його велику родину, численних друзів, мистців, шанувальників сучасного малярства.

«На Волині вперше проводиться виставка художника такого високого європейського рівня, – представив автора Володимир Марчук, – Приємно, що Едуард Бєльський родом з Волині і презентується на найпрестижніших мистецьких подіях світу. Сьогоднішня виставка з 80 творів – лише частина його великого творчого доробку».




Коротке творче резюме художника: Едуард Бєльський народився 1963 року в Колках Волинської області. Закінчив Республіканську художню школу та Дніпропетровське художнє училище. У 1991 році закінчив Українську Академію Мистецтв. З 1992 року є членом Національної спілки художників України. Учасник численних мистецьких подій в Україні та закордоном. Автор більше 20 персональних виставок в Австрії, Чехії, Франції, Швейцарії, Німеччині, інших країнах Європи і США. Твори мистця користуються великим успіхом на престижних аукціонах Парижу, Відня, Манчестера. Зараз художник з сім’єю проживає в Словенії.



Наш земляк Едуард Бєльський показує своєю творчістю жаданий такий кожним мистцем збіг доленосних обставин: це абсолютна свобода у самореалізації, визнання й комерційний успіх, повнота земного життя. Потяг до творчості – то є родинним, розповів батько мистця Всеволод Георгійович. В експозиції виставки представлена серія волинських пейзажів Бєльського, написана ним у французькій експресіоністській манері. Українське «коріння» художника у яскравому європейському стилі заворожує насиченістю фарб і свободою мазків.



Поряд з волинськими – пейзажі різних європейських локацій, де мистець почувається затишно, як вдома: чи то на узбережжі Адріатичного моря, а чи на венеційській вуличці. Відкритий до розмаїття вражень, Едуард Бєльський вільно пересувається світом, де умовності кордонів не стають перепонами, а радше індикаторами зміни оточення, сигналами до нових відкриттів. Такий надихаючий lifestyleхудожника-космополіта! «Мене надихає саме життя!», – просто відповідає на вічне питання про секрети творчості автор виставки.



Відомий український художник, мистецтвознавець Дмитро Корсунь у передмові до каталогу творів Едуарда Бєльського описує його живописну манеру:

«…надзвичайно стрімка, яскрава, спонтанна манера живопису. Він, здається, ледве встигає втілювати на полотні зміну власних емоцій і станів. Вражає також його особлива масштабність, монументальний підхід до організації композиції, водночас стриманої в деталях і розкішної в цілому. Золоті надбання французької школи живопису, здається, знайшли своє продовження в особі цього художника».



Значна частина представленої в Галереї мистецтв експозиції – це великоформатні жіночі портрети. Вони притягують погляд загадковістю, і як розповідає автор, в більшості він пише їх не з натури і не з фотографій. Фантазійність образів, виразність візуалізованих станів, спонтанність манери створюють неймовірно потужний емоційний відгук, опиратися якому неможливо – цей стан можна заново «пережити» разом із образом з картини Бєльського.



Більш того: цей стан хочеться відтворити у творчій практиці! Той випадок, коли від мистця променіє активна енергія, якою він щедро ділиться з усіма, хто попадає у її радіус. Під час презентації відбулося ціле мистецьке дійство: Едуард Бєльський запросив усіх охочих намалювати портрет. Він розповів, що не обмежує себе у використанні матеріалів і буквально пише тим, що є під рукою. Техніка картини реалізується спонтанно, варто лише почати! Далі – справа імпровізації, польоту натхнення.



Важливим для процесу він вважає внутрішній стан розслабленості, коли вивільняються усі креативні імпульси людини і вона перетворюється на Творця: «Коли я починаю думати, я не знаходжу відповіді в мистецтві. Для мене краще віддатися процесу і менше аналізувати». Довіритися власній творчій інтуїції, пензлю, фарбі – звідси патьоки фарби, влучні лаконічні лінії, унікальні мікси кольорів, вільні мазки. Сутність мистецтва, за Едуардом Бєльським, у розкутості художника і його гармонії з навколишнім світом, акт творення – це кожного разу новий персональний перформанс.

Завдяки відео луцького фотографа Олега Черненка, який миттєво зреагував на цю мистецьку імпровізацію, можемо відчути атмосферу спільного творчого дійства, до якого долучилися відомі волинські художники і початківці.

