USD 39.55 39.80
  • USD 39.55 39.80
  • EUR 39.70 39.90
  • PLN 9.72 9.90

Мінуси і плюси військового параду на День Незалежності

22 Серпня 2016 11:33
У військового параду на День Незалежності України є не лише прихильники, а й противники. Про мінуси і плюси військового параду 24 серпня, і чому на нього обов'язково треба піти, пише у своєму блозі на Главком журналіст, громадський діяч Юрій Бутусов.

Зі слів блогера, мінуси проведення параду наступні:

1. 24 серпня 2014 року на параді в Києві перебував командувач АТО на території Донецької та Луганської областей, начальник Генштабу Віктор Муженко. Він знав, що російська регулярна армія почала наступ і оточувала Іловайськ, йому надходили доповіді. Але він стояв на трибуні, адже йому хотілося отримати погони генерал-полковника. Потім відзначав подію в Києві.

У штаб в Краматорськ Муженко повернувся о 22 годині 25 серпня - на наступний день. До цього часу російські війська без бою взяли Старобешеве і оточили головні сили сектора «Б» в Іловайську. Якби війська отримали наказ на відхід 24-го або 25-го втрати були б мінімальні - оточення спочатку було не дуже щільним, а пройти треба було 30 кілометрів, деякі підрозділи і багато машин вийшли б з оточення в перші дні без всяких втрат.

Муженко ухилився від управління оточеними військами, не дав ніяких наказів, і люди були змушені вибиратися самі. 29 серпня в один день загинуло 400 українських вояків. Справу розслідували рік тому, але до суду його досі не передали. Муженко знову буде на параді, напевно новий орден отримає. А в суд справу не передають, бо орденоносець щодо укладення військової експертизи повинен сидіти в тюрмі. І цей парад і пам'ять про загиблих Муженко теж буде ганьбити своєю присутністю і своїми лицемірними словами.

2. Витрата коштів на парад, витрата матеріальних ресурсів, яких гостро не вистачає фронтовим частинам.

3. Відволікання значної кількості військових, зайнятих парадом, а не війною. А на фронті деякі батальйони воюють за 10-11 місяців без ротацій, що створює непростий психологічний клімат і серйозні наслідки.

4. Використання військовими керівниками параду як способу прикрити реальні проблеми армії красивою картинкою. Структурні реформи в армії поки не почалися. Поліпшення матеріального постачання пояснюється не реформами, а значно більшими сумами фінансування і зниженням інтенсивності бойових дій. Крадіжка, вірніше, мародерство деяких високих начальників в армії триває, іноді навіть під прикриттям брехливих «волонтерських» статусів і піару.

5. Застосовувати важку техніку на параді - значить даремно витрачати моторесурс. У 2015-му був парад без техніки, і все виглядало дуже гідно. А зараз проблеми з рівня готовності техніки та її надійністю дуже гострі, і "тягнути" її в місто - невиправдано. Техніку можна не менш ефектно показати в бойових частинах в АТО.

6. Важка техніка псує асфальт. І це правда. Київський асфальт йде хвилями від фур, а тут 40-тонні танки.

Також в проведенні параду є плюси.

1. Армія в 2014-му армія була фактично недієздатна, і вона буквально відродилася з попелу. Ми тільки створюємо її нові традиції, на параді вперше продемонструють нова військова форма. Парад - це нове обличчя нової армії, і народ повинен це побачити. Для роз'єднаного українського громадянського суспільства, де багато емоцій, де багато конфліктів, парад - це важливий об'єднуючий символ поваги до своєї держави. Наша армія - це наша спільна перемога.

2. Українська армія - народна. Кістяком її є не кадрові військові, а перш за все добровольці й мобілізовані, що прийшли в армію з початком війни. Ця народна армія воює тільки тому, що її основні потреби в більшій частині забезпечував народ України. Народ є мотиватором армії. І показати народу України його армію - це логічно, це справжнє народне свято.

3. На парад цього року відбирали зразкових солдатів з різних частин, заслужених героїв і просто відомих особистостей. Цей парад буде свого роду галереєю героїв. Це велика честь бачити всіх цих гідних людей разом. На параді буде чимало кращих представників нашого суспільства. Дуже важливо подивитися їм в очі - адже у нас спільна доля з цими воїнами, це вони і є обличчя нашої незалежності, вони першими зустрічають лицем до лиця тих, хто на цю незалежність сміє зазіхнути.

