USD 39.40 39.70
  • USD 39.40 39.70
  • EUR 39.60 39.90
  • PLN 9.85 9.95

Мюнхен на нервах: чому промова Зеленського на безпековій конференції підняла всіх присутніх на ноги

21 Лютого 2022 11:07
Іще ніколи за багаторічну історію на Мюнхенській конференції з безпеки не обговорювали настільки реальну загрозу нової світової війни. І те, що західний світ це усвідомив, було чутно навіть з інтонацій усіх впливових осіб планети.

Сенсацією, звісно, стало попередження від українського президента. Якщо підписанти Будапештського меморандуму, які гарантували нашу безпеку, таки не зберуться, це поставить під сумнів нинішній без'ядерний статус України, повідомляє ТСН.

Так, сьогодні усі як один учасники Мюнхенської безпекової конференції, твердять: уперше за увесь час існування – із 1962 року – тут доводиться розв’язувати не теоретичне, а нагальне питання небезпеки, яка загрожує усьому світу.

Очільник НАТО не приховує: світ частково проспав загрозу. У можливу війну, глобальний шантаж ніхто не вірив. Усі країни планомірно скорочували бюджети на оборону до 2014-го. І лише 2014 рік змінив усе.

«І тепер ми маємо інвестувати більше. Дрони, танки, літаки... Це не для провокації війни, а для того, щоб їй запобігти. І це чіткий сигнал до Москви, що ми можемо дати відсіч», – зазначив Єнс Столтенберг.

Дати цю відсіч, певен Столтенберг, світові вдасться лише разом. Єдність – це також те, про що говорили під час усієї конференції. Вперше за багато років вона, твердять, справді є. Бо ще до минулого року більшість країн тримали дистанцію. Хтось називав конфлікт внутрішнім українським, хтось рахував гроші й боявся втратити прибутки, хтось узагалі тримався осторонь.

Але сама Росія примудрилася змінити думку про себе навіть своїх найбільших прихильників. Шантаж НАТО, газовий зашморг Європі й найголовніше – майже 200-тисячна армія на кордоні зовсім поряд із Європою.

Чим спиняти неврівноваженого ворога? Найчастіше зі сцени конференції лунає слово санкції. Їх спільно узгоджували США і Європа, і вони будуть досить болючими для Росії.

«У випадку нападу на Україну ми обмежимо доступ Росії до фінансових ринків і встановимо експортний контроль, який зупинить можливість РФ модернізувати свою економіку. Ми маємо чимало високотехнологічних товарів, у яких домінуємо і які Росія не може замінити», – наголосила президентка Європейської комісії Урсула фон дер Ляєн.

Читати ще: Ціни на пальне, харчі та оренду: чи впливає на економіку загроза вторгнення РФ

А ще ЄС хоче натиснути на Росію газом. Тим самим, яким Москва всю зиму шантажує європейців. Цієї зими, кажуть в ЄС, уже зможуть без нього обійтися. Наступної спробують злізти із російської газової голки.

Нині 40% газу до Європи йде саме з Росії. Його долю будуть планомірно зменшувати. А в разі вторгнення Німеччина готова зарізати навіть «священну корову» – «Північний потік-2».

«Ми у Німеччині готові заплатити високу ціну в економічному сенсі. Тому всі варіанти є на столі, включно з «Північним потоком-2», – сказала міністерка закордонних справ Німеччини Анналена Бербок.

Так само бити спробують і по друзях. Під санкції потраплять всі країни-прибічники Путіна. Хоча, по правді, таких не надто багато. Але значно дієвішим буде фінансовий тиск на друзів президента РФ – російських олігархів та їхні родини.

Читати ще: Джонсон: Росія планує найбільшу з 1945 року війну в Європі

«Саме тому світ не має права давати слабину в питанні Росії. Бо якщо та вторгнеться в Україну, а ми не відреагуємо, де гарантії, що інші країни так само не почнуть конфлікти за території, які вони також вважають своїми? І це уже буде глобальна катастрофа», – зазначив колишній генеральний секретар НАТО Андерс Фог Расмуссен.

Разом із тим, всі світові лідери досі сподіваються: шанс на мирне залагодження конфлікту лишився.

«Ми поклали на стіл конкретні пропозиції. Ми залучали РФ через НАТО, ООН, у двосторонньому форматі взяти участь у діалозі. Але в Росії продовжують заявляти, що вони готові до переговорів. Хоча їхні дії не відповідають тому, що вони говорять», – заявила віцепрезидентка США Камала Гарріс.
Тим часом Володимир Зеленський в Мюнхен таки прилетів, попри загострення на сході. На сцені його вітали стоячи, але що важливіше – стоячи і проводжали. Аж надто несподіваною та місцями жорсткою виявилася промова.