Презентовані у Луцьку виставки визнаного в Європі українського художника Едуарда Бєльського належать до визначних подій культурно-мистецького життя Волині, демонструючи найкращі зразки сучасного малярства волинським глядачам.

Експозиції у арт-галереї «Образ» (пр. Волі 2) і Галереї мистецтв ВО НСХУ (вул. Лесі Українки 24а) щойно відкрилися і триватимуть протягом місяця. Обов’язково відвідайте їх: це події із категорії mustsee (обов’язкових для перегляду) глядачам, небайдужим до краси і мистецтва .



Персональна сторінка Едуарда Бєльського https://www.volart.com.ua/art/byelskyy_eduard/

Про подію на сайті Галереї мистецтв https://www.volart.com.ua/ukr18/eduard_belskyy/

Фото події люб’язно надані Віктором Чухраєм і Олегом Черненком

Відео люб’язно надане Олегом Черненком

Маша Пилипчук
Знайшли помилку? Виділіть текст і натисніть


Підписуйтесь на наш Telegram-канал, аби першими дізнаватись найактуальніші новини Волині, України та світу


Коментарів: 16
Шторм Показати IP 3 Березня 2018 20:21
Чудові картини
Анонім до Шторм Показати IP 4 Березня 2018 09:58
Це перша виставка в Луцьку художника такого рівня котрого знають усі галереї Європи. Я розумію чому він не живе з сімєю в Україні дехто мабуть і сам здогадається де ми живемо.
Наталка до Шторм Показати IP 19 Березня 2018 17:19
Це найкраща виставка в Луцьку за останні десятиріччя. Дійсно європейский художник на фоні нашого болота "луцьких академиків"
зайшов подивитись Показати IP 3 Березня 2018 23:11
Красавчик!!!
Таня Строцюк Показати IP 3 Березня 2018 23:11
це його матір алкоголічка проживає на київській площі 5/23 і тероризує сусідів??? ой як файно!
лучанка до Таня Строцюк Показати IP 3 Березня 2018 23:41
Проспіться і не меліть дурниці, які не мають жодного відношення до людини
хворій Т.Сроцюк до Таня Строцюк Показати IP 4 Березня 2018 08:52
Його матір, дружина та троє дітей проживають в Словенії на узбережжі Адріатичного моря
Тані Строцюк до Таня Строцюк Показати IP 4 Березня 2018 10:51
Не ганьбіться, "волинянко" . Розбирайтеся з сусідкою самі, а коли розберетеся - може тоді по дорозі на старий базар зайдете в галерею і побачите, що люди живуть інакшими проблемами.
Людмила Бойчук Показати IP 4 Березня 2018 00:34
Як важко пiдiбрати слова , щоб не зхибити ... Ангелiв малюють мабуть тiльки ангели . Вiд першого погляду - Повага ! Захоплення ! I вiдгук душi - як на картини, так i на автора.
Волиняни Показати IP 4 Березня 2018 09:03
Ми пишаємося тим що на Волині народився такий художник Едуард Бельский, дякуємо Вам !!!!
Сергій до Волиняни Показати IP 19 Березня 2018 17:15
Так це вам не шушара львівська
Сергій Показати IP 4 Березня 2018 12:56
Художники втікайте з цієї країни, беріть приклад з талановитих та успішних європейців.
Надія Показати IP 4 Березня 2018 14:16
Прочитавши статтю, захотілось побачити Янголів.
Українка Показати IP 5 Березня 2018 00:12
Картини,які художник малював на двох виставках він передав на благодійний проект.
ZiM Показати IP 5 Березня 2018 14:36
реальним фаном європейського мистецтва виявилася особисто-заангажована лучанка з Київського майдану Таня Строцюк. Так невтомно накручувати діслайки мозолями у коментах ) СпаСІБА))
Ліпіни до ZiM Показати IP 5 Березня 2018 19:34
Це Таня Строцюк з Київської площі 5, у якої мати і вона дійсно алкоголічки, обоє стоять на обліку.

Додати коментар:

УВАГА! Користувач www.volynnews.com має розуміти, що коментування на сайті створені аж ніяк не для політичного піару чи антипіару, зведення особистих рахунків, комерційної реклами, образ, безпідставних звинувачень та інших некоректних і негідних речей. Утім коментарі – це не редакційні матеріали, не мають попередньої модерації, суб’єктивні повідомлення і можуть містити недостовірну інформацію.


Система Orphus