4. Парад задає нові стандарти забезпечення військ. Продемонструвавши нову форму тепер держава буде зобов'язана забезпечити ВРЮ армію нею. Нову форму можна критикувати, але багатьом вона подобається, вона створена на базі національних історичних традицій, і що найважливіше, її відмінність - це повний і остаточний відрив від радянських традицій, це самобутність, яка дуже важлива навіть в найменших символах, щоб показати - ми відкинули і в цій ключовій деталі радянсько-російський військовий символізм. У нас в цьому вже немає нічого спільного.

5. Стільки боєготовної техніки як зараз в Україні ще ніколи не було. Показати таку кількість техніки, яка була відновлена ​​і введена в експлуатацію за рахунок державного бюджету, за рахунок кожного платника податків - значить показати людям зримо і явно, що рівень боєздатності армії зростає. І це важливо розуміти і демонструвати не тільки народу, але і нашим друзям і нашим ворогам. Так, в нашому конкретному випадку, коли армія була знищена за 23 роки, показати колони техніки - значить показати відродження і силу. Україна стала боєготовною і вона буде боротися, вона не слабшає, а тільки зосереджується. Показуха? Таку показуху раніше показати в Україні було неможливо.

6. Асфальт псується. Отже, треба в центрі Києва укладати якісний асфальт. Довговічний, який витримує великі навантаження.

7. У всіх нас є діти, є молодь, а в нашому суспільстві система виховання розірвана, фрагментарна. Парад виховує майбутні покоління молодих українців, демонструє значення армії, повагу до армії, гордість армією. Малюкам, які сидячи на батькових плечах будуть махати прапорцями колонам, не треба буде пояснювати, навіщо Україні потрібна армія, наскільки вона важлива, і наскільки висока честь захищати свою Батьківщину. Це наше нове культурне та інформаційне поле. Це наше майбутнє.

"Мій висновок: парад потрібен. Але забувати про проблеми армії не можна. І в цей урочистий день ці проблеми треба озвучувати, а не перебувати в ілюзіях. Я обов'язково піду з родиною, для мене військовий парад - це справжнє державне свято.

А за загиблими під Іловайськом повинні оголосити хвилину мовчання", - додає Юрій Бутусов.
Знайшли помилку? Виділіть текст і натисніть


Підписуйтесь на наш Telegram-канал, аби першими дізнаватись найактуальніші новини Волині, України та світу


Коментарів: 4
Лучанин Показати IP 22 Серпня 2016 14:47
Звісно парад до Дня Незалежності потрібний-але не військовий!(БЕЗ ВІЙСЬКОВОЇ ТЕХНІКИ)Техніка дуже потрібна на фронті,а не в центрі Києва!Чому незроблять,як минулого року-нехай військові пройдуться по Хрищатику,а не везти танки в центр столиці!Це реально великі витрати коштів на парад, витрата матеріальних ресурсів, яких гостро не вистачає фронтовим частинам.Техніку потрібно ефективно показувати в бойових умовах в АТО.Бойова техніка для війни, а не для миру-тому має бути на війні!Важка техніка псує асфальт. І це правда.Асфальт зроблений і покладений для автомобілів,а не для танків!Для танків інше покриття-це земля!Я за парад з реальними людьми-героями нашої Батьківщини України,а не з танками!
генштаб Показати IP 22 Серпня 2016 21:07
Там мисленя як було радянського союзу так воно мабудь і залишиться на віки.До чого показувати радянську техніку вчорашньго дня.
Лучанин Показати IP 22 Серпня 2016 21:50
Найкраща демонстрація міці-це мотивований і навчений солдат,який стоїть на передовій усвідомлюючи навіщо він це робить!Найкраща демонстрація міці-це військова техніка яка працює на передовій,а не на параді в центрі країни!Найкраща демонстрація міці-це коли нація вірить у свого лідера,а не підозрює зраду навіть там де її немає!
аватав Показати IP 23 Серпня 2016 11:03
Вже тепер хрести ліплять де треба і де не треба як совети зірки.

Додати коментар:

УВАГА! Користувач www.volynnews.com має розуміти, що коментування на сайті створені аж ніяк не для політичного піару чи антипіару, зведення особистих рахунків, комерційної реклами, образ, безпідставних звинувачень та інших некоректних і негідних речей. Утім коментарі – це не редакційні матеріали, не мають попередньої модерації, суб’єктивні повідомлення і можуть містити недостовірну інформацію.


Система Orphus