USD 39.00 39.40
  • USD 39.00 39.40
  • EUR 39.25 39.50
  • PLN 9.76 9.94

Місце останнього спочинку лучан: коли кладовища доведуть до ладу?

27 Серпня 2015 07:00
Купи сміття та будівельних відходів, хащі бур'яну та нечищені туалети "милують" око відвідувачів місцевих некрополів. І все це, попри постійне підвищення тарифів на ритуальні послуги і навіть прибутковість цих установ. Усім відомо, що померти наразі – не так вже й дешево (наперед перепрошуємо за дещо чорний гумор), кошти до Луцького спеціалізованого комбінату комунально-побутового обслуговування надходять немалі, однак довести до ладу місце останнього спочинку лучан нікому не вдається. Чи то ніхто не намагається?

Нагадаємо, раніше Інформаційне агентство Волинські Новини повідомляло про проблеми на найбільшому некрополі Луцька та збільшення тарифів на ритуальні послуги.

Ситуацію журналістам уже вкотре коментує директор установи Василь Цетнар.

Він переконує, що працівники кладовищ роблять все можливе для підтримання чистоти на території Луцьких цвинтарів у належному стані, проте некрополь у Гаразджі є досить великим. Так, за станом на сьогодні він займає площу у 40 гектарів і на ньому налічується близько 40 тисяч поховань. З його слів, елементарно не вистачає кількості працівників і техніки на таку територію, адже на всі луцькі кладовища працює лише два трактори, які вивозять сміття.

«Протягом тижня ми встигаємо вивезти все сміття, проте за вихідні воно знову накопичується. Особливо це стосується бур’яну, який через дуже дощову весну росте надто бурхливо. А люди на вихідних викошують його і викидають здебільшого не у встановлених місцях, а деінде» - наголосив директор підприємства.
Василь Цетнар
Василь Цетнар

«Не може бути так, щоб на кладовищі було ідеально чисто»

Щодо куп сміття директор пояснив, що відвідувачі не несуть сміття до спеціально відведених місць, а викидають його собі під ноги чи під чужу могилу. До слова, шляхи до смітників усюди вказані стрілками, проте на них мало хто зважає.


«Днями мав місце випадок, коли люди зрізали в центрі кладовища на Рівненській березу, а гілками захарастили чужу могилу. Довелося у вихідний день викликати працівників на роботу, аби прибрати це неподобство» - розповів Василь Цетнар. На запитання, чому не можна встановити контейнери для сміття хоча б по кутках секторів, чиновник відповів, що це питання розглядали, проте дійшли висновку, що подібні контейнери в умовах кладовищ себе не виправдовують. Заради експерименту один такий контейнер спорудили на цвинтарі на вулиці Рівненській. Утім, каже, неуспішно.

«Основне сміття на цвинтарі – трава і бур’ян. Закинуть одну гіляку і контейнер вже повний. До того ж, люди не сортують сміття. Вони накидають в контейнери все на купу - каміння, вінки, гілки, а працівники все сміття грузять власноруч, сортуючи його. Адже для побутового сміття передбачене одне сміттєзвалище, а для каміння, наприклад, вже зовсім інше» - пояснив Цетнар.

У всьому винні лучани?

Купи каміння на цвинтарі в Гаразджі директор пояснив менталітетом нашого народу. Мовляв, багато хто міняє пам’ятники. Робітники приватних контор новий встановлять, а старий викинуть куди-небудь, зверху ще присиплють іншим сміттям та бур’янами, - ось вам і величезна купа.

«При цьому приватні підприємці, які встановлюють пам’ятники, не думають про порядок. Вони заробляють гроші за встановлення власної продукції, все інше їх не цікавить. При цьому, ми самі робимо та встановлюємо пам’ятники, однак заборонити робити це приватним підприємцям ми, звісно, не можемо. В них все завірено відповідними документами, проте загальнолюдські моменти документами не завіряються. Звісно, не всі приватники такі, серед них є дуже багато добросовісних. Проте є і безвідповідальні. Наприклад, на кладовищі на вулиці Володимирській нещодавно був випадок. Хтось розібрав паркан кладовища, щоб скоротити собі шлях до могили і не тягнути важкий пам’ятник через все кладовище. Хто це був – невідомо, а нам треба встановлювати новий паркан» - зазначив Цетнар.

Задля попередження подібних випадків, зі слів Василя Цетнара, з наступного року на територіях луцьких кладовищ планують поставити по кілька вагончиків, в яких сидітимуть працівники та контролюватимуть ситуацію і запобігатимуть подібним випадкам. Зокрема вони контролюватимуть поведінку людей на кладовищах, запобігатимуть викиданню сміття у невстановлених місцях тощо.

«До кладовища на вулиці Володимирській примикає вулиця Путінцева. Жителі цієї вулиці часто виносять пакети зі сміттям і викидають їх прямо на територію кладовища, бо донести до смітника лінь. А контролювати це немає кому. В результаті працівникам кладовища - подвійна робота. Така сама ситуація і на цвинтарі в Гаразджі. Жителі села часто вивозять будівельне сміття чи зіпсовані продукти харчування з власних осель та викидають на кладовищі. Тому питання наглядачів за порядком на кладовищах вже на розгляді, добиватимемось в міськраді виділення окремих робочих місць з відповідним окладом» - повідомив директор.

