USD 39.00 39.40
  • USD 39.00 39.40
  • EUR 39.25 39.50
  • PLN 9.76 9.94

Місця розповсюдження отруйних рослин у Ковелі

17 Липня 2015 12:26
На Волині, зокрема у Ковелі, збільшуються самосіви борщівника Сосновського, – інформує «ПроКовель».

Так,найбільші самосіви борщівника у місті знаходяться в районі вулиць Некрасова, Кубанської (на території парку), Володимирської (в районі МП «ПМК»), на березі річки Турії (між вулицями Сагайдачного таНезалежності).

Раніше Інформаційне агентство Волинські новини повідомляло, що небезпечна отруйна рослина масово поширюється і в парку біля дитячої залізниці в Луцьку.

Серед методів боротьби з борщівником – викопування та знищення його коренів, скошування рослин, знищення суцвіть і їх спалювання, а також використання гербіцидів суцільної дії з подальшим заорюванням та засіванням багаторічними травами. Оскільки борщівник має п’ятирічний цикл розвитку, то для знищення однієї його популяції потрібно витратити аж 5 років.

Довідка.

Борщівник Сосновського — чужа для України рослина, походить із Кавказу, де місцеві мешканці використовували її молоде листя для приготування овочевих супів та борщів. Містить фотоактивні сполуки, небезпечні для шкіри людини при сонячному опроміненні. В молодому листі ці речовини можуть розкладатися при термічній обробці.

Виростає до 3-5 метрів у висоту, товщина стебла – до 10 сантиметрів.

Основними місцями його поширення є потічки, береги річок, узбіччя доріг, деградовані пасовища і покинуті поля.

Насіння борщівника Сосновського дозріває навіть тоді, коли стовбур рослини зрізано. Сухі стебла переносять зимові хуртовини та стоять на полі й на другий рік – лише пожежі в полі та буревії їх нищать.

Прозорий водянистий сік рослини багатий на фотоактивні сполуки, які під дією на них ультрафіолетового (зокрема сонячного) випромінювання стають токсичними. Навіть одноразове торкання до борщівника призводить до опіків 1-3 ступенів. Опіки, особливо у перші кілька діб, схожі на термічні. Для них характерна гіперемія (почервоніння), водянисті пухирі. Вони з'являються на вражених ділянках тіла не одразу після контакту, а через 1-2 дні, розвиваючись поступово під впливом сонячного ультрафіолету.

Місця уражень важко гояться, загострюються прояви інших шкірних захворювань.
Знайшли помилку? Виділіть текст і натисніть


Підписуйтесь на наш Telegram-канал, аби першими дізнаватись найактуальніші новини Волині, України та світу


Коментарів: 5
123 Показати IP 17 Липня 2015 13:21
в Європі ця рослина оголошена національним лихом, розроблена ціла програма по її ліквідації, і, як наслідок їдеш дорогами Польщі чи Німеччини - її ніде немає. Інша справа у нас - буяє і процвітає! Наші чиновники щось там пробубоніли під ніс і далі нічого не роблять, для совка і так піде
Є різниця, що пиляти до 123 Показати IP 17 Липня 2015 14:07
"пробубоніли під ніс і далі нічого не роблять"? Чого ж, роблять. Маючи власні комунальні підприємства ковельська влада, чомусь, передала функції винищувача небезпечної флори приватному підприємству. "Силами працівників МП "ПМК" на зазначених територіях проводяться роботи з ліквідації цієї рослини", - пише у вчорашньому номері фінансована владою газета "Вісті Ковельщини". Варто лише уточнити, що "ПМК" є сімейним підприємством братів Кіндерів: голови міста - Олега та його брата - Геннадія. Останній, як депутат і голова постійної комісії міськради з питань житлово-комунального господарства, екології та благоустрою міста, комунального майна, промисловості, будівництва, транспорту, зв’язку, торговельного та побутового обслуговування населення є, водночас, директором "ПМК". Ця кіндер-фірма традиційно пиляла міські дерева, деревину біля трас і виготовляла євро-пелети на експорт. Настали скрутні часи - ріжуть борщівник. Головне, аби гроші тікли в приватну кишеню. А якщо гроші бюджетні?
Олександр Показати IP 17 Липня 2015 14:48
У Заборолі за ставком, росте як ліс. Кинути б туди голову сільради, чи орендаря ставка голими, можливо і викосили б.
дуб Показати IP 17 Липня 2015 16:12
пнуться з переносом базара, там герої, а з рослинкою поборотись повне буксування.
ху Показати IP 17 Липня 2015 18:45
Англичане не могут преодолеть распространение Борщевика Сосновского по стране. И в его распространении обвинили Россию и Путина.

Додати коментар:

УВАГА! Користувач www.volynnews.com має розуміти, що коментування на сайті створені аж ніяк не для політичного піару чи антипіару, зведення особистих рахунків, комерційної реклами, образ, безпідставних звинувачень та інших некоректних і негідних речей. Утім коментарі – це не редакційні матеріали, не мають попередньої модерації, суб’єктивні повідомлення і можуть містити недостовірну інформацію.


Система Orphus