«Щоб справді допомогти Україні, не треба постійно говорити тільки про дати ймовірного вторгнення. Ми будемо захищати свою землю і 16 лютого, і 1 березня, і 31 грудня. Нам набагато більше потрібні інші дати. І всі чудово розуміють які», – зазначив він.

Зеленський прямим текстом просить озвучити для України час можливого вступу в НАТО. Україна давно вибрала свій курс, і найкращий час отримати відповідь – уже найближчий саміт в Мадриді. Він каже про необхідність прямих відповідей щодо європерспективи. І вперше за 30 років добровільного ядерного роззброєння прямим текстом вимагає гарантій безпеки за Будапештським меморандумом.

Те, що мало стати планетарним прикладом мирного співіснування в світі, стало формулою краху . Відмова України від третього у світі ядерного потенціалу в обмін на власну безпеку та цілісність території скомпрометована повністю. Більше того, президент повідомив, що Київ намагався скликати учасників Будапештського меморандуму вже тричі.

«Я востаннє ініціюю проведення консультацій у межах Будапештського меморандуму. Скликати їх доручено міністру закордонних справ. Якщо вони знову не відбудуться або за їх результатами не буде гарантій безпеки для нашої держави, Україна матиме повне право вважати, що Будапештський меморандум не працює і всі пакетні рішення 1994 року поставлені під сумнів», – сказав він.

Тобто під сумнівом опиниться без'ядерний статус України. Далі розшифровувати, що це може означати, будуть і союзники, і вороги, і ті, хто про ядерну зброю мріє, і ті, хто хоче концепцію ядерного нерозповсюдження зберегти. Наразі президент заявив про необхідність скликати термінове засідання Ради Безпеки ООН.

«Я пропоную в найближчі тижні скликати саміт Ради Безпеки ООН за участі України, Німеччини та Туреччини з метою розв'язання безпекових викликів у Європі й напрацювання нових безпекових гарантій, поки ми не є членом оборонного Альянсу і фактично перебуваємо у сірій зоні, в безпековому вакуумі», – резюмував він.

На запитання щодо санкцій він каже: після вторгнення, бомбардувань та знищеної економіки Україні вони вже будуть не потрібні. Хоча разом із тим, Зеленський сподівається, що мирне залагодження конфлікту також ще можливе.
Знайшли помилку? Виділіть текст і натисніть


Підписуйтесь на наш Telegram-канал, аби першими дізнаватись найактуальніші новини Волині, України та світу


Коментарів: 8
Анонім Показати IP 21 Лютого 2022 11:25
молодець Зеленський все правильно сказав. а то живуть як раю. заставили здати ядерну зброю без гарантій і не чешуться
Активіст Показати IP 21 Лютого 2022 12:20
Ой який молодець.
Юра Рабон до Активіст Показати IP 21 Лютого 2022 17:59
Молодець той хто написав цю промову, а прочитати її міг би кожен з нас.
скептик Показати IP 21 Лютого 2022 12:48
демонстрація лише великої стурбованості та погрози МОЖЛИВИХ санкцій на фоні РЕАЛЬНОЇ загрози вторгнення - це спроба йти по шляху Мюнхена-2. на відверту мілітаристську риторику парашки потрібні адекватні заходи ВЖЕ НАВІТЬ НЕ СЬОГОДНІ, А ВЧОРА, щоб не було запізно завтра. марними є сподівання що проблеми торкнуться лише України. це лише лише черговий майданчик після придністровя, абхазії, криму та донбасу. НЕВЖЕ ЦЬОГО МАЛО І ЦЕ НЕ ОЧЕВИДНЕ ? чи європа хоче ризикнути і дочекатись, коли московський чобіт дійде до португалії ? чомусь це нагадує 1939 рік
Грамотний до скептик Показати IP 22 Лютого 2022 00:50
Мюнхен був 1938, а не 1939 році. Ти напеано голосував за Зеленського.
Іван Показати IP 21 Лютого 2022 15:30
Яне симпатик Зеленського, але сьогодні я стоячи аплодую йому!
Газета Показати IP 22 Лютого 2022 07:59
Піонерскій костёр.
Война Показати IP 22 Лютого 2022 09:32
До победного конца! Чекаем в війскоматах міста та області. І це, хтів спитати. У вас на уроках вчителька, теж телефони збирае?

Додати коментар:

УВАГА! Користувач www.volynnews.com має розуміти, що коментування на сайті створені аж ніяк не для політичного піару чи антипіару, зведення особистих рахунків, комерційної реклами, образ, безпідставних звинувачень та інших некоректних і негідних речей. Утім коментарі – це не редакційні матеріали, не мають попередньої модерації, суб’єктивні повідомлення і можуть містити недостовірну інформацію.


Система Orphus