USD 39.00 39.40
  • USD 39.00 39.40
  • EUR 39.25 39.50
  • PLN 9.76 9.94

Місто Кузнецовськ перейменують

18 Квітня 2015 17:15
Місто рівненських атомників хочуть переназвати. Замість імені радянського розвідника краєзнавці пропонують історичну назву Вараш - саме так називалося село, на місці якого 35 років тому почали будувати сучасний Кузнецовськ сусідньої Рівненської області.

Про це повідомляє телеканал Рівне-1.

Нагадаємо, понад двадцять українських міст мають перейменувати після ухвалення закону про засудження комуністичного та нацистського режимів.

Нещодавно Інформаційне агентство Волинські Новини повідомляло, що до списку міст, які мають перейменувати, потрапив Червоноград, що на Львівщині, – місту можуть повернути його колишню назву Кристинопіль.

Місто рівненських атомників теж хочуть переназвати. Замість імені радянського розвідника краєзнавці пропонують історичну назву Вараш.

Це вже друга спроба перейменувати Кузнецовськ. Уперше таке рішення сесія міської ради прийняла ще на зорі незалежності у 92 році. Однак безуспішно. Депутатам тоді роз'яснили - перш ніж змінювати назву треба провести місцевий референдум. Цього ж разу позбутися імені радянського розвідника керівників міста змусив Президент. Своїм Указом. У документі йдеться - географічні об'єкти з тоталітарним минулим переіменувати. Тож тепер у Кузнецовську ламають голову, як зробити так, аби нікого не образити.

Тим часом краєзнавці переконані - назва Кузнецовськ - сьогодні виглядає як топонімічна помилка. Кажуть - на тутешню землю нога радянського героя навіть не ступала. А молодому місту-супутнику дали його ім'я виключно з ідеологічних міркувань. Інша справа - Вараш. Ця назва має кількатисячолітню історію ще з часів давніх слов'ян.

Сьогодні про давню назву нагадує готель, ресторан та житловий масив. А від села, на місці якого звели Кузнецовськ, залишилося кілька хат. Ця садиба - єдина з-поміж багатоповерхівок, стоїть у самісінькому центрі Кузнецовська. Їі господар - 100-річний дід Олексій - найстарший тутешній житель. Він і його діти добре пам'ятають, що було на місці сучасного Кузнецовська - понад півстоліття тому.

Старожили колишнього села Вараш, кажуть - не проти перейменування. Ті ж, хто будували місто атомників - іншої думки. Валерій Сухоносенко вже понад 30 років мешкає в Кузнецовську. Ідея зі зміною назви йому не до душі.

Перейменування Кузнецовська - топ-тема не лише у владних кабінетах та на шпальтах місцевих газет. Дискутують просто на вулиці.

Утім нав'язувати нову назву Кузнецовську ніхто не збирається - заспокоюють чиновники. Вони вже провели анкетування серед жителів. Попередні результати не на користь перейменування. Тому попереду - роз'яснювальна робота та референдум. Лише після цього вказівники у місті атомників можуть змінитися, а на мапі України з'явиться місто з новою назвою.

Довідково.

Артемівськ, Луганська область, може отримати ім'я Катеринівка

Артемівськ, Донецька область - Бахмут

Артемове, Донецька область - Неліповськ

Дзержинськ, Донецька область - Щербинівка

Дніпродзержинськ, Дніпропетровська область - Каменськ

Дніпропетровськ - Січеслав, Дніпро

Кіровоград - Єлисаветград

Кіровськ, Луганська область - Голубовська

Кіровське, Донецька область - Кленове

Котовськ, Одеська область - Бірзула

Красноармійськ, Донецька область - Гришин

Кузнецовськ, Рівненська область - Вараш

Новомосковськ, Дніпропетровська область - Самар

Орджонікідзе, Дніпропетровська область - Покровський

Первомайське, Луганська область - Олександрівка

Первомайське, Миколаївська область - Богополь

Первомайське, Харківська область - Ліхачово

Первомайськ, Дніпропетровська область - Шахтарське

Свердловськ, Луганська область - Довжанський

Торез, Донецька область - Чистякове

Цюрупинськ, Херсонська область - Олешки

Червоноград, Львівська область - Кристинопіль

Щорс, Чернігівська область - Сновськ

Южноукраїнськ, Миколаївська облать - Константинівськ

Южнокоммунарск, Донецька область – Бунге
Знайшли помилку? Виділіть текст і натисніть


Підписуйтесь на наш Telegram-канал, аби першими дізнаватись найактуальніші новини Волині, України та світу