Для уточнення ситуації кореспондент ІА Волинські Новини поспілкувався з мешканцями вулиці Путінцева. Ті підтвердили, що випадки з викиданням сміття на територію кладовища дійсно мають місце, проте декому до цього байдуже, інші ж нарікають на своїх сусідів, мовляв, це неподобство, проте за собою такої провини не визнають.

Навіщо на кладовищах "адекватні" туалети?

Щодо проблемних туалетів на кладовищах Цетнар зазначив, що на наступний рік запланований їх капітальний ремонт. З його слів, туалет біля входу на цвинтар вже підправили, а другий - в глибині кладовища - ремонтуватимуть згідно з планом наступного року. Так само наступного року ремонтуватимуть проблемний туалет на кладовищі на Рівненській. На запитання, чому ремонт туалетів не проводився в минулих роках, адже подібні обіцянки мали місце, Василь Цетнар запевнив, що ремонти проводили, проте це були поверхневі ремонти, які провели власними силами, адже міськрада виділила кошти на ремонт лише одного туалету біля головного входу на цвинтарі у Гаразджі.

«А взагалі не може бути так, що на кладовищі буде ідеально чисто» - резюмував Василь Цетнар.

Скільки коштує померти?

Основні тарифи на утримання та прибирання луцьких кладовищ не підвищували з початку року. Цетнар наголосив: якщо на початку року провели тендер на один мільйон 200 тисяч гривень, то до кінця року, тобто до проведення нового тендеру, тарифи не підвищать.

«При цьому рішенням виконкому ціни, власне, на труни та вінки підняли, проте ми поки що лишаємо їх без змін, бо маємо запас старого матеріалу, зокрема дерев’яні дошки для трун. Підвищення, скоріш за все, відбудеться на початку нового року, проте воно буде незначним – на 20-30 гривень. І все одно наші ціни у порівнянні з цінами на відповідні послуги приватних підприємств, є найнижчими» - наголосив він.

Тарифи на копання могил, зі слів Василя Цетнара, підвищили відповідно до цін на дизельне пальне. Проте вартість ручного копання могили є дорожчим, аніж механічного.

Вільні місця на луцьких цвинтарях і тарифи на них

Окрім того, Василь Цетнар наголосив, що тарифи на захоронення на всіх цвинтарях Луцька є однаковими. Земля надається безкоштовно, тарифи встановлюють лише не послуги. Проте вільні місця зараз є лише на цвинтарі у Гаразджі. На інших некрополях можливе лише підхоронення в разі, якщо людина попередньо забронювала кілька місць. Розширювати ці цвинтарі вже немає куди.

Щодо нових захоронень на цвинтарі на вулиці Рівненській, Цетнар розповів, мовляв, вільні місця там з’явились ще у 2007 році через побудову церкви на території кладовища. Раніше там був газопровід до приватного будинку. Будинок знесли, замість нього побудували церкву. Церква не споживає газ, тому трубу відрізали, а над місцем, де вона пролягала, звільнилось кілька вільних місць для нових захоронень. При цьому, захоронення на цих місцях коштує так само, як і усюди.

До слова, Василь Цетнар повідомив, що цвинтар у Гаразджі зараз розширили на 3,08 гектара і на новій площі проводять роботи по оздобленню території – косять траву, прокладають доріжки тощо.

«Принцип підхоронення впроваджують і на цвинтарі в Гаразджі, старшим людям зазвичай надають подвійне місце. Проте це не стосується загиблих воїнів АТО, яких ховають на Алеї Почесних Поховань. Туди підхоронення неможливе. Саму Алею зараз також облаштовують, готують до встановлення пам’ятників. При цьому захоронення на Алеї Почесних Поховань відбувається безкоштовно для родин загиблих», - резюмував Василь Цетнар.
Знайшли помилку? Виділіть текст і натисніть


Підписуйтесь на наш Telegram-канал, аби першими дізнаватись найактуальніші новини Волині, України та світу


Коментарів: 4
Інна Показати IP 27 Серпня 2015 09:09
Перепишіть табличку,не знаходиця,а знаходиться
Кріс Показати IP 27 Серпня 2015 14:27
Вже давно пора будувати крематорій!!!
ольга Показати IP 27 Серпня 2015 15:42
Пане Цетнар, елементарний гачок для сумки в туалеті можна прибити, чи на це теж треба мільйони, не кажу вже про воду руки помити
Анонім Показати IP 27 Серпня 2015 18:09
НА смітнику кладовища на Володимирській валявся пам"ятник з фото священника. Могилу знищили, коли будували парафіяльний будинок. Фу-у-у-у

Додати коментар:

УВАГА! Користувач www.volynnews.com має розуміти, що коментування на сайті створені аж ніяк не для політичного піару чи антипіару, зведення особистих рахунків, комерційної реклами, образ, безпідставних звинувачень та інших некоректних і негідних речей. Утім коментарі – це не редакційні матеріали, не мають попередньої модерації, суб’єктивні повідомлення і можуть містити недостовірну інформацію.


Система Orphus