Коментарів: 22
дідо Показати IP 18 Квітня 2015 17:21
Давно пора. Кузнецов- це савєтський терорист вбивця. За вбивства кузнецова німці ростріляли тисячі українців.
резюме Показати IP 18 Квітня 2015 17:49
ДАВНО ПОРА БУЛО, А НЕ СОПЛІ ЖУВАТИ І КОМУНЯК СЛУХАТИ!!!
свидомий до резюме Показати IP 20 Квітня 2015 11:20
коментар було видалено
твел Показати IP 18 Квітня 2015 17:58
Такi да,рокiв через десять, буде вараш в прямому значеннi.
нє ну нашчот Показати IP 18 Квітня 2015 18:01
Дніпропетровська то якось погарячились.не треба,хай буде так.його і так називають Днєпр,мвсцеві не тратять часу на вимовлення назви повністю.тим паче що ПЕТРО-гарне українське чоловіче ім"я.))
Лучанка Показати IP 18 Квітня 2015 18:24
От вже кругом порядок..всі забезпечені..живуть пріпеваючи.....лишилось міста перейменовувати.....саме час..грошей же в країні кури не клюють, правда.? на перейменування лише одно Дніпропетровська треба буде щонайменше 100 млн грн...це не просто назву змінили на знаку на в'їзді в місто, це потрібно змінювати купу документів юридичних і фізичних осіб - паспортів, свідоцтв і т.д.,.... і з кого ці мільйони потягнуть ..ну так з бюджету - з нас з вами....ну не прийдуть і скажуть - дайте пару грн на перйменування міста....просто коли потім будете нити, а не будуть дитсадків, шкіл,заборгованості зарплат, пенсій....то скажутьзате тепер не Кузнецовськ, а Вараш
варяг до Лучанка Показати IP 18 Квітня 2015 19:10
А де ви були, коли з Вараша перейменовували в Кузнецовськ. Я жив там поряд. І тоді грошей акури не клювали. Бідненько поліщуки жили, не краще, ніж тепер. Але на атомну і місто з тенденційною назву і грошей і розуму не забракло?
До варяг Показати IP 18 Квітня 2015 19:27
Де ти був як робили за трудодні наші батьки і діди і паспорт в селі не давали,можна сказати було кріпацтво?
скалка Показати IP 18 Квітня 2015 19:31
і жити там будуть варашки або варахи ? чи як їх назвати ?
До скалка Показати IP 18 Квітня 2015 19:34
Жити будуть варашани. В Луцьку ж луцики не живуть. Луцик в Києві.
Анонім Показати IP 18 Квітня 2015 20:43
Назвати - Кузнецовськварош.
любопитний фінансист Показати IP 18 Квітня 2015 22:24
дуже добре що є ще розумні люди що думають правильно. дякую Лучанці за висловлену правильну думку
Ксю Показати IP 19 Квітня 2015 10:33
З такими темпами давай те й україну переіменуєм в Дібіляндію, Придурляндію чи щось таке... Якраз під закони їхні підходитиме))))))))))))))))
луцьк Показати IP 19 Квітня 2015 10:51
А Луганськ назвуть Мухосранськ
макс Показати IP 22 Квітня 2015 22:11
нехай своїх батька і матір ще переіменують, ........ їх.
Анонім Показати IP 31 Серпня 2015 21:54
Повний бред Навіщо щось перейменовувати
Артур Кузнецовськ Показати IP 1 Лютого 2016 17:09
що це таке я не розумыю нащо це вони роблять хай вони переыменують своэ ы*мя НАПРИКЛАД СКАЛКА БУДЕ ДИБЫЛ Я ПРОШУ МЫНЕСТЕРСТВО ОХОРОНИ Ы ТАКЖЕ МЫСЬКУ РАДУ ЩОБ ПРИПИНИЛА ЦЕ НАМ ХВАТАЭ ВОЙНИ ГИРИПУ КАРАНТИНУ
Лена Показати IP 3 Березня 2016 10:27
Пам'ятаю село Вараш.асоціації аж ніяк не з сучасним містом.хоча з такими порядками скоро буде дряхле село з усієї країни.
Sn3k Показати IP 19 Травня 2016 21:32
Я то думаю, чому воду гарячу 30 хв. чекаю, поки холодна збіжить. А то ж я тепера живу на Вараші чи у Вараші. Скоро по великому в посадку будемо ходити, бо ж депутатам зайнятись більше нічим.
українка Показати IP 19 Квітня 2023 15:19
а москалі на перейменування грошей не жаліють, тому що знають як це важливо
українка Показати IP 19 Квітня 2023 15:23
сьогодні на календарі 2023р, іде повноцінна війна з росією, яка підло напала на україну. читаю коментарі і розумію що рано чи пізно ця війна розпочалась

Додати коментар:

УВАГА! Користувач www.volynnews.com має розуміти, що коментування на сайті створені аж ніяк не для політичного піару чи антипіару, зведення особистих рахунків, комерційної реклами, образ, безпідставних звинувачень та інших некоректних і негідних речей. Утім коментарі – це не редакційні матеріали, не мають попередньої модерації, суб’єктивні повідомлення і можуть містити недостовірну інформацію.


Система Orphus